Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roztomilý dětský film poplatný době především kvalitou výpravy. Holčička Veronika žijící v dětském domově dostane k narozeninám od víly kouzelný raneček, který jí splní každé přání. Ve chvíli, kdy se o něj nechce rozdělit s kamarády, o raneček přichází a musí si ho v pohádkovém světě (Svatojánek, Liška, Myšák, Havran...) vysloužit zpět. Film je milý především díky písničkám a kvalitnímu českému dabingu (J. Zíma, N. Urbánková...). Pro řadu pamětníků "pohádka mládí". (ilonaho)

(více)

Recenze (29)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

70% - Tento film jsem viděl jako poměrně malé dítě a pak dlouho neběžel. Udělal jsem si o něm určitou představu a před jeho nedávným opětovným shlédnutím jsem měl velké obavy, že budu zklamán. A naštěstí opak byl pravdou. Byl jsem až překvapen, jak působivý ten film neustále je. K tomu si připočtu chytlavé melodie (ta titulní se mi v hlavě proháněla takřka celý život), sympatickou hlavní hrdinku - malou Veroniku, výbroný dabing a nemohu dát jinak, než čtyři hvězdičky. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Nezasažena kultem Veroniky v dětství, čekala jsem, co to se mnou udělá a jak ničivou tsunami kritiky na Veroniku a její svět vrhnu. Moje jediná výtka je vůči extrému, který je v otázce nesobeckosti po Veronice požadován. Dítě, siroteček ubohý, společně s kamarády zlobila (kdo z nás jako dítě nikdy před usnutím nedělal brajgl?). Potrestaná ze všech dětí má být jenom ona. Kde je lítost ostatních? Kde je jejich soucit a zastání? Na hřbitově zakopáni, nejspíš hned vedle rodičů všech ostatních dětí. Veronika dostane od kuchaře a obsluhujícího personálu dort, který je následně při oslavě sežrán. Ten dort byl tak barevný, že byl nejspíš toxický, ale stejně, lze spravedlivě požadovat po čtyřletém děcku, aby se radostně dělilo o dort? Já se k tomu, abych se dělila o čokoládu bez vnějšího donucení propracovávala řadu let a dodnes, kdo mě zná, může poznat, jak si u mě stojí podle toho, jakou čokoládu jsem mu ochotná nabídnout. Následně dítko dostane od dobré víly dárek, ovšem, je to dar s podmínkou, podmínkou je, že obdarovaná má být vždy poslušná. Veronika si dárek ani nestihne užít a ostatní děcka už se po ní sápou, že chtějí její dárek také a ať jim ho kouká dát. A co na to Veronika? Co na to dětské já každého z nás? Co na to náš vlastnický pud dospělých? Pokud by tady někdo chtěl tvrdil, že by se rozdělil, tak lže a přijde do pekla. Ve chvíli projevu přirozené touhy užívat svou věc přichází trest a Veronika je za porušení podmínky (jiné, než s kterou byl dar předán) potrestána odejmutím daru. Žádné z dětí ji opět ani nepolituje. Aby získala kouzelný raneček zpátky, musí se napravit, v daném případě stát se patologickým sluníčkářem a fanatickým altruistou, který sice nikdy nic hezkého nebude mít pro sebe, za to se na něj ve chvíli, kdy potřebuje pomoc a oporu ve svém okolí, všichni vykašlou. Veronika zažije kouzelné dobrodružství mezi zvířátky - naživo prožije bajku o havranovi a lišce, zastepuje si s myškami a od Svatojánka (jehož písnička se mi líbila nejvíc) se naučí kouzlo. Je to pohádka, takže hádejte, zda svůj kouzelný raneček získá. Film si vystačí se dvěma prostinkými melodiemi, v čem se tvůrci vyřádili jsou zvířata a tanečky. Co nám film už neukáže je, že Liška z rumunského lesa utekla a stala se z ní Paní liška, která je prostě nej nej nej. ()

Reklama

Karlas 

všechny recenze uživatele

Asi skutečně příliš utahaná, ucouraná a uzpívaná muzikálová vzpomínka. Přesto jsem se potěšil touto filmovou sladkostí, která dokazuje, že i země Mezimoří dokáží natočit barvité fantasy povídání. Dílko, které jsem si vyhledal jen podle útržků ústřední písně v mé mysli. Perfektní český dabing a skvělé české verše nesou svou další hvězdu navíc. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Varování: Film je vhodný pro děti do pěti (slovy: 5) let! Čeští tvůrci si hodně vyhráli s dabingem, ale co naplat, Veronika je prostě slabomyslná rýmovačka s (prý) jedinou stále se opakující melodií. Roztomilé, ale bez děje a pro dospělé nevhodné. Pepík Zíma ale zpíval nádherně, jistě poznáte i Jirku Korna a možná Naďu s Petrou Saxanou. A trochu vykrádačka Čaroděje ze země Oz. Ještě štěstí, že pokračování filmu se v dabingu nedá sehnat :-) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  Tak toto je nostalgia jak hovädo! Ak by som mal zostaviť rebríček filmov, ktoré ma v detstve najviac zasiahli a zanechali najhlbšiu stopu, tak tento film by figuroval na vrcholných miestach. Žiaľ, dnes sa už naň nedokážem pozerať z perspektívy malého dieťaťa a vychutnávať plnými dúškami to kúzlo, ktoré z neho srší, no súčasná perspektíva mi zase odhaľuje zákutia filmu, ktoré som ako dieťa prehliadal. Všímam si, ako kvalitne sú stvárnené kulisy a masky. Nejde o technickú dokonalosť ako napr. v Planéte opíc, ale jednoznačne ide o vysokú umeleckú úroveň. Všetky tie detaily filmu (napr. v domčekoch) majú svoje miesto v perfektnom umeleckom štýle. Všímam si kvalitnú hudbu. Okrem hudby, ktorá si ma získala ako dieťa a ktorá vo mne dodnes rezonuje, hoci motívy sú pomerne jednoduché, zrazu objavujem aj množstvo kvalitných džezových motívoch, ktoré by som tu rozhodne nečakal. No a predstaviteľka Veroniky je jedno z najroztomilejších stvorení, aké som kedy na obrazovke videl. Na záver zhrniem, že sa jedná o výborný film určený predovšetkým malým deťom, ale jeho umeleckú hodnotu ocenia aj dospelí. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (4)

  • Lulu Mihaescu (Veronika) hrá 5-ročné dievčatko, v skutočnosti mala v tom čase iba 3 a pol roka. (Raccoon.city)
  • Podľa Vasilici Tastaman, ktorá v rozprávke stvárnila dobrotivú gazdinú a prefíkanú líšku, bola po jej smrti v roku 2003 pomenovaná jedna ulica v jej rodnom meste Brăila. (Raccoon.city)
  • Vlasy malej Veroniky (Lulu Mihaescu) neboli jej skutočné, ale parochňa dovezená z Francúzska. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama