Reklama

Reklama

Skryté skvosty - Série 2 (2024) (série)


Kunětická hora (S02E01)

(epizoda)
Česko, 2024, 27 min

Hrají:

Jaroslav Plesl (průvodce)

Obsahy(1)

Kunětická hora je vidět zdaleka. Strategické místo si lidé vyhlédli už někdy v pravěku, ale hrad tady vyrostl až před rokem 1400. Brzy nabyl docela slušných rozměrů. Sídlo jistě profitovalo ze skvělé polohy – kolem dokola se rozpínala úrodná polabská nížina, kterou protínaly rušné obchodní stezky. Stejně jako obchodníky však hrad přitahoval nájezdníky a různé podnikavce, jejichž přítomnost na „Kuňce“ se hradu málem stála osudnou. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dle mého názoru je Kuňka dost vizuálně atraktivní a hojně navštěvovaná. To ale neznamená, že ji není třeba propagovat. Dominanta východního Polabí je známá na pohled, v tomto pořadu byla ale spousta informací navíc. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kunětická hora není žádný skrytý skvost a je vidět na 50 km v Pardubickém i Královéhradeckém kraji, všichni Chrudimáci, Pardubáci, Hradečáci a lidé z východní části Polabí tento hrad znají. Ostatní ho znají z pohádek (např. Arabela). Nechápu proč je tedy zařazen do toho cyklu, ve kterém by měly mít pozornost jiné památky, např. hrad Rokštejn u Jihlavy apod. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sídlo Rumburaka, tos nevěděl, já taky ne. Ale co vlastně dneska dělá Kunětickou horu zajímavé vyla na začátku 20. století rekonstrukce. Architekt Jurkovič, to není jenom Brno nebo Luhačovice. Tady se právě výrazně podílel na rekonstrukci, svůj rukopis tu dal hlavně dřevu, a dokonce o tom nepíše ani Wikipedie. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velice dobré pokračování úspěšného dokumentárního seriálu o méně známých památkách. Tenhle díl mi připomněl, že Kunětická hora byla Rumburakovým hradem v seriálu Arabela. Objevem je(nejspíš nejen pro mě), že rekonstrukci hradu vedl architekt Dušan Jurkovič . ***1.díl je na webu Č.televize : ČT 2, čtvrtek 7.3.2024, 21.20 . ()

Reklama

Reklama