Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 23
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 23

Recenze (355)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobrodružství kriminalistiky JE najlepší, najoriginálnejší a najvýpravnejší seriál, aký tu kedy vznikol. Budem sa hádať až do krvi. Už len nápad, zostaviť sériu príbehov, ktoré by nám poskytli prehľad o histórii kriminalistiky je geniálnejší, ako námet ľubovolného amerického seriálu, aký sme mali u nás možnosť kedy vidieť. Na rozdiel od Hriešnych ľudí alebo Panoptika neobsahuje seriál ani jednu slabšiu časť, každá je maximálne premyslená a prípady perfektne prezentujú daný prínos svetovej kriminalistike. Spoločne s Colombom môj najobľúbenejší kriminálny seriál. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, že tehdy šlo natočit kriminální seriál, kterej by nebyl trapnej ani hloupej a kde by každej jeden díl byl perla sama o sobě. Škoda že nebylo víc dílů, do pozdějších by mohli zapojit i třeba genetický testy a genetický otisky prstů a nebo dnešní největší poolicejní výhody, kterými jsou vysílačky a množství. Prostě jich udělat aspoň dvojnásobek. Plus k výborným scénářům ještě skvělí herci a režisér, prostředí a kostýmy, a vznikne nejlepší český kriminální seriál všech dob. A podle mě i jeden z nejlepších světových. ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tady máme třicetileté výročí natočení první řady tohoto seriálu, a i po těch letech je pořád na co se dívat. První série u mě jasně dominuje nad ostatními řadami, ty už nepřinesly tak dokonalou souhru mezi vyšetřováním a vědeckým pokrokem, v čem byly ale srovnatelné, to bylo obsazení jednotlivých epizod a s tím související herecké výkony. Uživateli nascendimu seriál připomínal knihu Století detektivů, a v tom se rozhodně nemýlil. Thorwaldova kniha mě svého času úplně fascinovala a první řada z ní naprosto jasně vychází, pozdější série už se knihou neinspirovaly a bylo to znát. ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Výbornej detektivní cyklus, kterej ani s množstvím dílů neztrácí dech a nápady. Je to samozřejmě pojatý trochu jinak než ostatní krimi seriály (Dobrodružství kriminalistiky vychází ze skutečnejch událostí, který byly nějakym způsobem průlomový - metodikou, činem, motivem atd., přitom ale nepostupuje chronologicky ani se nedrží jedný oblasti, takže se střídá Evropa s Amerikou, 19. století s novodobejma případama atp.), ale takhle nějak bych si představoval úctyhodnýho a seriózního nástupce třeba Hříšnejch lidí města Pražskýho. Je to samozřejmě něco jinýho, v DK není oprti HLMP stálý herecký obsazení (tady je to co případ, to nový postavy) atd. atd., ale významen v rámci žánru nebo kvalitou natočení/obsazení mi to k sobě prostě jde. To množství lidí/herců, který se na tom podílelo nebo si tam zahrálo, je nic než úctyhodný - vyjmenovávat by se tu mohlo opravdu dlouho, pro mě nezapomenutelnej byl ale třeba hned Rösner v roli Vidocqua v prvním díle. Atmosféra dílů je taky výborná, skvělej prvek je i ten častej závěrečnej titulek dosvětlující to, co se v dílu řešilo... Výhradu mám akorát ke komparzním davovejm scénám (typu publikum u soudu, demostrace atd.) - to je často prostě tragédie a trapnost, a taky k místy moc přiznaný nebo návodný televizní hudbě (ta "televiznost" je v tom slyšet docela dost), byť je to dílo Karla Svobody. Za mě silný 4*. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ukázka filmové a televizní profesionality. Kompletní špička české herecké školy plus peníze z tehdejšího Západního Německa spolu dohromady se šťastnou hvězdou udělaly z tohoto seriálu skutečně vrchol žánru. Nevím, co bych téhle ,,detektivní" sérii (Nejde ale spíše o svého druhu hraný dokument? Něco co známe obvykle z produkce BBC?) vytkl. Dá se jen chválit a chválit... ()

Galerie (409)

Zajímavosti (119)

  • V dílu „Otisk“ si nechá bankéř Harry Lofter (Dušan Blaškovič) nalít whisky ze své soukromé lahve a řekne, že je od jeho otce z palírny přímo ve Skotsku. To ale není možné, protože jde o whisky Jim Beam, kterou založil Jacob Beam. V roce 1912, ve kterém se Otisk odehrává, byl ředitelem vnuk David M.Beam. Navíc se tato whisky nevyrábí ve Skotsku, ale v USA, ve státě Kentucky. (pávek)
  • Seriál se nikdy nenatáčel v ateliérech. (M.B)

Reklama

Reklama