Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Rodinný
  • Akční

Recenze (1 626)

plakát

Dál než se zdálo (2010) 

Vztah na dálku je vždy vellkou zatěžkávací zkouškou pro každý pár. I když se dva lidé milují sebevíc, tak ani velká láska nemusí stačit k tomu, aby se povedlo vztah udržet. Tato romantická komedie krásně popisuje, jak a v čem může být vztah na dálku náročný a jakou zátěžkávací zkouškou vztahu se může stát. Musím říci, že tuto romantickou komedii řadím k těm lepším, zajímavějším a originálnějším filmům v tomto žánru. Je zde sympatický ústřední milostný pár, přičemž Drew Barrymore je okouzlující jako vždy a Justin Long je pro mě příjemným překvapením, jelikož si nejsem vědom, že bych ho někdy viděl v nějaké větší roli. Co se týče děje samotného, tak ten mě dokázal rozesmát hned několikrát, například takový sex na kuchyňském stole a následná večeře podávaná na tomto stole patří určitě k těm vtipnějším scénám, které jsem měl to štěstí ve filmech vidět. Neříkám, že tahle romantická komedie vás posadí do kolen a že uvidíte něco, co jste ještě neviděli, ale určitě se jedná o jednu z těch lepších romantických komedií, které jsem měl tu čest vidět. A z toho důvodu také hodnotím nadprůměrně v podobě čtyř hvězd.

plakát

Venkovský učitel (2008) 

I učitel je jen člověk, a každý člověk někdy chybuje a bojuje se svými slabostmi. Pavel Liška v tomto filmu ztvárňuje homosexuálního učitele, který z pražského gymnázia odchází učit na vesnici s tím, že zde třeba konečně najde klid, štěstí a sám sebe. Bohužel zde nachází jen nešťastnou lásku, která nikdy nebude opětována. Asi takový dojem jsem si odnesl z tohoto existenciálního dramatu, které proplétá osudy jednotlivých zúčastněných a v němž je už po krátké chvíli jasné, že ani jeden z hlavní trojice postav se svého štěstí zřejmě hned tak nedočká. S Bohdanem Slámou jako režisérem jsem se poprvé seznámil někdy před 10 lety (tehdy mi bylo 15 let), když jsem viděl film Divoké včely a dodneška mám v paměti tu zvláštní pachuť, která ve mně zůstala po zhlédnutí tohoto filmu. Je zvláštní, že už si koro vůbec nepamatuji, o čem to bylo, ale pocity, které ve mně film zanechal si pamatuji dodnes. A tenhle film ve mně probudil stejné pocity, jako Divoké včely. Stejný pesimismus, stejná zatrpklost, zkrátka to je úplně totožné jako před těmi 10 lety. Je fajn vidět, že Bohdan Sláma stále točí filmy, které v divákovi probudí pocity, emoce a všelijaké myšlenky. Film venkovský učitel vyniká ovšem nejen zajímavým dějem a celkovým pojetím, ale také hereckými výkony. Pavel Liška mě velmi příjemně překvapil, působil zde seriózně a svou roli zahrál naprosto přesvědčivě, stejně jako Zuzana Bydžovská a Ladislav Šedivý. Ústřední trojice tedy byla obsazena kvalitně a dobře a i díky tomu nakonec uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy.

plakát

Soul Kitchen (2009) 

Co udělat s krachující restaurací, když máte navíc dluh u berňáku a hygiena vám hrozí zavřením restaurace? Zkuste najmout kuchaře, který má zkušenosti s vařením ve snobských restauracích, a který se s nikým a ničím nesere a pak už je jen otázka času, kdy začne restaurace vydělávat. Jenže co dnes vypadá růžově se zítra může rozplynout jen v krásnou vzpomínku. Tenhle film nabízí originální a neotřelý pohled na podnikání v gastronomii, a díky tomu je to film zajímavý. Já osobně jsem si to užíval a byl jsem hodně zvědavý, jak to celé dopadne, a musím říct, že závěr jsem si hodně užíval, jako ostatně celý film. Postavy byly dobře vymyšlené a ještě lépe zahrané, onen neortodoxní kuchař byl solidní cvok, s nímž byste si to asi nechtěli rozházet, pokud byste věděli, jak dobře a přesně dokáže vraht nože. Bratr hlavního hrdiny a jeho zlodějská partička byli zase docela neodolatelní, obzvláště krádež DJského pultu na diskotéce za plného provozu byla hodně vtipná a nesmírně okouzlující. Zkrátka tenhle film jsem si docela užil a dá se říci, že jsem se i místy docela solidně bavil, a proto uděluji nadprůměrné čtyři hvězdy.

plakát

Sama v čase normálnosti (2010) (TV film) 

Co vše může způsobit zvednutí jednoho promoklého dopisu před poštovní schránkou v době normalizace ukazuje tento zajímavý hořký příběh. Osobně jsem byl na film zvědavý, ale žádné zázraky jsem od něj neočekával, ovšem o to více jsem byl překvapený, když se před mýma očima začal rozvíjet hodně zajímavý příběh nemocniční vrchní sestry (přesvědčené komunistky) a nemocničního údržbáře Oskara, který nemá zrovna dobrý kádrový posudek. Do toho všeho hlavní hrdinka musí snášet až přílišnou vlezlost své matky, které přijde dceřino půlroční truchlení pro smrt manžela jako krátká doba, a která není zrovna prototypem milé a laskavé matky a babičky a jakmile není po jejím, tak to umí dát dost rázně najevo. Film je plný zajímavě napsaných a zahraných postav, z nichž některé jsou vyložení záporáci a sviňáci (nejlepší kamarádka hlavní hrdinky, slizký doktor toužící po primariátu za každou cenu, matka hlavní hrdinky), některé působí neutrálně (doktor Fencl, primář, předseda místní závodní KSČ) a některé kladně (hlavní hrdinka a její syn, údržbář Oskar). Troufám si tvrdit, že zde vše funguje tak jak má a jak to bylo myšleno, herecké výkony jsou kvalitní a celkově tenhle film vnímám jako jeden z těch lepších českých televizních filmů a uděluji mu čtyři hvězdičky.

plakát

Drtivý dopad (1998) 

Úchvatný film, který diváka nechá vydechnout jen při pozvolném a zdánlivě nicneříkajícím začátku, který je zároveň podle mého názoru největší slabinou celého filmu, nicméně chápu, že divák musí být nějakým způsobem uveden do děje a respektuji to. Ovšem od prvního prohlášení amerického prezidenta o hrozící srážce planety Země s kometou film nabírá obrátky a je to jedna velká a nezadržitelná jízda, která stojí za to. Morgan Freeman jako americký prezident má totiž neuvěřitelné charisma, takže když na něj koukáte, víte, že nebezpečí je na dohled a nepotřebujete žádné další důkazy, on je prostě tak přesvědčivý, že jsem měl z jeho prezidentských projevů husí kůži. Ovšem zajímavá nebyla jen část s prezidentem a dychtivou reportérkou, zajímavá byla i dějová linie s Elijahem Woodem, který byl neuvěřitelně sympatický a zároveň tak nějak mile nevinný, zkrátka hrdina, kterému musíte fandit. A část s astronauty byla už jen takovou příjemnou třešničkou na dortu. Skoro se mi ani nechce věřit, že už to je nějakých 10 let, co jsem tento film viděl poprvé, ale je tomu tak, od té doby jsem ho pak viděl ještě několikrát, naposledy včera večer, a rád se k němu znovu někdy vrátím. S filmem jsem celkově spokojený a uděluji lepší čtyři hvězdy.

plakát

Christmas Child (2004) 

Co si počít se svým životem, když za pár dní oslavíte 40. narozeniny, nedávno vám zemřel váš adoptivní otec, vaše manželství ztrácí náboj a vy nevíte, co a jak dál? Hlavní hrdina Jack to řeší tak, že pár dní před Štědrým dnem odjíždí do malého městečka,, které se nachází na fotografii, jíž našel v pozůstalosti adoptivního otce, a kde by se mohl dozvědět něco více o své biologické rodině. Příběh je to zajímavý, atraktivní a dá se říci i docela napínavý, opravdu jsem si nebyl vůbec jistý, jak celý tenhle příběh dopadne. Jedná se o jeden z těch lepších vánočních filmů, který je prodchnut úžasnou atmosférou blížících se Vánoc, navíc atmosférou maloměstskou, což je o to zajímavější, protože z vlastní zkušenosti vím, že vánoční filmy odehrávající se na maloměstě či předměstí mají své nezaměnitelné kouzlo, a zde se to znovu potvrdilo. Místní děti zpívají dva dny před Vánoci koledy, místní reverend hraje na kytaru, místní matrikářka chodí v zajímavém vánočním svetru, zkrátka úžasně domácké prostředí, které ve spojitosti s Vánocemi nemá chybu a je doplněno atraktivním příběhem. To vše musím ocenit, a tak film označuji jako nadprůměrný a uděluji mu čtyři hvězdičky.

plakát

Vánoční zázrak (2007) 

V nelehkém čase, kdy někomu z nás umře jeden z rodičů, zažíváme zajisté bolestnou ztrátu, ať jsme děti či dospělí. Hlavní hrdina tohoto příběhu Thomas se musí se ztrátou otce vyrovnat už ve svých zhruba 10 letech. A aby toho nebylo málo, Thomasova matka je nucena prodat dům a odstěhovat se i se synkem na farmu mimo město. Vypadá to, že neštěstí je dovršeno tím, že Thomas ztratil betlém tvořený ručně vyřezávanými dřevěnými figurky, který byl vzpomínkou na jeho Vánoce s otcem. Ovšem právě tato ztráta ho přivede k mrzoutskému místnímu řezbáři, který mu vyrobí nový betlém a chlapec se od něj mnoho naučí a vypomohou si navzájem. Tohle je úžasná sonda do života dvou rozbolavělých lidských duší na pozadí Vánoc. Jak řezbář, tak malý Thomas snad nemohou být více odlišní, ale právě v jejich odlišnosti je až překvapivě mnoho souznění a vzájemného pochopení, což dává filmu ohromný náboj. Film nabízí strhující příběh, který si plyne v pomalém tempu, ale přitom dokáže z diváka vymáčknout i slzu dojetí ve chvíli, kdy řezbář začne tvořit figurku Panny Marie a Ježíška. Tohle byl jeden z těch filmů, kde vánoční atmosféra není téměř žádná, ale zároveň film nabízí emoce, které k Vánocům patří, a tím je zvláštní a výjimečný. Rozhodně se jedná o nadprůměrný snímek, kterému uděluji čtyři hvězdy.

plakát

Cemetery Junction (2010) 

Je horší zůstat ve svém rodném zapadlém městečku, makat v místní továrně, kopírovat život svých rodičů a nepokusit se o změnu, anebo se o změnu pokusit s tím, že to nemusí vyjít? Já bych odpověděl, že asi záleží na odvaze, odhodlání a motivaci každého jednotlivce, který si tuto otázku položí. Hlavní hrdinové tohoto filmu, tři čerstvě dospělí kluci, hledají odpověď na tuto otázku po celou dobu filmu a každý z nich nakonec k té odpovědi dojde, a zdali je ta jejich odpověď správná, to musí ukázat až čas. Tohle je příjemný, milý, a svým způsobem úžasně sentimentální snímek, který se odehrává v Anglii v 70. letech a který ukazuje, jak těžké může být vyrovnávat se s dospělostí. Tak trochu mi tenhle film připomínal americký komediální sediál "Zlatá sedmdesátá", ovšem zde je to všechno hráno na trochu vážnější notu a příliš pohodových scén zde nenajdete. Filmu zajisté také pomáhá humor, obzvláště dialogy mezi Freddiem a jeho rodinou jsou okouzlující a pobavil jsem se u nich přímo královsky. Tenhle film, ten se prostě a jednoduše povedl, díky němu na mě dýchla zajímavá a lákavá atmosféra 70. let a jsem přesvědčen, že na něj hned tak nezapomenu a bude se mi vybavovat ještě hodně dlouho poté, co jsem ho viděl poprvé. Uděluji lepší čtyři hvězdy, k pěti hvězdám chyběl už jen malý kousíček a je možné, že tu pátou hvězdu časem přidám.

plakát

Wolfsbergská bestie (2010) (TV film) 

Jen si to představte. Před pár týdny jste oslavili 14. narozeniny, nade vše milujete nechutné a morbidní vtípky, jako je nastražování tlukoucího srdce do lednice nebo podstrkávání useknuté lidské hlavy učitelce, a najednou se dozvíte, že vaše rodina zdědila zámek v Rumunsku, v tom Rumunsku, kde údajně podle legend sídlil i hrabě Drákula a kde by se to mohlo hemžit upíry. Přesně tohle prožívá hlavní hrdina příběhu Hunter, který se do Rumunska velmi těší a který si to tam hodlá naplno užít. Jenže nakonec se tenhle výlet promění v souboj o život, když se Hunterova sestra začne měnit ve vlkodlaka a on musí zabránit tomu, aby se proměnila natrvalo. Jenže když do toho vstoupí upíři, vše se začíná komplikovat. Tahle rodinná fantasy, která pochází z produkce dětského TV kanálu Nickelodeon (který také tenhle film uvedl u nás v Česku) je atraktivní hlavně tím, že je určena pro celou rodinu, takže nebezpečí, že byste se zde vylekali nebo by vám dokonce hrůzou vstávaly vlasy na hlavě, absolutně nehrozí. Tenhle film je cílen především na děti, a jako takový funguje přímo ideálně i pro mě, jelikož já horory nevyhledávám, protože se dokážu velice snadno vyděsit. Navíc sem tam se zde najde i něco vtipného, například zděšený otec objímající své dvě děti, které jsou zrovna proměněny ve vlkodlaky, mě naprosto odboural. A i představitelé hlavních rolí jsou příjemní a sympatičtí a hned jsem si je oblíbil, obzvláště sourozenecké duo je okouzlující. Tenhle film jsem maximálně užil, a protože jsem spokojený, tak uděluji nadprůměrné hodnocení v podobě čtyř hvězd.

plakát

Fotři jsou lotři (2010) 

Těžko uvěřit, že mezi druhým a třetím filmem uplynulo šest let, protože příběh zde navazuje přesně tam, kde skončil, a je to pořád stejně vtipné jako tehdy, když jsem příhody Grega Jebala viděl poprvé a následně podruhé. Pravda, zatímco v minulém filmu ještě malí Jebalové nebyly na světě, tak nyní už se mají čile k světu, ale to je jediná změna oproti předchozím filmům. Já jsem se dobře bavil, příjemně jsem si tenhle film užíval a nepřestával jsem se divit, kam na to ti tvůrci chodí. Tahhle série filmů v mých očích neupadá, ale stále si drží své vynikající kvality, které by jí leckteré ostatní filmové série mohly závidět. Robert De Niro je ve své roli stále stejně úchvatný a fascinující jako před 11 lety, kdy roli Jacka ztvárnil poprvé, obzvláště na konci filmu během závěrečných titulků potěšila scénka, kdy si Jack pouští na YouTube video, v němž ho jeho zeť Jebal paroduje na lékařském kongresu. Také Ben Stiller zůstává v roli Grega Jebala důstojným De Nirovým spoluhráčem a pořád má to jejich soupeření stejnou šťávu jako v prvním díle. Barbra Streisand a Dustin Hoffman už potom jen vtipně doplňují hlavní soupěřící pár tohoto filmu. Já nemám co více dodat, bylo to vtipné, bylo to atraktivní, bylo to zajímavé, uděluji opět, stejně jako u obou předchozích filmů, čtyři hvězdy.