Reklama

Reklama

Pilot: boj o přežití

  • Rusko The Pilot. A Battle for Survival (více)

VOD (1)

Nikolaj je válečný pilot, se svým letadlem se snaží snižovat počty nacistických letounů a také zametat cestu pozemním silám. Ovšem je sestřelen a v lesích musí bojovat o holý život. Je na pokraji sil a kromě Němců musí zdolat i hladové vlky. S velmi vážnými zraněními ho najde místní usedlík, který ho vezme domů a nechá ho ošetřit felčarem. V patách jsou Nikolajovi nacistické jednotky v čele s jejich velitelem. Ten si vzal vypátrání uprchlého pilota za vlastní cíl. U usedlíka ho nenajde, ale dá si dvě a dvě dohromady a jeho skrýš prokoukne. Naštěstí se podaří Nikolaje vypravit na cestu dál. Jednotky je ale nakonec vypátrají a Nikolaj velitele v nestřeženém okamžiku zastřelí. Pak se díky felčarovi dostane až do nemocnice. Má oboustranný zápal plic, mnoho zranění a také přijde o obě nohy. Nevzdává se a cvičí, dobře se stravuje a snaží se dostat do kondice i s protézami. Chce znovu létat a nic mu nesmí stát v cestě. Létání mu ale stejně zamítnou. Kdo to kdy viděl? Letce s protézami. Přitom v Anglii právě takový pilot létá a je to hvězda. Nikolaj se snaží dostat povolení lékaře. Všichni se mu smějí. Najde proto otce felčara, který mu zachránil život. Ten by snad mohl pomoci... (TV Prima)

(více)

Zajímavosti (14)

  • Jediným tankem, který za druhé světové války sestřelil kanónem letící letadlo, byl Tiger I Otto Cariuse, kdy sestřelil jeho střelec Heinz Kramer 88mm tankovým kanónem právě útočící Šturmovik. Jedná se o zcela ojedinělý počin. (SsgtJira)
  • Časť nakrúcania sa odohrávala v Novgorodskej oblasti, neďaleko skutočného miesta, kde bol v roku 1942 zostrelený jeden z predlôh hlavnej postavy Alexeja Maresjeva. (Arsenal83)
  • Lietadlo IL-2 vo filme je skutočným bojovým lietadlom použitým za vojny. Počas Veľkej vlasteneckej vojny bolo zostrelené a skončilo v jazere. Po 60 rokoch syn vojenského pilota, ktorý ho pilotoval, zorganizoval expedíciu, našiel lietadlo a vyzdvihol ho z dna, aby sa opätovne rekonštruovalo. (Arsenal83)
  • Predstaviteľka hlavnej ženskej úlohy obetovala kvôli nakrúcaniu nielen svoju ideálnu postavu. Pěskova priznala, že si musela vlasy niekoľkokrát odfarbiť, aby dosiahla požadovanú farbu – matnú, vyblednutú, nezdravú. Samozrejme, vlasy potom boli v žalostnom stave. (Arsenal83)
  • Režisér filmu Davleťarov priznal, že ani jeden natáčací deň sa nedal nazvať jednoduchým. Najťažšie ale bolo nakrúcanie s vlkmi. Tieto zvieratá sa nedajú vytrénovať, takže bolo mimoriadne ťažké prinútiť ich, aby boli tam, kde to filmový štáb potreboval a vrčali, keď to bolo potrebné. (Arsenal83)
  • Herci podporili túžbu Renata Davletyarova po autentickosti. Interpret hlavnej mužskej úlohy Pjotr Fjodorov z vlastnej iniciatívy začal hladovať a počas nakrúcania schudol takmer 18 kg. A Anna Pěskova sa naopak rozhodla pribrať: herečka poznamenala, že žena tej doby nemohla mať na bruchu tehličky. (Arsenal83)
  • Pre väčšiu realistickosť filmu jedol herec Pjotr Fjodorov skutočnú surovú rybu, ktorú vybral spod ľadu. (Arsenal83)
  • Režisér venoval veľkú pozornosť vierohodnosti a autentickosti diania na veľkom plátne. Z tohto dôvodu sa nakrúcania zúčastnili skutoční Nemci, pre hercov použili minimum špeciálnych efektov a makeupu. (Arsenal83)
  • Film je založený na skutočných udalostiach. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia však ukazuje výkon viac ako jedného hrdinu - Alexeja Maresjeva, ktorý prežil takéto udalosti, prišiel o nohy, ale pokračoval v boji. V histórii ZSSR bolo 9 takýchto es, ktoré sú pomenované na konci filmu. Ide teda o kolektívny obraz vojenských pilotov tej doby. (Arsenal83)

Reklama

Reklama