Reklama

Reklama

Příběhy písní

(seriál)
  • Velká Británie The Story of the Songs
Velká Británie, 2020, 10 h 5 min (Minutáž: 60–65 min)

Hrají:

Shaun Keaveny (vypravěč), Katie Puckrik, Anthony DeCurtis, Carmine Appice, Don Peake, Madonna (a.z.), Nile Rodgers (a.z.), Céline Dion (a.z.), Sting (a.z.) (více)

Epizody(10)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (9)

Madonna (2020) (E01) 

Příběh o typické New Yorčance a progresivistce, která má příznačnou zdejší náturu a vkus. Ten oslavný tón je časem otravný, ale dokument objasňuje příčiný vzestupu superhvězdy- dravce a manželky Shona Penna i když bylo spousta talentovanějších dívek. Ráda provokovala a skládali pro ní elitní skladatelé hitů. "Píseň je až otravná, dostané se vám pod kůži" , "z každé fotky sálala její sexualita, ať už prostřednictvím humoru, či způsobu, kterým se dívala do objektivu" říkají její spolupracovníci. "Pokuď někdy exstovala píseň, která vystihovala interpreta a současně charakter doby, je to Material girl". Raeganova era na hamižnost není nic špatného. Všichni hltali seriál Dynastie, všichni chtěli stále víc a víc. Symbolem Ameriky bylo v roce 1985 účesy s trvalou, vycpávky, nadité šrajtofle apod. Příběh z večírku, kdy se odmítla bavit s autory jednoho ze svých prvních hitů Like a virgin vzdáleně připomíná nemorální pragmatičnost tuzemské Helenky \vondráčkové. ()

Celine Dion (2020) (E02) 

Nic překvapivého ani nudného. Trochu vadí adorační tón dokumentu. Na vydařeném koncertu Celine Dion jsem byl v pražské O2 aréně. Předkapelu dělala žánrově podobná Lenka Filipová. V dokumentu mě bylo líto neznámé ženy v pozadí, talentované skladatelky hitů, která prostě nevypadá modelkovsky jako Celine a možná ani není obdařena hlasem. ()

The Police & Sting (2020) (E03) 

Malo znama fakta o vzestupu kariery Stinga. V jeho tvorbe je znat, ze zacinal jako dzezovy muzikant. Syrovy britsky punk, ktery byl popularni v jeho zacatcich je mu cizi a prosadil se az na turne po Americe. Vztahy v kapele The Police byly zcela opacne, nez treba u Roling Stones hrajicich dodnes. Na koncerte Stinga jsem byl v Praze. Vazim si ho, protoze v Brazilii delal kampan proti kaceni pralesa v Amazonii, prestoze tim nastval vetsinu fanousku v Brazilii a prisel o spoustu penez. To ze si krome manzelky nasel i milenku je spis chyba jeho zeny, protoze si pred svatbou nezjistila do jake z peti kategorii patri z hlediska sexu a intimity. V prvni kategorii jsou muzi, kteri jsou sve mile verni cely zivot a je pro ne jedina. V druhe kategorii, kam patri zrejme Sting, je ta jejich pro muze take jedina nejlepsi z hlediska intimity, ale z hlediska sexuality maji i bokovku. Te sve o tom rikaji, protoze uprimne citi, ze je pro ne ta nejlepsi a nerozumi, proc ona jeho zalety nechape. V tretim klanu muzi jedou seriovou monogamii. Muzi ve ctvrte kategorii vedou nejradeji komunitni zivot, kde je intimita a sexualita rozdelena a paty klan jsou sexualni pracovnice/pracovnici, kde je intimita a sexualita oddelena zcela. ()

Whitney Houston (2020) (E04) 

Dokument na ČT Art. Zpěvačka narkomanka s bipolární poruchou jako idol Ameriky s drogovou epidemií...Tento díl je myslím obsahově nejslabší. ()

Rod Stewart (2020) (E06) 

Když si vyjedete na internetu zpěvákovi koncerty nyní v listopadu, vyjede vám Glasgow, Manchester, Las Vegas a Londres. Mohl zpívat pořád to samé dokola a postupně upadat, ale neudělal to. Já na něm byl jednou v Praze. "Má nožičky jako hůlčičky a k tomu rypák" říká se v dokumentu, ale ženy na něj stály frontu. Stačily tři velké hity v počátku kariéry. ()

Diana Ross (2020) (E07) 

Zpěvačka s velmi příjemným hlasem, která plynuje přešla do éry synthpopu 80.let i když jí už bylo 40, což je pro každou ženu v showbusinesu rizikové. A dodnes se její hity hrají na retropárty osmdesátkách. "Dovedla nejen vyrazit dveře, ale i vkročit do místnosti a zabydlet se v ní" říká o ní producent. Vždy mě napadne, vždyť je to tak jednoduchá melodie, proč jsem to nesložil já. Dokument šel na České televizi Art. ()

Cher (2020) (E08) 

Úžasné vyprávění. Believe je podle mě zpěvaččina , která je zemní znamení (20.května) , nejlepší písnička. ()

Eric Clapton (2020) (E09) 

Tento díl seriállu na České teůevizi Art patří ke dvěma slabším, fádním. O zrodě písní se prakticky nic nedozvíte (krom toho, že zpěvák texty ventiloval silné emoce) a nezazněla ani Leyla. ()

Aretha Franklin (2020) (E10) 

Obsahově nic moc. Asi nebylo moc látky když zdá se jen chodila pařit do klubů. O písničkách také málo informací. ()

Reklama

Reklama