Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krimi
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (10)

Pohotovost

Pohotovost (1994)

ER neboli Pohotovost, tak to je můj seriál seriálů, naprostý klenot z dílny studia Amblin Stevena Spielberga a pera Michaela Crichtona. Na něj se dívám při každé repríze a vždy jej hltám jako kdybych jej viděl poprvé. Tolika slavnými tvůrci za kamerou a tolika slavnými herci před kamerou, ať již v hlavních rolích či rolích epizodních, se nemůže pochlubit snad žádný seriál. Pohotovost je skvěle natočená, skvěle zahraná, skvěle napsaná. Během těch několika stovek dílů se dotkneme a zamyslíme snad nad všemi možnými i nemožnými společenskými problémy či životními situacemi. Vše naprosto otevřeně a do hloubky, jindy zase s mírným nadhledem a nadsázkou. Někdy se jemně zasmějete, avšak záhy se zase málem rozpláčete, stejně tak, jak to chodívá v reálném životě. Scény na operačních sálech jsou mistrně natočeny, kameramané odvedli naprosto poctivou práci. Herci hrají skvěle, perfektní je ústřední melodie Jamese Newtona Howarda, nezapomenutelní jsou slušnák Dr. Green, rebel Dr. Ross, břitký Dr. Romano a mnoho mnoho dalších. Nejsilnější pro mě byla epizoda, ve které zemřel Dr. Green, tehdy jsem měl popravdu co dělat, aby se mi nespustily slzy z očí - je to pro mě jedna z nejdojemnějších scén jakou jsem kdy viděl. Seriál Pohotovost prostě miluji!

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

Když dáte dohromady čtveřici vědátorů-fyziků-geeků, z nichž první je (ne)tajně zamilovaný do půvabné sousedky, druhý je superinteligentní, úzkostně čistotný, pořádný a především asociální fanoušek Spocka, který má problém s rozeznáním sarkasmu , třetí je nejhorším casanovou a dobyvatelem ženských srdcí a klínů na světě a čtrvtý Ind, který trpí obrovským komplexem, projevujícím se tím, že v přítomnosti žen nevydá ani hlásku... no a když tuto šílenou partičku konfrontujete s již zmíněnou půvabnou, sympatickou a především vědě nahony vzdálenou blonďatou sousedkou, co z toho může vzniknout? Velký třesk v žánru televizního sitcomu a především velký třesk v žebříčku mých nejoblíbenějších seriálů! Geniálně napsané dialogy, plné neuvěřitelných vědátorských i nevědátorských hlášek, fantastický timing a především skvělé podání ze strany herců daly vzniknout nejlepšímu sitcomu všech dob - Teorii velkého třesku! Nevím o seriálu, který by mě tak dostal, že na stará kolena mám nutkání koupit si Sheldonovo triko s monoskopem! ...P.S.: Díky Sheldonovi vím, že "vzduchové osušovače jsou inkubátory a chrliči bakterií a nákazy. Upřímně řečeno, bylo by hygieničtější, kdyby tam stál morem nakažený gibon a okýchal mi ruce do sucha". :D

Simpsonovi

Simpsonovi (1989)

Co k tomuto animovanému pokladu napsat? Jestli si pamatuju dobře, tento seriál je u nás téměř nepřetržitě vysílán od začátku roku 1992 Českou televizí, a v současnosti štafetu převzala Prima Cool. Takže na tomto seriálu jsem vyrostl já a mnoho dalších generací po mně. Koukám na něj již 20 let dokola, vůbec mě neomrzel a bavím se. Není snad nic, z čeho by si Simpsonovi neutahovali, jedná se skvělou satiru na (nejen) americký styl života, na společenské problémy a postoje, politiku a politiky, skvělé parodování celé řady filmů, show, herců, zpěváků a mnohých dalších (většina se i sama namluvila), a v neposlední řadě se jedná o precizní někdy i tvrdší humor. Homer, Marge, Bart, Lisa, Maggie, Barney, Burns, Wiggum, Nelson, Flanders, Milhouse, Vočko, Krusty, Skinner, Otto... a stovky dalších postav, bez kterých by Simpsonovi nebyli Simpsonovými. Já ty čtyřprsťáky prostě miluji!

Dobrodružství kriminalistiky

Dobrodružství kriminalistiky (1989)

Pro mne osobně se jedná zřejmě o nejlepší český seriál vůbec. V jednotlivých dílech se vystřídala celá plejáda české herecké špičky doplněná jejich německými kolegy. Po tvůrčí stránce seriál snad nemá chybu. Skvělá procházka historií kriminalistiky, jejích metod, postupů a odvětví. Především se však jedná o skvělé kriminální příběhy, při kterých se sekundárně naprosto nenásilně i vzděláváte. Obrovská poklona seriálu i hudbě, která jej provází.

Haló, haló!

Haló, haló! (1982)

Bodré podoledne! Teď mě všichni poslouchejte, nebudu to víckrát opakovat! Podle mě je Haló, haló! jeden z nejlepších sitcomů všech dob! Nepřekonatelná protiválečná satira s typicky suchým britským humorem... Především poručík Gruber se svým tančíkem, obávaný herr Flick z gestapa a pošťák jsou naprosto skvělí a musím pochválit i povedený český dabing.

Star Trek: Vesmírná loď Voyager

Star Trek: Vesmírná loď Voyager (1995)

Star Trek: Voyager je můj nejoblíbenější počin, který ve svém titulu nese název Star Trek. Příběhová šablona je velmi podobná Nové generaci, ale ve Voyageru jse nejhojněji objevují Borgové včetně polidštěné Borgyně Sedmé z Devíti, a díly s Borgy mám nejraději. Navíc atmosféra seriálu o putování vesmírné lodi uvězněné v delta kvadrantu vedené kpt. Janewayovou je nejlepší a filozofická poselství o rasismu, etice a míru jsou stejně precizní a chytlavá jako v Nové generaci. Dovolím si tvrdit, že se jedná o nejlepší sci-fi seriál vůbec!

Krok za krokem

Krok za krokem (1991)

S Lambertovými a Fosterovými jsem vyrůstal. Tento seriál je pohodový, zábavný, člověk se u něj zasměje. Bláznivý Cody a chladná Dana s jazykem ostrým jako břitva jsou skvělí. V pozdějších sériích mi ovšem celkem neseděl ten podivný kadeřník-Francouz a nebýt té stupidní, typicky americké, poučné dvouminutovky, mohl by tento seriál dosáhnout i na plných pět hvězdiček. Nic to ovšem nemění na tom, že Krok za krokem patří mezi mé nejoblíbenější sitcomy.