Reklama

Reklama

Vrchní, prchni!

TV spot
Československo, 1980, 85 min

Scénář:

Zdeněk Svěrák

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hrají:

Josef Abrhám, Libuše Šafránková, Eliška Balzerová, Zuzana Fišerová-Svátková, Zdeněk Svěrák, Dáda Patrasová, Jiří Kodet, Karel Augusta, Bedřich Prokoš (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Přál si někdo platit? Fantom restaurací vám vždy vyhoví! Knihkupec Dalibor Vrána (J. Abrhám) nemá lehké živobytí. Líbí se ženám a ty se zas líbí jemu, a protože je mužem činu, značnou část jeho poctivě nabytého výdělku spolknou alimenty. Svízelnou finanční situaci se rozhodne vylepšit originálním způsobem, který mu přihraje náhoda. Stane se falešným číšníkem, nepolapitelným fantomem pražských a později i mimopražských restaurací. Využívá pracovní liknavosti vrchních a ochotně inkasuje netrpělivé hosty. Sám je překvapen, jak mu jednoduchý trik vynáší. Jenže – tak dlouho se chodí se džbánem… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (731)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tento film som už videl nespočetnekrát a stále sa mi páči. S postupom času si vychutnávam práve drobné nenápadné a o to vtipnejšie detaily. Dvojica Svěrák - Smoljak plodí jednu komediálnu parádu za druhou. Jedna z najlepších českých komédií, bez ktorých si už Silvester, či Vianoce v TV ani neviem predstaviť. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Nezbývá mi, než si postesknout nad kvalitou dnešních českých komedií. Takhle by totiž měla vypadat skutečná komedie s kvalitním scénářem napěchovaným různými gagy. Škoda, že ty zlaté časy dvojice Svěrák+Smoljak jsou už pryč. Film Vrchní, prchni! má sice námět jednoduchý, ale originální a zábavný, a především se podařilo z jeho komiky vytěžit to nejlepší. ~(4,0)~ ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Svěrák ešte nemal syna zrelého na režírovanie a tak nemohol scenár zveriť lepšej osobe, než je Smoljak. Veľmi netradičná komédia z prostredia všetkým dobré známeho, s príhodami a situáciami, ktoré sú určite dobre známe hlavne osobám môjho pohlavia. Neskutočne svieži vietor rozfúkali tvorcovia a herci. Trošku pomalší rozjazd, ale potom príde Abrhám na svojej papierovej trojkolke bezkonkurenčne prvý. 90%. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Tohle si nezaslouží pouze uznání. Josef Abrhám v jedné ze svých TOP rolí. Komedie se musí umět vážení...když vidím ty dnešní přiblblé žalostné pokusy nás rozesmát fekálním, vůlgárním a debilním humorem, vždycky si vzpomenu, že pánové Smoljak a Svěrák umí natočit inteligentní, krásně ujetý, elegantní, milý a pohodový film a že není třeba sledovat ty výplody šílenců dnešního filmového průmyslu. Jestli jsme za komančů byli v něčem extratřída, pak v pohádkách a komediích, na které jsme měli šikovné české hlavy - i ty pověstné české ručičky (tím nemyslím umění krást i chlupy z podpaží). ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Asi nejznámější film dvojice Svěrák - Smoljak. Tyhle dvě jména prostě zaručují skvělou zábavu a Vrchní rozhodně není výjimkou. Abrhám je jako vždy spolehlivý, všechny postavy klasicky perfektně odpozorované z života (ještě jedna poklona panu Svěrákovi za scénář) a relativně banální námět je díky krátké stopáži a právě specifickému humoru tvůrců bez problémů stravitelný. Přesto považuju za vrchol S + S jiný, v mnoha ohledech podobný film - Kulový blesk. Mimochodem, přišlo vám taky, že je to vlastně dost smutný příběh? "Severní vítr je krutý..." 80% ()

Galerie (13)

Zajímavosti (95)

  • Ačkoliv si Pařízek (Zdeněk Svěrák) koupil svůj vůz (Škoda 120 L) dříve, než Dalibor Vrána (Josef Abrhám) své nové auto (Lada 1600), má Pařízek na svém voze vyšší sérii SPZ, než Dalibor Vrána. (via22)
  • Scéna s příslušníkem VB (Alexej Pyško) se měla původně natáčet skrytou kamerou s tím, že auta budou normálně projíždět. Ovšem ve chvíli, kdy se Pyško postavil na křižovatku, všechna auta zůstala stát a řidiči čekali, co se bude dále dít. (majky19)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

České lázně ve filmu

České lázně ve filmu

28.10.2019

Česká města se v průběhu let stala kulisou pro mnoho filmových tvůrců. Zrakům lokačních z českých i zahraničních filmů neunikla ani lázeňská města. A zájem o ně mezi filmaři stále je. Na výlety po… (více)

Reklama

Reklama