Reklama

Reklama

Neuvěřitelné proměny Francie

  • Francie France, le fabuleux voyage (více)
Francie, 2021, 87 min (Alternativní 54 min, Televizní verze: 2x47 min)

Režie:

Michael Pitiot

Scénář:

Michael Pitiot

Hudba:

Armand Amar

Obsahy(1)

Lyrický cestopis časem k prapůvodům jedné z nejkrásnějších a nejnavštěvovanějších zemí Evropy... Známe stavitele, krále, války. Dějiny Francie jsou pro nás dějinami lidí. Ale abychom jim doopravdy porozuměli, musíme se vrátit mnohem hlouběji do minulosti. Až na počátek věků. Obrazově působivý dokument nás vezme na pouť, která spojuje přítomnost s minulostí. Do doby dávno předtím, než se ve Francii objevil člověk. Do doby, kdy se tvořilo přírodní dědictví, z nějž však ve svých stavbách čerpáme dodnes. Vždyť i podstatná část Paříže včetně katedrály Notre-Dame je vystavěna z kamenů, do nichž se otiskly dodnes viditelné schránky korýšů, měkkýšů a dalších prehistorických živočichů. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Geologický rozměr francouzské - a tím i evropské krajiny je podán objevně i osobitě. Pokroky geologie jsou všestranné a obohacení poznání je mimo jakoukoliv diskusi. Geologická prehistorie tvoří sourodý celek s francouzským kulturním dědictvím. V pojímání pořadu je řada pozoruhodných, přitom atraktivních posunů. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť netradičný dokument, ktorý sa venuje súčasnosti a histórii krajiny z pohľadu jej geologických premien. Tie sú stvárnené naozaj pútavo, trochu až na na efekt, ale účel to plní, aby zaujalo diváka, čo sa aj podarilo. K tomu dobrý komentár a mne doteraz neznáme fakty. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama