Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Akční
  • Pohádka

Oblíbené filmy (9)

Návštěvníci

Návštěvníci (1993)

Častý námět cestování v čase, ovšem originálně zpracovaný se specifickým smyslem pro humor. Prošpikováno hláškami, takříkajíc tam není hluché místo. Hlavní myšlenka, střet dob temného středověku a 20. století s nepoměrně odlišnými prioritami je základem pro plno absurdních a humorných scének. Český dabing je výborný, podle mého ještě vylepšil původní francouzské znění, čeština je prostě barvitější a věřím, že překladatelé si vychutnali vytváření jakoby staré mluvy. Ch. Clavier, kterému role perfektně sedla, takříkajíc táhne celý film. Jeho grimasy, hlášky a herecký projev jsou prostě výborné, zvlášť když se v budoucnu potká se svým pra-pra-potomkem, který je mu navlas podobný (samozřejmě dvojrole), a který má naprosto jiné chování a způsoby. Clavierovu situační komiku perfektně doplňuje J.Reno, který se v roli drsného rytíře také našel (evidentně, jinak by film neměl ještě 3 další pokračování, které z námětu těží a vyždímávají z něj vše, co jde). Podle mě nejlepší scénky : Scéna z koupelny: „Pojď, nanes na mě masti"... Setkání s poštovním autem: „Saracén, pane!"... Jacquouille pomáhající hasičům: „Zařízněte vodu!" ... atd. Je jich mnoho. Za sebe hodnotím 95%. Všem doporučuji, nebudete se nudit.

Návštěvníci 2: V chodbách času

Návštěvníci 2: V chodbách času (1998)

Regulérní pokračování filmu vyždímává námět téměř zcela. Nacpáno vtipnými scénkami snad ještě víc, než první díl. Christian Clavier zde exceluje opět v roli burana podkoního a hláškuje neuvěřitelným způsobem. (Všem doporučuji starou verzi filmu, která šla na ČT !!! Dostal jsem originál DVD a tam je dabing naprostá slabota, většina původních hlášek vůbec nevyznívá tak vtipně) Zamotaný děj a otevřený konec dává tušit dalšímu pokračování. Pokud bude zpracováno stejně, tak se moc těším! "Je to moje praparchantě!"

Návštěvníci 3: Revoluce

Návštěvníci 3: Revoluce (2016)

Ve zkratce: Důstojný třetí díl navazujících filmů (Cesta do Ameriky se nepočítá). A teď detailněji: Film drží laťku stále vysoko. Samozřejmě je tu stejný druh humoru, podobný typ situací. Přesto mne překvapilo, že jde po dvou dílech vymyslet v rámci dané zápletky ještě zcela jiné scénky a stále zábavné. Staré známé obličeje, nové hlášky... Podstatná část se odehrává v době francouzské revoluce, která měla narovnat vztahy mezi lidmi. Ve skutečnosti je to však přetvářka a někteří se chovají jako lokajové stále. Zároveň je to podhoubí pro situační komedii a nové hlášky ("Občanko hraběnko"...) Zamotaný děj filmu korunuje opět otevřený konec, opět ve 20. století, ale ať to není spoiler - koukněte na to, rozhodně stojí za vidění. Jestli bude natočeno ještě další pokračování, tak jsem fakt zvědav, jak to ještě zašmodrchají. (A jsem rád, že nejsem sám, kdo přidělil 5*, jsem přesvědčen, že zasloužených)

RRRrrrr !!!

RRRrrrr !!! (2004)

Fakt mě baví, jak má tento film rozporuplné hodnocení. Lidi, je to přece komedie! Zhovadilá, šílená, ale totálně zábavná. Hlášky, které nikde jinde nenajdete! (už jich je tu v komentářích citováno dost, takže budu šetřit místem) Tak se uvolněte a zasmějte tomuhle filmu, vždyť si dělá prču úplně ze všeho. Za originalitu a zábavnost zasloužených 5*.

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu (2001)

Pozor: je opravdu VELMI důležité, aby divák, který nezná literární předlohu, shlédl rozšířenou verzi filmu a neztrácel čas kinoverzí. I pro mne jako znalce díla pana Tolkiena byly některé střihy v běžné kinoverzi moc razantní a děj ztrácel souvislosti. Díval jsem se na NErozšířenou verzi právě s lidmi, kteří byli Tolkienem nedotčeni, a film se jim nelíbil. Nedivím se. Například chybějící scéna, kdy Galadriel předává Společenstvu dary, dává smysl mnohému, co nastává ve filmu později a i v dalších dílech (Dvě věže a Návrat krále) a je podle mne naprosto zásadní. I všechny další vystřižené scény jsou velmi důležité. Nechápu, proč zkracovat film, který už tak má přes 3 hodiny, o cca 30 minut? Pokud vypustíme tyto krátké, přesto klíčové scény, velmi to snižuje srozumitelnost děje. Délka naprosto odpovídá barvitému ději původní knihy. To platí i pro pokračování - Dvě věže a Návrat krále. Přestože věrnost zmíněné knižní předloze není stoprocentní (chybějící scéna s Tomem Bombadilem plus několik dalších detailů), je více než dostatečná. Teď napíšu velmi troufalou větu: i když kniha bývá vždy lepší než film, u Pána prstenů si myslím, že předloha i film jsou rovnocenné. Režisér krásně vizuálně vykreslil svět Středozemě (osobně jsem si nepředstavil například balroga tak hrozivého ani elfí Roklinku tak malebnou). Film je strhující, výpravný (epický, jak se nyní s oblibou a hodně používá, i když málokdo ví, co přesně to znamená) a přesto ne přehnaně hrdinský „za každou cenu" (například Hobit, zpracování další legendární knihy stejného autora, je z velké části paskvil a ukázka toho, jak se to dělat nemělo). Ano, je to klišovitý boj Dobra se Zlem. Ano, ne každého to zaujme. Ale ten příběh je prostě pořád strašně silný. A je to pastva pro oči. A pro uši (hudba k filmu je prostě úžasná). A je to klasika – Tolkien stvořil archetyp fantastických světů a postav, většina z něj těží dodnes (elfové a trpaslíci v této podobě jsou bráni jako klasika) A na závěr doporučení fanouška žánru: Pokud by si chtěl někdo film opravdu vychutnat, přečtěte si nejprve Tolkienův Silmarillion (legendy ze Středozemě) . Pak se podívejte na Pána prstenů znovu. Jsem přesvědčen, že na „otřepaný" boj Dobra se Zlem budete nahlížet úplně jinýma očima. Za filmové řemeslo + umělecký dojem dávám 95%, osobní vztah +5%, celkem 100%.

Pán prstenů: Dvě věže

Pán prstenů: Dvě věže (2002)

Druhý díl série, opět zasloužených 5*. A naprosto nesouhlasím s některými komentáři, které hodnotí Dvě věže jako "horší" nebo "méně záživné" než zbylé filmy trilogie. Vždyť to nejde oddělit! Je to součást jednoho celku, a ten je i v knižní podobě zdlouhavý, protože se dějové linie musí někde zaplétat a někde jen volně plynout vedle sebe (jako ve všech trilogiích a vícedílných útvarech) , aby pak vyústily v bombastický konec (Návrat krále). A navíc, jsou tady enti! Enti, sakra!!! Mistrovské ztvárnění výtečné předlohy. Co chcete víc? A samozřejmě jako u prvního dílu, Společenstva prstenu: JE NAPROSTO ZÁSADNÍ VIDĚT ROZŠÍŘENOU VERZI, zapomeňte na kinoverzi, která je ochuzená o naprosto klíčové scény. Zejména pokud neznáte Tokienovu literární předlohu.

Pán prstenů: Návrat krále

Pán prstenů: Návrat krále (2003)

Úžasné zakončení. Herecké výkony, prostředí, detaily.. atd. atd., vše jako celek je perfektní. Samozřejmě, jako u předchozích dílů trilogie: JE NAPROSTO ZÁSADNÍ vidět rozšířenou verzi, kinoverzi chybí zásadní scény a to dělá děj nesrozumitelným (zejména pro ty, kteří neznají knihu). Málokterý film mi vhání slzy do očí, tento ovšem mezi ně patří. Nejpůsobivější scéna? Je jich víc, ale vyzdvihl bych tu s Eowyn: "I am no man."