Reklama

Reklama

Rosomák - neústupná matka

(TV film)
  • Česko Rosomáma: Drsňačka mezi rosomáky (festivalový název) (více)
Rakousko, 2022, 43 min (Alternativní 50 min)

Scénář:

Kira Ivanoff

Hrají:

Angelika Lang (vypravěč)

Obsahy(1)

Hlubokými temnými hvozdy se pohybuje mystické stvoření. Je tak vzácné a nepolapitelné, že jej známe spíše jen z bájí a legend. Lesní přízrak... Vstupte do tajuplného světa živoucí legendy, superhrdinky divočiny. Jejím domovem je jedno z nejdrsnějších prostředí na světě. A s každým novým ročním obdobím přizpůsobuje své jedinečné schopnosti, aby zde přežila. Je vynalézavá a houževnatá. Mazaná a nebojácná. Ale bude to stačit k tomu, aby obstála v nejtěžší roli svého života? Musí uspět jako matka a zároveň dostát pověsti o rosomácích. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Popisnost filmu je v tomto případě i jeho neoddiskutovatelnou předností. O rosomácích se obecně ví toho jen velmi málo. Víc než lasicovitě působí alespoň na mne medvědovitě a i popis této šelmy tuto možnost připouští. Výkonnost a divokost jinak plachého zvířete působí až obdivuhodně jako sám způsob natočení a prezentování, jak ho tento film nepoučenému divákovi také nabízí. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Nevěděla jsem, kde rosomák žije, a pak si mohla užívat dokumentárním přenosem krás severské přírody a z tepla pokoje sledovat neúprosnost tamní zimy. Rosomáčí samice to nemá jednoduché, jejími sousedy jsou medvědi, vlci a lidé. Tahle se navíc chystá zabřeznout a bude tak potřebovat ještě více potravy, která se těžko hledá, skrývá (okolí se hemží zloději) a požírá (bývá zmrzlá a nepřátelé se rychle blíží). Dokument nám nabízí záběry přímo z nory, blízká setkání, zprostředkovává ráz krajiny, zahledí se do čarokrásných květin i ledové krásy krápníků a přináší naději ukrytou v tajícím sněhu a vykukující zeleni. K tomu velmi zdařilý komentář, slovem i příjemným hlasem R. Slováčkové. Hlavně jsem ale mohla poznat rosomáka, jak zde zazní, jednu z nejagresivnějších šelem, a přece tak roztomilou. Vytrvalou. Houževnatou. Chytrou a trpělivou, mezi vlky a medvědy neprávem opomíjenou. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Rosomáky provází pověst lítých šelem, což zdejší matka dokazuje v několika případech. Skolí soba a zažene vlka, když brání doupě s mladými. Ale také je starostlivou a něžnou matkou, co kvůli potravě a bezpečí přenáší mladé do nových úkrytů. Má skvělý čich, bohužel medvěd taky, tudíž ten jí klidně vybílí spižírnu nachystanou na zimu. Má ale také výborný orientační smysl a neztratí se ani v bouři. A když doupě mezitím zapadá vysokou vrstvou sněhu, k mladým se prohrabe. Krásná kamera a úžasný rok v divočině, kde je boj o život na prvním místě (no, jako asi v přírodě všude, ale tady obzvláště ). ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Rosomačí samice matka samoživitelka soupeří o potravu s dalšími predátory medvědy a vlky. Říkám si, jak si tahle  samice mohla pamatovat cestu zpět 25 kilometrů z lovu do své nory. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2022) Život je boj a v divoké přírodě to platí dvojnásobně! Rosomáma osloví malého i velkého diváka: Přímočaré vyprávění ze života jedné rosomačky chystající se přivést na svět první mladé je rozhodně poučné, ale nijak komplikované. Nejzajímavějším poznatkem byla skutečnost, že si rosomačka může zvolit začátek březosti, jinak se dokument, který mě zaujal i svým audiovizuálním zpracováním, skládal z více či méně známých faktů. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama