Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Krimi
  • Animovaný

Oblíbené seriály (10)

The Fixer

The Fixer (2008)

The Fixer působí na první pohled ponuře, neboť je často snímán v chladných barvách a odehrává se v nepříliš utěšeném prostředí. Hlavní postavy zde bydlí v anonymním panelákové bytě s omšelým vybavením. Nekoná se exkluzivita cool zabijáků jako např. z nové americké Nikity, místo manýristické akce a zběsilého střihu tu jsou ryze funkční záběry na detaily, úhel kamery a zpomalovačky (např. úvodní díl na letišti s krvavou stopou). Nikitovský základ hrdiny, který pomáhá s likvidací nepohodlných lidí vládou schválené organizaci, je přizpůsoben britským podmínkám a stopáži seriálu. Zápletky se netočí jen kolem zabíjení, ale často obnášejí vyhrožování, únos či manipulaci s vybranými osobami. Jde o ryze současné problémy od drog, prostituce, korupce, mafie, trestání neusvědčených apod. Díky tomu se odkrývá minulost jednotlivých členů týmů a rozvíjejí se jejich vztahy. 1. série (5*), 2. série (5*).

Hvězdná brána

Hvězdná brána (1997)

SG1 je pro mě kultovní seriál. Přesto si myslím, že poslední dvě série jsou nějakým trapným omylem a další díly jsou někdy nedomyšlené, polopatické nebo zkratkovité. Trpí různými klišé typickými pro sci-fi ale i americké seriály vůbec. Např. všichni v galaxii včetně jiných ras se bez problémů domluví: - "Myslíte, že mimozemšťani jedí jablka?" - "Proč ne, vždyť mluví anglicky."__Nepřátelé zde snadno umírají, zatímco celý tým SG1 má cheat na nesmrtelnost: To je samá sebevražedná mise nebo záchrana planety. Nikdo se už nestaví říct jen ahoj." Sem tam to vypadá jako vojenská agitka, kde USA jsou jako hodný ochránce a Rusové jako zlí cizinci: - „Jestli tím chcete říct, že všechno ruské je nekvalitní, tak tahle ponorka je švýcarská.“ - "Občas začne hořet, ale čas odměřuje přesně..."__Ale jsou tu také dobrodružné mise, fascinující protivníci, všudypřítomný humor a nadsázka a hlavně výborně poskládaný tým hrdinů. Vážný a hrdý Teal'c, chápající všechno doslova: „Nic jsme nechytili, rybaříme.“ * Geniální vědkyně Carterová: „Budou-li potřeba další hloupé nápady, víte, kde mě hledat.“ * Naivní, idealistický a upřímný Daniel: „Je to jenom rádio. Je na to, aby mě mí přátelé našli... a zastřelili tě.“ * A nakonec to nejlepší, sarkastický plukovník O'Neill: „Výborně! Takže jsme mrtví a máme tady Goa’ulda na útěku. V tom vidím problém. Ještě někdo v tom vidí problém?“ * Z vedlejších postav tým kadetů a vlastně celá epizoda Proving Ground: „Dobře, tak fajn. Jsou nadějí letectva, programu i celé planety. Potěš Pánbůh!“ * Mimoň Martin: „Jen proto, že jsem z jiné planety, nemám žádná práva?! Copak Ženevská dohoda nezahrnuje mimozemšťany?! Musím se na to podívat na internetu.“ * A také vědci Felger a Coombs: - „Trhni si, Coombsi! Mí hrdinové aspoň žijí. Já se nemusím převlékat za Klingona!“ - „Vulkánce, Felgere! Vulkánce!! Jak si můžeš říkat vědec a neklanět se před oltářem Star Treku?“ - „Á, jak se z toho dostaneme?! Má to co dělat s emitorem tachyonů?“

Perníkový táta

Perníkový táta (2008)

Kromě Justified jediný pokračující seriál, kde mě mnohem víc zajímají vztahy a postavy než všelijaké formální a žánrové hrátky, i když s nimi to tady funguje bezchybně - 1. série (4*), 2. série (5*), 3. série (5*), 4. série (5*), 5. série (5*).

Strážce pořádku

Strážce pořádku (2010)

Justified vychází z detektivek, nicméně od těch vědeckých a přetechnizovaných z poslední doby se radikálně odlišuje. Hlavního hrdinu, US maršála stylizuje jako westernového hrdinu (oblečení, konflikty, souboje, přestřelky), seriál se pak odehrává převážně v zapadlých končinách. Protivníci mají punc venkovských křupanů. Většinu dějových linií jsou hlavní postavy osobně provázány mezi sebou a původně zločinec se často stane pomocníkem policisty a naopak. Právě posun ve vztazích a jejich osobní zangažovanost (otcovsko-synovské konflikty) se výrazně liší od ryze profesionálně laděných krimi.____Givens je svérázný maršál, který už leccos zažil a má cynický přístup k vymáhání zákona. Proto může v jedné chvíli přátelsky konverzovat s bývalým parťákem, aby ho vzápětí postřelil. Boyd je mistrem nevyzpytatelnosti, který umí jedinečným způsobem využít situace ve svůj prospěch. A nejen on ale i další postavy vynikají v pohybovaní se na pomezí zločinu, což se odehrává příjemně jednoduše - výhružka je opravdová a použití baseballových pálek či střelných zbraní tu vyznívá zatraceně drsně.____ Celkově je to hodně ukecané a pomalé, ale právě proto je to originální. 1. série (5*), 2. série (5*).____ 3. série ztrácí na hlavních záporácích, kteří zejména v osobě Quarlese představují jiný typ než předchozí dvě sezóny. Přesto je je finále podobně hutné, ale zároveň mnohem trpčí. Vyústění zřejmě do budoucna počítá s návazností na další díly, kde bude zachována kontinualita vztahu hlavních protivníků - Raylana a Boyda. 3. série (5*).____ 4. série postrádá nového záporáka a jednotlivé případy jdoucí mimo hlavní linii, která rozvíjí novou zápletku táhnoucí se z minulosti a zahrnující většinu dosavadních postav. Zpočátku to nevypadá nijak vyjímečně, ale po ekapádě Ellen May, vězeňské vsuvce a hledání Drewa nabere děj obrátky a dostane hrdiny do stejně krajních situací jako předchozí série. 4. série (5*).