Reklama

Reklama

Mladá učitelka Jana byla v parku přepadena, znásilněna a uškrcena. Všichni tuší, že hrůzný čin spáchali mladíci Dostál, Hagar a Daniš, žáci sedmé třídy. Janin bratr Tomáš se průběžně informuje na policii o průběhu vyšetřování. Když však ani po šesti měsících nejsou pachatelé uvězněni kvůli nedostatku důkazů, rozhodne se nastoupit do místní školy jako nový učitel. Rychle zjišťuje, že o studium tu nikdo nemá nejmenší zájem. Řediteli záleží jen na  jeho klidu a učitelé, kteří chtějí žáky opravdu něco naučit, nemají žádné zastání. Když žák Dostál zbije tělocvikáře baseballovou pálkou, přijdou detektivové z kriminálky, mezi nimiž je i vyšetřovatel Janiny vraždy, a Tomášova identita je odhalena… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (842)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nepříliš pravděpodobné (rozuměj přehnané) drama s kontroverzním poselstvím o naléhavé sociální výpovědi vypráví příběh mladého pedagoga, který se nechá přijat na základní školu se žáky se špatnou pověstí převážně z romské komunity, kteří sem byli přeřazeni zásahem školního systému ze zvláštních škol. Tři sedmáci z této školy mu před časem znásilnili a zabili sestru, která zde před časem rovněž učila. Jejich ohavný zločin zůstal pro nedostatek důkazů nepotrestán, ale tři hříšníci už za něj brzy zaplatí vlastním životem. Třem vulgárním výrostkům, kterým nic není svaté, kdosi zatne tipec, a jejich úmrtí vypadají jako nešťastné náhody či sebevraždy. S neotřelým námětem přišel představitel hlavní role Tomáš Magnusek a spolu s režisérem Petrem Šíchou si troufli na český film, který je na hony vzdálený optimistickým filmům, a je naplněný k prasknutí vulgarismy nezletilých spratků, nemající úctu vůbec před ničím, ale jako celek film nemá ideální poměr snímku volajícím po opětovném zhlédnutí. A hlavně úplně rezignuje na zdravou logiku, která přece jen je zapotřebí, neboť naše prostředí je přece jen divákovi známější a bližší, než film s obdobnou tematikou natočený americkou produkcí. Kluky po ohavném činu nikdo neodsoudí z okolí, ani z řad spolužáků, učitelé jsou líčeni jako řádní neschopáci a ředitel jako zoufalá nula snažící se problémy rychle smést ze stolu. O zázemí provinilců se nedozvíme zhola nic a pouze "kápo" trojlístku je nám jakoby přiblížen tím, že jeho otec je zřejmě vlivný mafián chodící výhradně do ulic s gorilou v podání zpěváka Rytmuse. To je ale na identifikaci postav dost málo a brát Magnuskův výkon jako za autentický je sporné, protože jeho herecký projev zavání amatérismem (líbila se mně scéna, ve které mu ujedou nervy, a seřve ve třídě jednoho ze žáků). Stejné je to i s technickou stránkou filmu, na níž je znát evidentně nízký rozpočet. Dětští herci jsou však dost dobří a jejich vulgární hlášky pobaví, ale současně z nich mrazí, pokud si člověk představí, že by potencionálně existovala škola s takovými nezvladatelnými žáky. Zajímavý námět, několik silných momentů, snaha o zamyšlení nad dnešní mládeží, potažmo společností a autentické výkony mladých herců jsou největším plus poněkud nevyrovnaného dramatu, který se dočkal druhého i třetího pokračování. 60% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rape revenge komedie, do které krom pedofilního sexu a černé magie („zakleli ste město!") odkudsi ze dna prosáknul i Saša Hemala. Paskvil stejně průzračně debilní a obludně nevkusný jako filmy z prvních let normalizace, ovšem s food porn lahůdkami jako je Magnusek ohřívající si párky nebo Magnusek žeroucí věneček. Doktorce Cajthamlové by se zadrhnul knäckebrot v krku. 20% Zajímavé komentáře: Radek99, JFL, InJo, Dreadd,legenda2 ()

Reklama

dex2man 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem čekal víc. Je tady sice jakýsi pokus o drama v podobě Magnuskovi postavy a pátrání po vrazích jeho sestry, který ale selhává na dost amatérském zpracování a hereckých výkonech. Tím bohužel nemyslím jen ty neherců, ale i veteránů jako Potměšil, Šulcová a Štastný - ten byl jako mafián téměř k smíchu. Nevím, jestli to byl záměr pro zvýšení autentičnosti, ale prostě to nefungovalo. Scénkám, kdy "bastardi" posílají učitele do pí.. a do pr.. se člověk zasměje, ale tak jednou, dvakrát. Po dvacáté během hodky a čtvrt už to není ono. Na druhou stranu - taková míra otevřenosti není v českých filmech běžná, takže si jí cením. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Ze všech čtyř dílů za mě ten nejstravitelnější a až na pár wtf, alá to by nikdy nefungovalo, momentů i nejuvěřitelnější. Tím chci říct, že oproti ostatním dílům je tady těch momentů nejmíň, ač teda jsou, protože scénárista je tak trochu člověk, který má snad větší fantazii než opasek. Souhlasím s komentářem, že to zase tak přitažené za vlasy nebylo. Též sdílím pohled, že není škola jako škola a učitel s praxí na jedné nemůže objektivně posoudit celé školství, někde jsou děti zvladatelné a celkem v pohodě, ale někde jinde už to nebude zase tak daleko od pravdy tohohle díla. Dost dělá složení žáků, mentalita i kraj. Bohužel. Díky maratonu, kdy jsem sjela všechny čtyři filmy během 24 hodin, jsem si nemohla nevšimnout, jak mnozí, kteří tu první díl totálně strhali, neodolali a zkoukli i ty další filmy, které tu pak v komentářích strhali.  Pobavilo, jak rádi se tu týráme a pouštíme si cíleně filmy, o kterých víme, že nás nebudou bavit. Za mě jsou Bastardi komplet jako série televizní brak, ale jak už jsem napsala u čtyřky, brak, kterej mě tak nějak bavilo sledovat víc jak kdejakej art, ač ho znova vyhledávat nebudu. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Jak to zpívá Katapult? „Co děti? Mají si kde s acetonem hrát..?“ Ožehavé téma současnosti, které by se dalo shrnout jedinou otázkou položenou rodičům: „Myslíte si, že příčinou nevhodného chování vašeho dítěte je neznalost jeho aktivit ve volném čase, nebo váš celkový nezájem o jeho výchovu?“, načež odpověď je jasná: „Nevím a je mi to jedno.“ Nejspíše dobré autorské úmysly odeslány neskutečně amatérskou filmařinou do horoucích pekel neplánované komičnosti - na obálce známka s maestrem Rytmusem a jeho tisíci variacemi slova "jebat" a razítko hereckých výkonů místy i hluboko pod úrovní ordinačních telekolovratů. Vyučovat na této přípravce vazební věznice Igor Hnízdo, odloží neškodnou rákosku, vytáhne z pouzdra u opasku zbraň a se slovy: „Zlatý Rosenheim.“ vyšle ve směru invektivy z úst vypouštějícího výkvětu naší budoucnosti pár včeliček o tělíčku ráže 6.35… ()

Galerie (33)

Zajímavosti (21)

  • Scéna, ve které žáci běží za autem, se zakládá na skutečné události, kdy Tomáš Magnusek nevěděl, jak donutit své žáky běhat, tak koupil krabičku cigaret, uvázal ji za anténu svého auta a kdo doběhl první, tomu tu krabičku dal. V krabičce však žádné cigarety nebyly. Když to zkoušel podruhé a místo cigaret dal do krabičky žvýkačkové atrapy, děti mu za to z auta urvaly registrační značku. (rublik05)
  • Čtvrt roku po premiéře filmu Kristýna Leichtová sdělila médiím, že byla ve dvanácti letech znásilněna. (Fenk)
  • Bastardi se stali nejstahovanějším filmem na českém internetu roku 2010. (honzik10)

Související novinky

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

Zemřela herečka Blanka Bohdanová

03.10.2021

Ve věku 91 let zemřela herečka a malířka Blanka Bohdanová. Již jako malá chodila do baletu a v dětských rolích vystupovala na jevišti v rodné Plzni. Po studiu na obchodní škole vystudovala brněnskou… (více)

Reklama

Reklama