Reklama

Reklama

Californication

(seriál)
  • USA Californication (více)
Trailer 1
USA, (2007–2014), 39 h 37 min (Minutáž: 26–33 min)

Tvůrci:

Tom Kapinos

Hrají:

David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin, Evan Handler, Pamela Adlon, Madeline Zima, Callum Keith Rennie, Rachel Miner, Carla Gallo (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(84)

David Duchovny slaví triumfální návrat v hlavní roli amerického televizního seriálu Californication, jiskřivé, drsně sexy komediální podívané, jejímž ústředním hrdinou je spisovatel Hank Moody. Jeho posedlost ctí a sebezničující chování ve stylu „chlast, drogy a sex“ zároveň ničí i obohacuje jeho spisovatelskou kariéru. Miluje svou dceru Beccu (Madeleine Martinová), jež se narodila ze vztahu s bývalou přítelkyní Karen (Natascha McElhoneová). Je to chytrá holka, možná až moc, a její otec se upřímně snaží spojit otcovské povinnosti s nároky spisovatelské dráhy. Muži ho mají rádi pro jeho schopnost driblovat mezi nesčetnými přítelkyněmi, ženy fešáka Moodyho milují pro jeho šarm a vy všichni si ho zamilujete, protože vám přináší svěží a vtipnou zábavu. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (72)

Trailer 1

Recenze (1 152)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ale jo, David Duchovny je fajn, Natascha McElhone je fajn, režie je fajn, scénář je v rámci toho, čím chce seriál být, velmi dobře napsaný, jenže co naplat, aby se vám dílko líbilo, musíte mít nějaký pocit ztotožnění s jeho hrdiny a já už dávno neměl tak nepříjemný pocit jako při sledování Californication. Mám rád nedokonalé postavy a snesu nemalou dávku cynismu, vulgarity nebo deviací filmových hrdinů, s oblibou konzumuju snímky Guye Richieho nebo rodinku Simpsonových. Opravdu se mi líbil seriál Huff, který je tak trochu o tomtéž, jenže Californication překročil pomyslnou hranici únosnosti a tam, kde si zjevně klade za cíl bavit, ve mě spíš vzbuzuje smutek, případně znechucení. Je totiž o lidech, kteří zjevně neumí žít a nikdy se to mimochodem nenaučí. Celé to vyvolává dojem bezútěšného marasmu komunity lidí, kteří jsou přesvědčeni, že život se dá tak nějak prošoustat, kterým nic neříká slovo odpovědnost a kteří zjevně ve svém životě nenarazili na skutečné problémy. Jak je to pro americkou produkci typické, seriál se odehrává v prostředí vyšší střední třídy, která nemá existenční starosti a svět pro ni je jeden dlouhý karneval. Mohla by to být kritická sonda do života dnešní konzumní společnosti, nebýt zjevné snahy především bavit a hláškovat. Californication sice není tak hloupý, jak na první pohled vypadá, ale zdaleka není tak chytrý, jak si mnozí jeho fanoušci myslí. Jeho hlavní zbraní a diváckým tahákem je cynismus a sexismus, ovšem v takovém dávkování, že to u mě vyvolává obrannou reakci. Takhle to v reálném životě naštěstí nechodí, nejvýš tak na swingers party. Californication má sice co nabídnout, ale tak nějak se s jeho světem míjím a na každý další díl bych se těšil asi na čtvrtletní písemnou práci z matematiky. Celkový dojem: 45 %. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Creator: Tom Kapinos .. Život tě zabije.. Ten co vede Hank Moody určitě :-)) Na Los Angeles se mi nejvíc líbí ta bezstarostnost, že se dá klidně všude opít (to se dá tedy i jinde) a pak bezstarostně skočit do auta a odvézt se (nejlépe s nějakou nadrženou kočkou) domů. Z toho mám u nás pořád určitou obavu, že bych mohl mít problémy s policií ;-)) ___ Jdi do hajzlu Moody. Drobné si můžeš nechat.. Sarkastické narážky jsou výborné, scénář se důmyslně strefuje do spousty témat, jak pracovních, tak rodinných, vztahových. Snad jen že Moodymu vleze každá na jeden toužebný pohled, maximálně pár jednoduchých vět, do postele bylo, spolu s tím jak na tyto zálety byla tolerantní jeho bývalou, bylo až příliš umělé. A takových přímočarých zjednodušení je povícero. Ale zábavě vstříc, že? Californication je upečen dle spolehlivého receptu. Chlap ve středních letech, spisovatel s dávným úspěchem a momentální tvůrčí krizí, toulající se po městě snů glosuje kde co a přitom klátí každou ženu na kterou si ukáže nebo si ona ukáže na něj. Do toho trocha problémů s ex-přítelkyní, dcerou, dcerou přítele jeho bývalé a tak podobně. Sem tam hluboké moudra, sem tam povrchnost, ale v rozumné rovnováze. Suma sumárum, když už jsem příležitostně věnoval čas nějakému novému seriálů, panuje spokojenost. ___ Po season 2 ještě větší. A dál to jde trochu dolů... _ 90%. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

„Piča forever!“ Představte si, že píšete scénář k nějakému seriálu. Dáváte si záležet na každičkém dialogu, na každé pronesené větě. Dbáte prokreslení charakterů a dokonalé provázanosti všech událostí. Jenže „váš“ seriál, ač kritiky obdivovaný, nemá divácký úspěch a končí po první sérii. A zhruba ve stejné době do statisíců domácností svým ležérním stylem a s „kurvadoprdelepiča“ na rtech vkráčí Hank Moody. Hlavní hrdina seriálu Californication, suverénního diváckého hitu sezóny. Ne, na světě není žádná spravedlnost, ale srát na to, pojďme si proklepnout Moodyho: ztracená existence, která svůj talent rozmělňuje alkoholem a známostmi na jednu noc. Mluví jako ten nejmizernější dlaždič, souloží se vším, co má prsa a tělesné otvory na patřičných místech, pije jak duha a není mu cizí pozvracet umělecké dílo za několik tisíc dolarů. Californication nesplétá dějové nitky nijak rafinovaně, pouze vrší vtipně trapné a trapně vtipné situace a sem tam překvapí nenadálým hnutím mysli některé z postav. V podstatě jde o to, že Hank se (ne)snaží vyhrabat ze sraček, do kterých spadl, urovnat vztah se svou ex-manželkou a dcerou a napsat novou knihu. Ale jeho (ne)snažení je tak neodolatelně přisprostlé a bezradně „lůzrovské“, že mu málokdo dokáže odolávat po celých dvanáct epizod. Některé hlášky by zasloužily vytesat do mramoru (úmyslně nebudu uvádět příklad, neboť vytržené z kontextu pozbývají původní údernosti) a některé extrémně absurdní momenty bych si rád přehrával pořád dokola (Ménage à trois z desáté epizody kupříkladu). Abych uvedl věci na pravou míru – nebyl jsem z Californication vyvařenej jako jiní. Některé díly se celkem táhly a bezdějovost, neřkuli komplexní vnitřní prázdnota, mi z hlediska dramaturgické výstavby připadala jako vyložené harakiri. No a potom ta možnost srovnání s takovým Studiem 60, což je precizně vybroušený diamant, jehož oslnivost nestojí a nepadá s titulní postavou. Jak jsem však již zmínil, Hank Moody je (hlavně díky Duchovného „odjebatseodtud“ výkonu) titulní postavou příliš výjimečnou, aby vám alespoň zčásti nepřirostla k srdci. Navíc, jakkoliv se může výchovný charakter tohoto díla jevit nulovým, pod vlivem páté epizody jsem začal omezovat používání anglických zkratek. IMHO LOL, nemyslíte? Apendix: Nakonec přeci jen jeden příklad typicky zkaliforněného dialogu, ideální pro balení -Nepůjdeš se mnou? -Proč? -Na trochu sexu . 85% Zajímavé komentáře: Faidra, jahol, Axident ()

juta 

všechny recenze uživatele

Je to zatím takový průměr, některé díly byly průměrné, některé byly zase hodně povedené, hlavně ty poslední díly už mě začaly víc zajímat, tak jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet dál. Zatím jsem moc Duchovnymu neuvěřil, že by byl takový magnet na ženské. Po druhé řadě musím říct, že se seriál měl ukončit první řadou a se šťastným koncem. Začátek druhé série byl hodně nudný až ke konci se to zase trochu vylepšilo. Lepší byla rozhodně první série. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Je mi naprosto jasný, že Fox Mulder si jen změnil jméno na Hank Moody, přestal sledovat ufouny a stal se z něj tenhle spisovatel, kterej má sice tvůrčí krizi, ale vše bere s humorem a problémy s bývalou skoro manželkou zahání neuvěřitelným množstvím sexu. Děsná sranda, u které jsem se nemohl dočkat dalších dílů, dokud neskončila první série. Už se těším na další! Ačkoliv zde není skoro žádný příběh, jen sled událostí, vůbec to nevadí. Neřeší se tu žádná uměle vykonstruovaná zápletka, jen vtipné chování hlavních postav. Skoro jako ze života..ale jen skoro:) Ve skutečnosti bych Hanka považoval za naprostýho blbce, ale v seriálu je to okouzlující týpek, kterýmu prostě musim fandit:) ()

Galerie (1 030)

Zajímavosti (55)

  • V epizodě Milost v čase 21:51 Hank (David Duchovny) sedí ve svém Porsche a v ruce drží dopis, který o pár minut později bude číst Karen (Natascha McElhone). V záběru na dopis v Hankově autě si ale lze všimnout, že text v dopise se neshoduje s textem, který později předčítá. Například souvětí "So I cruised along, doing my thing, acting the fool, not really understanding how being a parent changes you. And I don't remember the exact moment everything changed. I just know it did" je v dopise patrné, ale později již nezazní. Odstavec byl nicméně použit v dopise pro Beccu (Madeleine Martin) v závěru dřívější epizody Sebevražda osvobodí
    (O´Neill)
  • Tvůrce seriálu Tom Kapinos uvedl, že inspirace pro Californication pro něj byla jeho vlastní frustrace, kterou pociťoval při práci na seriálu Dawsonův svět (od r. 1998). (Remivsremi)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

70. Zlaté glóby - nominace

70. Zlaté glóby - nominace

13.12.2012

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby. Nejvíce nominací (celkem 7) získalo Spielbergovo životopisné drama Lincoln, které je nasledované s pěti… (více)

Reklama

Reklama