Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Krimi

Recenze (10)

plakát

Umělec (2011) 

Umělec rozhodně není špatný film. Herci v hlavních rolích a pes jsou na jedničku (respektive pět hvězdiček). Velmi obstojí také technické zpracování a atmosféra, opravdu připomínající filmy z 20. let minulého století. Bohužel dějová linie je značně prostá. Hlavně druhá polovina by se dala osekat a snímku by to možná prospělo. Potom bych neváhal přihodit hvězdičku.

plakát

Tintinova dobrodružství (2011) 

Bohužel průměrný film. Sice animace je famózní a díky ní se chvílemi zdá, že máme před sebou živé herce, ale děj stěží strhne, zkrátka postrádá náboj, atmosféru, silné momenty. Nejvíce jsem se pobavil u scének se psem Filutou.

plakát

Lidice (2011) 

Když jsem před lety navštívil Lidice, byl to pro mě dost silný zážitek. Měl jsem nejen možnost prohlédnout si místo, kde k hrůznému činu vyhlazení obce došlo, a muzeum s věcnými připomínkami zemřelých obyvatel, ale také si vyslechnout vyprávění jednoho z pozůstalých obětí. Film se mnou zdaleka tolik nepohnul. Připadal mi příliš popisný, povrchní, suchý. Očekával bych, že snímek s dotyčným námětem bude prostupovat tíživá atmosféra, ale ta zavanula jen na pár okamžiků. Vše, co má vyvolat emoce, zastupují patetické, téměř kýčovité scény, které až na výjimky vůbec nepůsobí sugestivně. Ovšem je zjevné, že tvůrci se snažili, aby nikoho neurazili. Nejvíce si mě získal závěr, pečetící osud jediného přeživšího lidického muže (na území Protektorátu) v podání výborného Karla Rodena.

plakát

Štvanice (1966) 

Štvanice mi ani po dvou týdnech nevyšuměla z hlavy. Tento snímek sugestivně ukazuje temné i nejlepší stránky člověka. Obyvatelé městečka, kde slouží charakterní šerif v podání skvělého Marlona Branda, se chovají tak odporně, až se zvedá žaludek a dostaví se pochyby, zdali to, co se nám předkládá, je vůbec možné. Ačkoli mám výhrady, režiséru Pennovi nedalo velkou práci, aby mě přesvědčil. Některé filmy jsou zkrátka nadčasové, bohužel zároveň polozapomenuté.

plakát

Bastardi (2010) 

Přestože tento film, blížící se nechtěně spíše komediálnímu žánru, je natočen opravdu dost špatně a obsahuje těžko uvěřitelné, přehnané a nelogické scény, úplně lživý a vytržený z reality není. Pokud některý kolega tvrdí opak, zřejmě nikdy nepůsobil v praktické škole.

plakát

Majestic (2001) 

V porovnání se dvěma snímky, které Darabont zasadil do vězeňského prostředí, výsledek není tak silný, přesto se pořád jedná o ryze kvalitní podívanou. Film vyniká působivou atmosférou padesátých let a křehkým vykreslením postav žijících na malém městě, kde panuje zjevná harmonie. Režie je klidná, ději ovšem ve dvou a půl hodinové stopáži dlouho schází odpich. Zejména toto natahování může mnohému divákovi kazit celkový dojem.

plakát

Yes Man (2008) 

Myšlenka, že vstřícnost či otevřenost k lidem přináší životní štěstí, možná není úplně špatná, avšak tady je přetavena do hloupé nezáživné zápletky. Jim Carrey má bezesporu velký herecký, nejen komediální talent. Mrzí mě, že ho nemůže ukázat častěji jinde, než jsou průměrné a schématem si podobné filmy, víceméně stojící na křepčení ústřední figury. Zpočátku se zdálo, že právě tato komedie bude trochu výjimkou.

plakát

Jako zabít ptáčka (1962) 

Kniha, která na počátku 60. let minulého století proslavila Američanku Harper Lee, se mi moc líbila, a tak jsem zatoužil vidět filmovou adaptaci. Nebyl jsem posléze zklamán, ale ani uchvácen. Linie dětských dobrodružství hlavní hrdinky nenese oproti knižní předloze velký náboj a zabírá zbytečně mnoho prostoru. Vylíčit svět z pohledu malé holky je pro film přetěžký úkol. Není pak divu, že důkladnému vyobrazení poměrů, jež panují mezi bílými a černými obyvateli malého města, se scénář vyhýbá, a zejména tím za knihou zaostává. Nutno ale dodat, že prohrává se ctí.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Naprosto originální scénář, velice kvalitní dialogy, hluboké poselství, výtečné herecké výkony. Příběh o lidských předsudcích a síle charakteru jednotlivce. Tenhle film má jistě v dějinách kinematografie nezastupitelné místo. Dát mu plné ohodnocení se však kvůli pár naivním pasážím a zejména přímému moralizování některých postav zdráhám. Navíc závěr je předvídatelný již takřka od začátku.

plakát

Sociální síť (2010) 

Režijně velmi zdařilý snímek, který mě ovšem příběhem - i přes kvalitní scénář - nezasáhl. Počáteční zájem vystřídala zhruba v polovině nuda, kterou jsem u filmů Davida Finchera doposud nezažil. Z herců příjemně překvapil Justin Timberlake.