Reklama

Reklama

Pod fíkovníky

  • Tunisko Taht el Karmouss (více)
Trailer 2
Tunisko / Švýcarsko / Francie / Katar, 2021, 92 min (Alternativní 89 min)

Obsahy(1)

Debutující Erige Sehiri sleduje zblízka své protagonistky, mladé Tunisanky pomáhající při sklizni fíků. Každá má svůj příběh, své trápení i radosti, své ambice dosáhnout v životě jistého cíle navzdory omezením patriarchální společnosti. Husté koruny fíkovníků poskytují mladým ženám útočiště a možnost diskrétního rozhovoru, zároveň je ale svým způsobem omezují ve volném pohybu. Tato nenásilně a s imponující zralostí předložená metafora je jedním z důkazů, že se v Maghrebu zrodil další mimořádný režisérský talent. V průběhu jednoho dne se odehrávající podmanivý film o sympaticky svéhlavém mládí zaznamenal pozoruhodný úspěch na festivalu v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (8)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Už vím, jak se sklízejí fíky. 😆😅 Ne ale vážně. V průběhu jednoho dne se odehrávají různé vztahy, ukazují se nám životní osudy i názory a postoje jednotlivých česačů. Milý, citlivě natočený film plný lásky a naděje. Jeho význam je také v tom, že může trošku rozptýlit předsudky o Tunisku. KVIFF 2022 ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Velice citlivě vyprávěné drama o generačních rozdílech, pocitech a názorech na život v komorním provedení, které má myšlenku a ví co chce říct, ale je to vystavěné v hodně pomalém tempu. Některé dialogy jsou takové nijaké, některé hloubavé. ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zámer filmu bol síce fajn a podľa mňa to malo aj potenciál, keďže prostredie figového sadu pôsobilo samo o sebe originálne. Už som len čakal (a dúfal), že sa tam rozbehne aspoň nejaká dramatická línia. No akosi som sa nedočkal, a napokon to boli len také "debatné krúžky", ktoré sa sformovali medzi figovníkmi. Kiežby aspoň tie monológy a dialógy boli lepšie. No bohužiaľ, bolo to také ... ťažkopádne. 1* za námet a prostredie. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Toho dne se pod fíkovníky nic moc zajímavého nestalo. Film sice hezky vypadá, má příjemnou barevnou paletu, ale z hlediska děje příliš nezaujme. Je to takový ten tradiční festivalový film, který zobrazuje běžný život chudých lidí v nějaké exotické lokalitě. Každý rok je takových snímků v programu Varů spousta, letos jsem vcelku náhodně trefil Tunisko. (56th KVIFF) ()

kolemjdouc odpad!

všechny recenze uživatele

Když se na to podívám kritickým okem ,tak vidím, že se moc mluví (prakticky o ničem) a málo pracuje,neustále se se převazují pokrývky na hlavě a mimo lámání větví se taky občas něco utrhne a dá do bedýnky .V poměru pracovníků na jednom odjíždějícím autě a počtu  plných bedýnek (mělkých bedýnek)na druhém  tak se moc nepřetrhli.A ten závěrečný zpěv mi rval uši.O neustálých ,detailních záběrech na obličeje ani nemluvím.Film o ničem. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama