Reklama

Reklama

Ztracený král

  • Velká Británie The Lost King (více)
Trailer 2

VOD (1)

V roce 2012 se pod parkovištěm v Leicesteru našly ostatky krále Richarda III., které byly více než 500 let považovány za ztracené. Za tímto úspěchem stojí amatérská historička Philippa Langleyová, jejíž výzkum se setkal s nepochopením přátel a příbuzných i s jízlivou skepsí odborníků a akademiků. Film vypráví inspirativní příběh ženy, která se nenechala přehlížet a podceňovat. Postavila se nejvýznamnějším anglickým historikům, které nakonec přiměla přehodnotit názor na jednu z nejkontroverznějších osobností anglických dějin. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (16)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Pohodový, rodinný film, se sympaticky, pohádkově, podaným historickým přesahem. Líbilo se mi to, mám ráda velké příběhy v malých filmech, navíc není poprvé, kdy zapálený, trochu bláznivý snílek na něco kápnul, ale v záři reflektorů se nakonec vyhříval kdosi jiný. Ad DNA. Jít do křížku s čistokrevnými papíráky, hnána svým snem najít Richarda III., přestože původně odnikud, to je vážně něco! A je jasné, že o hromadu kostí se smečka vlčáků serve, čili pokud budu něčí ostatky hledat já, dobře si rozmyslím, jestli je vytáhnout nebo je nechat koňovi. "Království za koně!" Příjemný snímek pro milovníky dějepisu, Shakespeara, pro ty, kteří fandí outsiderům, pro romantiky, kteří pokud by si mohli vybrat, jestli se podívají do minulosti nebo do budoucnosti, pohotově zvolí variantu první. Jak se to říká? Kdo nezná minulost, budoucnost si nezaslouží. ;-) Milé, nenáročné, dojemné, ideální víkendový středoproud. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Není to bůhvíjaké veledílo.Ale Britové o historii umějí točit zajímavě.To se musí nechat.A mile mě překvapilo,že jsem zde potkala herečku Sally Hawkins.Zaregistrovala jsem ji ve snímku Maudie.Dodnes vidím její shrbenou postavičku jak belhá polní cestou kolem lánu se zvlněnou trávou.Její výkon spolu s Hawkem byl famózní.Fakt mi tekly slzy jak z okapu.Ale zpět.Philippa vyvinula obrovské úsilí ,ale nakonec smetanu slízli zmetkové a ani se nezačervenali.Klasika. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

příběh na základě reálných události, kterak amatérská historička svým zápalem a umanutostí docílila toho, že byly pod jedním leicesterským parkovištěm objeveny ostatky Richarda III. Stephen Frears je zkušený rutinér a Lost King přesně zapadá to jeho tvorby. Téma je poměrně zajímavé (osobně sem vůbec netušil, že k takovému objevu došlo, navíc relativně nedávno) a hlavně ne úplně okoukané (vykopávky, zjišťování kde asi tak něco bylo přes 500+ lety atd), ovšem jako celek není Lost King úplně výrazný a třeba bez pasáží ve kterých se hlavní hrdince zjevuje sám Richard a promlouvají spolu bych se klidně obešel...60% ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Příběh je na na víc než sto procent, Sally Hawkins je skvělá, ale nějak tomu chybí trocha gradace, nebo silnějších scén. Poklidný civilní popis skoro jako byste četli rozsáhlý článek v novinách. Zajímavé bezesporu, hodné vidění, ale v tomhle případě bohužel platí, že ne každý vydrží film dokoukat, což je velká škoda. 65% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Sally Hawkins mě svou mimikou, gesty i vzhledem dojímá natolik, že je mi jedno v jakém filmu ji uvidím. Volně přeloženo....film ve kterém hraje, nemůže být v mých očích hůř, než průměrný. Což se ovšem doteď nestalo a to včetně Ztraceného krále. Sally si umí role vybírat a trefuje se mi do vkusu. I tady hraje pro mnohé podivínku...takže někoho, kdo jde proti proudu. A to samozřejmě ovce cupitající po vyšlapaných pěšinách dráždí. Okolí Philippy nemá porozumění pro její posedlost Richardem III. Resp. pro její snahu očistit tuto historickou postavu od shakespearovských sazí. I z historického pohledu je to zajímavé sledovat a zapadá to do mého vnímání toho, jak "funguje" pravda vs archeologie. Snaha Philippy proniknout skrz vědecký balast a předsudky, byla mile dojemná. I když se hledá i něco jiného, než ostatky Richarda III, mnohým divákům to stačit nebude. Přestože jde o příběh dle skutečných událostí, je potřeba mu jít naproti. Sympatizovat s hlavní postavou. Což pro mě bylo snadné. Sally je krásná bytost. Ovšem nedivím se těm, kteří vidí ve Ztraceném králi, jen krkolomné vzdání holdu skutečné objevitelce ostatků všemi zatracovaného krále. A snad i uplivnutí směrem k zlodějům, profesorům ve službách univerzit, kteří si tak rádi ohýbají pravdu, aby ji nacpali do svých teorií. PS: bez mučení přiznám, že s jinou herečkou bych dal spíš 3*. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (4)

  • Natáčanie prebiehalo na rôznych miestach v oblasti Edinburghu, vrátane Morningside a Newtongrange. (Arsenal83)
  • Film je založený na knihe z roku 2013 "Kráľovský hrob: Hľadanie Richarda III." od Philippy Langley a Michaela Jonesa. (Arsenal83)
  • Skutočná Philipa Langley sa objaví aj vo filme, keď sedí na chóre pri znovu pochovávaní Richarda III. Na rozdiel od Sally Hawkins, ktorá ju stvárňuje, má dlhé blond vlasy. (Arsenal83)

Reklama

Reklama