Reklama

Reklama

Komu patří město?


Brno (E01)

(epizoda)
Česko / Slovensko / Polsko / Maďarsko, 2023, 25 min

Obsahy(1)

Pestrá brněnská čtvrť Cejl, místními nazývaná Bronx, se vlivem developerských aktivit rychle proměňuje. Lukrativní projekty znamenají ohrožení pro starousedlíky, kteří si rostoucí nájmy nemohou dovolit. Své vize, jak by pro ně měl Bronx zůstat domovem, zde realizuje řada aktivistů a umělců. Je mezi nimi i Kateřina Šedá se snahou změnit vzhled veřejného prostoru. Své vidění situace ale projevují i politici a developeři. Kdo má největší sílu své názory prosadit? (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále se nemohu zbavit dojmu, že autoři vlastně ani neví jaké správné řešení tento problém má. Každopádně jako mini-dokument o sociálních vrstvách a celkově žití v Cejlu se povedlo zprostředkovat vcelku dobře. ()

FOCKE_WULF 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cejl je tradičně cikánský distrikt. Developeři by chtěli nastavět luxusní byty pro zahraniční studenty a expaty, ono je to dost blízko Svoboďáku, tedy centra. Romáci by zase rádi zůstali, když by to šlo. Zhodou okolností jsme nedávno s přítelkyní prošli Bratislavskou ulici a nikdo nás nepodřízl ani nejevil známky nepřátelství, takže to jsem spokojený. Mají tam i pěkné divadlo a krytý bazén Ponávka. Budu držet palce cikánům, těm našim milým negrům, aby mohli zůstat, když se jim tam dobře bydlí. Například v pražských Nuslích po sametu se s romákama nikdo nemazal, došlo tam k nemovitostnímu holokaustu, noví majitelé domů je rychle vypoklonkovali. Teď už Nuslemi vládne white power, tedy bílej ksindl a jeho peníze, což nebývalo vždy. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se těšil na problematiku přehnaně developerských aktivit CELÉHO města Brna (Lesná, Křídlovická, kolem Lužánek apod.), ale nakonec je to celé jen o Cejlu, o tom, že cikáni nebudou mít na nájem (bodejť, jde se osvědčenou taktikou pražského Karlína), že byty budou na kšeft, ne bydlení (ano, v Práglu už to tak jede dost dlouho a v některých čtvrtích už o běžné obyvatele nezakopneš, jen cizince nebo kancelářské krysy) a o aktivistech, kteří zde pořádají trhy, koncerty a výtvarné performance (jako by tím mohli něčemu pomoct). Chybělo mi více informací o tom, co je gentrifikace (změna charakterů celých čtvrtí jinou skladbou lidí zde přebývajících - což neznamená bydlících), jak se v podstatě novou výstavbou paradoxně města vylidňují, a čekal jsem i větší rozhled a větší zásah. Takhle je to jen neujasněný aktivistický výkřik, který každý developer s úsměvem smete prvním bagrem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama