Reklama

Reklama

Zvířata

  • Španělsko As bestas (více)
Trailer 1

Tento thriller se odehrává v horské vesnici ve španělské Galicii a líčí neshody mezi jedním z místních mužů a francouzským párem, který se sem přistěhoval. (Cinemax)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (47)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Mám fakt strach. Tys měl včera taky nahnáno. Ty chceš takhle žít? Já rozhodně ne.“ - „Ty si vážně myslíš, že nás chtěli zabít?“ - „Mě určitě ne. Ale tebe? Si piš, že jo.“ - „Na to nemají koule.“ Konflikt mezi sousedy se zde sice stupňuje velmi pomalu, ale s každým dalším přitopením pod kotlem to bublá stále víc. A to i v divákovi, režisér Sorogoyen celkem dlouho zvládá hrát solidní hru s emocemi diváka. Antoine může počítat s jeho fanděním a v mém případě to platilo dvojnásob, protože Xan představoval snad všechno, co na lidech jeho typu nesnáším. Jenže po nějaké době si to Antoine sám začne komplikovat svou zatvrzelostí a tím, že začne vše natáčet. A mě vytáčet, protože si tímhle krokem jen zbytečně (jasná reakce policie) koleduje, a snižuje tak maximální možný emoční účinek na diváka. I tak to, co se stalo při procházce, bylo natolik náhlé, že se změnil ráz celého filmu. Následný vývoj mi pak nepřišel moc důvěryhodný (až na střet matky s dcerou) a nepřidal tomu ani neuspokojivý konec. Sorogoyen umí líp, tentokrát to budou jen lepší 3*. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

O francouzsko-španělských vztazích vím své. Párkrát jsem profesně měl tu čest a není to nic příjemného, proto mě tento film nijak nepřekvapil. Svým tématem jej ale můžeme zasadit prakticky kamkoli, ostatně předlohou se měl stát skutečný příběh nizozemského páru. Město versus venkov, intelekt versus selský rozum, progres versus zpátečnictví, tyhle konflikty můžeme sledovat všude. Film zpracovává tyto konflikty výtečně, nedivím se, že vysbíral polovinu cen Goya. Režisér se navíc mohl opřít o skvělé francouzské i španělské herce. ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

Chtěl jsem to rozebrat bez spoilerů, ale obávám se, že to úplně nepůjde. Ony totiž mínusy se spoilery přímo souvisí. Takže tedy takto - SPOILERY - Já nechápu, proč Olga, když Antoine zmizel, byla tak strašně bez reakce. Smutek, brekot, větší vztek... Vlastně nic z toho, jen apaticky pátrá na vlastní pěst. Chvíli jsem si myslel, že režisér jen z nějakého "uměleckého" důvodu vystřihl nebo vynechal nejemotivnější scénu, asi aby to nebylo moc dramatické než by se na to slušelo, ale pak je jasné, že nenašli ani jeho kameru, ani jeho tělo a tak žádná větší doba asi neuplynula, na to, aby jí to až tak přešlo. Vůbec mi vadí, že se to stylově v druhé půlce změní na Tři billboardy kousek za Ebbingem, ale naštěstí se to oproti tomu snaží být vedené opravdu realisticky a jak Olga, tak i později dcera nejednají jako totální psychopati, ale tak nějak lidsky. A lidsky mezi sebou vyřeší i vlastní problémy. To mi dojmy z druhé půlky určitě zachránilo a nejen díky ní bych tenhle film klidně označil i jako psychologický. Každopádně je dost šok, začít to sledovat s tím, že máte jasno, kdo je hlavní hrdina a pak v půlce vidíte, že ho krutě zavraždí a úlohu hlavní postavy přebírá jeho žena... Nečekal jsem to, plakát to sice naznačuje, ale stejně jsem to nečekal, protože plakáty artových filmů se většinou snaží působit co nejzajímavěji navzdory tomu, že to, co na nich je, v nich nakonec vůbec není. KONEC SPOILERU A teď ještě bez spoilerů. Překvapivě je to solidně vedené drama s prvky thrilleru, krimi a dokonce bych se to nebál i označit jako psychologické. Postavy jsou dostatečně propracované a dost se mi líbilo, že i přes jasné role, kdo je hodný a kdo zlý, tu lze do jisté míry pochopit kohokoli. Není to vyloženě jednostranné, nad scénářem se skutečně přemýšlelo a to ocením opravdu vždycky. Umí to svůj děj i perfektně gradovat, už od začátku to má silnou atmosféru a napínavé to je zrovna tak. Rozhodně to nemá vychytané všechny mouchy a kromě problémů uvedených u spoilerů mi vadilo i to, že tu je celá vesnice vyobrazena pouze skrze dvě rodiny a hospodu, takže prostředí nefunguje tak uvěřitelně jak by mohlo, ale celkově jsem určitě spokojený. Navíc natočené je to skvěle a hodně se mi líbilo i to, jak se tu postupně všichni chodí uklidňovat koukáním do krajiny, která je tu opravdu krásná. Jen se v ní teda dějí docela nepříjemné věci... Btw byl to pro mě zážitek i v tom slova smyslu, že to je můj první film, který jsem kdy viděl v zahraničním kině, konkrétně v Londýně. Ale svoje hodnocení se snažím nechat poctivé, bez zohledňování toho, jaký zážitek pro mě to promítání bylo. Slabé 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to něco mezi vesnickým psychologickým  thrillerem a westernem. Perfektní koktejl dramatu, thrilleru a vesnického hororu. Antoine a Olga jsou francouzský pár žijící ve vesnici v Galicii. Žijí tiše a jejich soužití není tak vstřícné jak by mohlo. Konflikt vyvolá napětí a dojde do bodu, z něhož není návratu. Všechna tíže příběhu leží na postavách. Je to divný film v tom nejzneklidňujícím smyslu. Silný, netypický, směřující do typické tragédie. Nepříjemná, ale povznášející zkušenost, chterá vás chytí a nedovolí vám uniknout ()

headcrab 

všechny recenze uživatele

Achjo, takova skoda! Mohl to byt famozni redneck exploitation, misto toho se tvurci zhruba od dvou tretin vydali cestou psychologickyho dramatu a vsechna ta paradni gradace sla do kytek :( I pres tu horkou pachut po skonceni filmu, za tu cast pred vygradovanim musim dat 4*, tenhle feeling u filmu mi strasne chybel. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (8)

  • Na začátku filmu, když Antoine (Denis Ménochet) odstraňuje ostružiny ve zničeném domě, jsou tam zralé (černé) ostružiny, což se začíná stávat koncem srpna. O něco později ve filmu však začnou sázet rajčata, což se obvykle dělá na jaře, tedy o několik měsíců dříve. (Johnny.ARN)
  • Film je natočen podle skutečných událostí, které se odehrály na španělské usedlosti Santoalla. (Warhorr)
  • Režisér Sorogoyen pred natáčaním oznámil, že film nakrúti "ako western". (Arsenal83)

Související novinky

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

25.02.2023

V pátek 24. února 2023 proběhlo v pařížském koncertním sále Olympia slavnostní předávání prestižních cen francouzské akademie filmových umění a technik, známých pod názvem César. Vítězným snímkem… (více)

37. ceny Goya – výsledky

37. ceny Goya – výsledky

12.02.2023

V sobotu 11. února byly předány výroční španělské filmové ceny Goya. Slavnostní ceremoniál proběhl v Andalusii ve městě Seville, kde se udělování cen uskutečnilo naposledy v roce 2019. Moderátory… (více)

Reklama

Reklama