Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (60)

plakát

Skyfall (2012) 

Chápu, že ne všem tohle musí vyhovovat, ale vemte si to takto: v CR tvůrci udělali jakýsi koktejl, aby si otestovali, co funguje a ono to fungovalo, v QOS to zkusili lehce rozplizle, novátorsky, a ono to nefungovalo. Tak se dalo pár chytrých hlav dohromady (slovy majora Šebka: nebyo to v Polské lidové republice, socialistickém Polsku!) a řekli si dost! Vrátíme bondovskou hlášku, auto, britské atributy, hudební motiv a tohle všechno zkusíme navěsit na skvělý současný přímočarý, srozumitelný,nepřesofistikovatělý, drsný thriller, který by fungoval sám o sobě i bez 007. A ono se to setsakra povedĺo. Tohle je Bond pro 21. století. Bond pro lehce zblblou fejsbukovou generaci i pro těžce unavenou mojí generaci, Bond, v němž si každý najde to své. Opravdu velká úžasná jízda, snad jen s výhradou (pozor minispoiler) jisté věci v závěru...ale i ta k tomu filmu sedla, no, uvidíte sami, vy, co jste neviděli, vy ostatní víte, o čem je řeč. A samozřejmě velké ocenění pro herce, byli opravdu skvělí - Daniel Craig je lepší film od filmu (nejen o 007), Judi Denchová tady předvádí proč je jednou z nejlepších světových hereček své generace, je to hodně její film! Javier Bardem balancuje zcela přesně na hraně opravdového padoucha a takové té padoušské karikatury, kterou jsme v sérii už mockrát viděli, ale on ji nikdy nepřekročí, je výtečný! A Ralph Fiennes se na roli šéfa výboru pro zpravodajské služby, suchara, ale vlastence, který je vám protivný, ale tušíte, že to myslí dobře, velmi hodí. A snad ještě něco: Vím, že mě leccos zaskočí, když mě neochrání tvoje láskyplné náručí, od všeho nebezpečí. Tak už mi podej ruku, konečně. A proti všemu zlu budeme stát, společně. Mistrovský tah s Adele!!! Jestli někdo pochopil Jamese Bonda v roce 2012, tak ona a její úvodí píseň, vším, skvělou hudbou, nepřehnanými aražemi, výtečným zpěvem a dechberoucím textem. Díky za ten zážitek!

plakát

Nevěrně tvá (1984) 

Film stojí na zcela mimořádném výkonu Dudleyho Moora, pravdu mají Ti, kteří říkají, že je to a) jedna z nejlepších amerických komedií 80. let a b) film, u něhož dabing dělá minimálně půl úspěchu. Václav Postránecký je v tomto dabingu zcela exkvizitní!!! A ten nádherný závěr...

plakát

Oprávněné vraždy (2008) 

Tak pozor, tak zdrcující komentář si to nezaslouží. Je to prostě klasická, normální krimi (ano, místy jako odpolední seriálovka, uznávám). Ale ti dva jsou fakt dobří, to uznejme...

plakát

Tři dny ke svobodě (2010) 

Haggis je opravdová megastar, na co sáhne, to mu vyjde skvěle. Hlavním kladem snímku je to, že Haggis neordinuje nějaké zběsilé tempo, právě naopak, ale tím dává filmu ten správný rytmus a napětí. Dalším obrovským plusem je vlastně zcela neakční a prostě uvěřitelné chování hlavního akčního hrdiny. "Čím že je?" "Učitelem. Na vyšší škole..." Psát o Russelu C. je zbytečné, pokud se někde nepere a nemlátí recepční telefony po hlavách, je skvělý! Rád bych zde ale upozornil i na malou roli jednoho z nestorů poctivého (a často spíše služebného než hvězdného) amerického herectví Briana Dennehyho - jeho role otce je přes malou plochu výtečně zahraná a scéna, kdy si prohlédne letenky a pak se loučí se synem a vnukem je dokonalou charakterní hereckou drobnokresbou a dle mého i nejsilnější neakční scénou celého filmu, odehranou jakoby mimoděk. "Jo, a dám si kafe."

plakát

Hra bez pravidel (1967) 

Ani nevadí, že jednu z hl. postav hraje zcela necharismatický neherec Matyáš, jak je to dobře natočeno!

plakát

Vrchní, prchni! (1980) 

Kdyby se v 80. letech udělovali Čeští lvi, myslím, že by to mohlo za rok 80 vypadat takto: Nejlepší film JAN BALZER (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší scénář ZDENĚK SVĚRÁK (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší režie LADISLAV SMOLJAK (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší kamera IVAN ŠLAPETA (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší mužský výkon v hl. roli JOSEF ABRHÁM (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší ženský výkon v hl. roli LIBUŠE ŠAFRÁNKOVÁ (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší mužský výkon ve vedl. roli BEDŘICH PROKOŠ (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší ženský výkon ve vedl. roli ZUZANA FIŠEROVÁ (VRCHNÍ, PRCHNI), Nejlepší hudba JAROSLAV UHLÍŘ (VRCHNÍ, PRCHNI). Nemám víc co dodat...Snad jen: Tak vrchní maj´ dneska sjezd...proto já se ho nemoh´ dovolat...to je krásný povolání!!!

plakát

Nejistá sezóna (1987) 

Komorní, pravdivé, odvážné. Poslední ryze filmová spolupráce dua Smoljak-Svěrák (nepočítám Smoljakovy herecké role ve Svěrákových pozdějších scénářích), jako tandem zde na filmu spolupracovali naposledy. A velmi důstojně.

plakát

Bokovka (2004) 

Zcela jednoznačně nejlepší americký film první dekády. Film o velkém přátelství, velké lásce, velké bolesti i velké radosti. Víno je v tom filmu to nejdůležitější a vlastně není to nejdůležitější...no, kdo to viděl, pochopí. Dokonalý scénář, precizní režie. Zcela mimogalakticky dokonalý P. Giamatti (ve skvostném, přesném dabingu O. Brouska jr.) a famózní T. H. Church jako jeho přiblblý (ale ne zbytečně překarikovaný) komplement. Díky za tak krásný příběh.

plakát

Záměna (1983) 

Zcela famózní!!! A pokud to vidíte v nemahdalovském dabingu, je to na 6hvězd!!!

plakát

Nemocnice na kraji města (1977) (seriál) 

Jistě, je třeba si odmyslit ten povinný komunistický balast - náznak, že prim. Sova je ve straně, svazáckou schůzi s mladým (asi předsedou ZO SSM) Topferem atd. Navíc - ve 2. sérii z roku 1981 je už toho méně, zřejmě zásluhou západoněmeckého producenta Scharffenberga. Pokud tohle přežijete, dostanete vynikající, silný, lidský příběh se dvěma zcela extraligovými herci (Kopecký, Medřická) a s několika prvoligovými (Štěpánková, Abrhám, Chudík, Kaiser aj.). Co chtít víc? JE to mimořádné dílo české televizní tvorby,i s výhradou typu: co je to televizní tvorba? Jakou má hodnotu? Jasně, pokud se prostě přes tohle přeneseme, pokud nepovažujeme televizní tvorbu za něco vrcholně uměleckého, což ze své podstaty není, tak je to dodnes nepřekonaný a nepřekonatelný seriál.