Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný
  • Animovaný
  • Horor

Recenze (25)

plakát

Přicházejí v noci (2017) 

Tento film je o ničem. Film někde náhodně začne a náhodně skončí. Jediné co se dovíme je to, že svět se zhroutil kvůli záhadné nemoci, každý člověk je nebezpečný a ....... to je konec filmu. Následuje nekonečný seznam otázek: Co je ta nemoc? Co způsobuje? Jak to začalo? Kam běžel ten pes? Proč se nevrátil? atd.. Když už děj začne trochu gradovat, tak je rychle useknut a člověk si uvědomí, že to byla ztráta času. Film sice buduje tíživou atmosféru, nicméně nakonec k ničemu nevede a film je tak jen součet mnoha otazníků.

plakát

Mrakodrap (2018) 

Za mě parádní akční béčko. Je to akční a jednoduchá pecka, která popírá logiku a fyzikální zákony a nemá vůbec cenu nad tím nějak přemýšlet. A i když se může zdát, že film hodnotím negativně, tak je to právě naopak. Toto je jeden z těch ideálních snímků, u kterých člověk nemusí přemýšlet a u kterých může na chvíli vypnout a jen se nechat krmit všemi akčními klišé, pokulhávajícími dialogy, jednoduchým dějem a navíc to všechno nepůsobí vůbec nudně ani otravně. The Rock tu hraje, co má. Je to prostě frajer a tvrďák, co si umí poradit se všemi a se vším a to je přesně to, co chce divák v takovém filmu vidět. Není to skvělý film, ale nutno podotknout, že se jím ani nesnaží být. Tento film má lidi odreagovat a zabavit a podle mě to splňuje na jedničku.

plakát

M3GAN (2022) 

Film, který se tváří jako horor, ale vlastně v člověku vůbec nevyvolává pocity, které jsou pro horor typické. Během filmu jsem necítil ani strach ani napětí ani úzkost. Jasně horory nemusí být o lekačkách na každém kroku, ale bohatě stačí budování atmosféry. Problémem filmu je ale to, že on vlastně žádnou atmosféru nebuduje a celý film se táhne v takovém ležérním a nezáživném duchu, že to v člověku nevyvolá žádné emoce a po zhlédnutí ani neví, proč to dokoukal až do konce. Když už to z mého pohledu nemá hororový nádech, tak to furt může být nápaditý snímek se slušným dějem. Jenže v této rovině snímek selhává také. Herecké výkony nijak nezaujmou, postavy jsou nezajímavé a působí nevěrohodně. Ani ta panenka nevyužívá svůj potenciál, což pohřbívá tu již zmíněnou hororovou atmosféru. Trochu mi to připadá, jako by ten film dělali z donucení, jen aby se vydělaly peníze a pro zviditelnění tam hodíme nálepku horor, protože na to lidi slyší. Škoda, další laciný béčkový horor, který pohřbívá potenciál pro podobné náměty. 55%

plakát

Na západní frontě klid (2022) 

Někde jsem zahlédl přejmenování na Na západní frontě chlív, což se při srovnávání s filmem z roku 1979 v mnoha aspektech nabízí. Ale i když je to těžké, tak vzájemné porovnávání tento film zbytečně shazuje, protože už před uvedením tvůrci jasně řekli, že se nejedná o předělávku filmu z roku 1979, ale o úplně nové zpracování slavné knihy. Takže ano, se starším filmem a vlastně i knihou má tak společnou pouze atmosféru, jména a prostředí. Samotné vyprávění je pak zcela odlišné, což bylo záměrem. Takže bych doporučoval film srovnávat pouze s knihou. Když se zaměříme na vyprávění příběhu, tak film knihu příliš nekopíruje a mnoho situací ve filmu vůbec není a nebo probíhají úplně jinak. Například chybí vojna, Paulovi propustky domů, Himmelstosse jsem taky nezaregistroval a třeba smrt hlavního hrdiny je taky zcela jiná. Prostě film sází spíše na akci a realistické ztvárnění bojiště než na výpravnou stránku, což je škoda, protože vykreslení úhlavních hrdinů a vzájemných vztahů je hrozně rychlé, usekané, a ten kdo nezná knihu se o nich dozví prakticky jen to, že jsou spolužáci z gymnázia. Takže jako epická, akční, válečná podívaná plná syrových záběrů funguje film dokonale. Ale jako zpracování knihy je to opravdu ten již zmíněný chlív, protože kniha není ani tak o válce samotné, ale o její absurditě, zbytečnosti, přetrhaných přátelstvích a rodinách a psychickém rozkladu mladých, zdravých a perspektivních mužů. Takže spíše doporučuji starší zpracování, které je pravým opakem tohoto, a který pracuje s knihou daleko důstojněji.

plakát

Občanský průkaz (2010) 

Jeden z mála českých filmů tohoto století, který mi zůstal v paměti a zařadil se mezi mé nejoblíbenější. Tohle je prostě materiál do dějepisu, kde se probírá poválečný komunistický život v Československu. Zvláště pro současné teenagery je to dokonalá sonda do života tehdejších teenagerů, kteří zdaleka neměli všechno, co chtěli. Naopak to co chtěli, měli přísně zakázané, takže buď museli sklopit hlavy nebo se stát rebely aniž by věděli, zda něčeho dosáhnou. Dnes už víme, že toto rebelství nebylo zbytečné, jen trvalo několik desetiletí než to přineslo ovoce a vybojovali pro sebe I PRO NÁS (to je důležité si uvědomit) svobodu. Sledujeme mládež, která pod vládou KSČ neprospívá, ale chřadne, upadá do depresí a vzhlíží k západnímu světu, který se komunistům nedaří zostudit. Zkrátka je to film o dospívání našich maminek a tatínků, které mi doufejme nikdy nezažijeme, i když samozřejmě ne všechno tehdy bylo špatné. Slouží nám však k zamyšlení, jak dnešní generace vyrůstá v přepychu, který nespočívá v bohatství, ale ve svobodě života a slova.

plakát

Vyléčení (2017) 

Konečně zombie film, který k tomuto zombie fenoménu přistupuje zcela jinak. Nevím jestli je to originální přístup, ale ještě jsem neslyšel o zombících, které by se podařilo vyléčit a vyléčené vracet zpět do společnosti. Celý snímek je ponurý a dosti úzkostlivý, ale pohrává si se zajímavými myšlenkami a nutí člověka vytvořit si svůj názor na nejednoznačnou situaci. Přeživší se potkávají s vyléčenými a i když vědí, že zombie nejednali z vlastní vůle, tak je nedokážou vidět jinak než jako vrahy a hrozbu, což je sice špatné, ale pochopitelné a logické. Jsme svědky setkání vyléčeného, který sežral svoji matku, se svým otcem, který přes svůj hněv a žal nedokáže svého syna přijmout, a aby toho nebylo pro vyléčené málo, tak si pamatují vše co jako zombie spáchali. Film pojednávající o segregaci a diskriminaci vyléčených, které u nich vedou k hněvu a zoufalství. Postupem času si tak uvědomují, že si daleko více rozumí se zombie, kteří na ně neútočí a pokládají vyléčené za své.

plakát

Frozen (2010) 

Film bez děje, sympatických postav a logiky. Asi jediné plus je ne moc dlouhá stopáž a fakt, že mám tento typ survival filmů rád. !!!SPOILERY!!! Pochybuju, že by tak dlouho vydrželi naživu, když se prakticky nehýbali. Když chceš skočit z takové výšky, tak by sis měl uvědomit, že vzhledem k teplotě bude sníh zmrzlý, takže dopadáš fakticky na beton. Na snowboardu bych jel spíš po břichu než jako na bobech. Kdyby uměli trochu házet, tak by si jich ten rolbař určitě všiml.

plakát

Mezi vlky (2011) 

No Liam prakticky celou svoji kariéru balancuje na hraně áčkových a béčkových filmů, ale když už je to béčko, tak alespoň poctivé a koukatelné. Co si budem povídat, Schindlerův seznam už asi nepřekoná, ale i tak dokáže táhnout snímky po celou dobu a i z béček umí vykřesat příjemný počin, což tímto filmem dokazuje. Prostě poctivý survival film, který nepřekvapí ani nezklame. Ostatní herecké výkony ujdou, syrové vykreslení divočiny tomu taky hodně pomáhá. Jelikož nejsem odborník přes vlky, tak jejich vyobrazení nebudu moc komentovat, ale mám o jejich prezentaci trochu pochybnosti. Film odsýpá i přes, pro mě zbytečné, střípky z minulosti Liamovy postavy.

plakát

Síla psa (2021) 

K tomuto filmu by se hodil spíše název "Síla nudy a předsudků". Zejména ta nuda z mého pohledu proplétala celý snímek a po zhlédnutí jsem ani moc nevěděl o čem to vlastně je a tak jsem si musel ještě přečíst rozbor, abych se do toho dokázal líp ponořit. Drama to určitě je, ale westernem jsou tak akorát lokace. Herecké výkony dobré, ale neřekl bych, že je to materiál na Oscary. Film je snahou o soužití několika naprosto odlišných lidí, kteří tím často velmi trpí, ale také o jednom sblížení, které mi přišlo hrozně těžkopádné a na sílu provedené a nakonec úplně nelogicky utnuté s nedotaženým koncem. Takže 3 hvězdy jsou za Cumberbatche, lokace a charaktery postav.  60%

plakát

V pasti (2018) 

Tak takovou psychickou nálož jsem ještě z filmu nedostal. Celý film je člověk permanentně napnutý a není schopen slova. Tajemná neviditelná entita si hraje s lidmi jako s loutkami a vyžívá se v jejich zabíjení, případně je proměňuje ve své pomocníky. Není to film o lekačkách, ale o budování napětí a tísně podobně jako třeba u Tichého místa. Scénář příliš nepokulhává, i když by mě zajímalo jak ta entita vznikla nebo odkud pochází. Každopádně film šlape a nenudí a totéž se dá říct i o hereckých výkonech. Za mě originální mysteriózní a hororový počin.  79%