Reklama

Reklama

Architektura 58–⁠89


František Cubr. Richard Ferdinand Podzemný (E01)

(epizoda)
  • Slovensko František Cubr. Richard Ferdinand Podzemný
Česko / Slovensko, 2023, 26 min

Režie:

Jan Zajíček

Obsahy(1)

Expo v roce 1958 bylo zlomovou událostí pro Československou architekturu. Do té doby protlačovaný architektonický styl nazývaný jako „sorela“, nahradily současné přístupy reagující na vývoj ve světě. (Česká televize)

Recenze (6)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V nedávno zbourané budově Trangasu vedle Českého rozhlasu jsem byl na komentované prohlídce a líbila se mi svou originalitou a geniem loci. Zřejmě prostory zastaraly z hlediska ekonomického využití. Podobný osud asi čeká bývalou budovu ústředních telekomunikačních služeb na Žizkově. Nejmilejší budovu v tomto dílu mám "nejzásadnější" budovu padesátých let Plavecký stadion Podolí.   https://www.ceskatelevize.cz/porady/11748097773-architektura-58-89/217562263100001/ ()

William_ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Několik sympatických záběrů a prohlídka bazénu v Podolí pěkně sestříhána. Jinak mi ale chybí i odborný protinázor od lidí, kteří tyto stavby odsuzují (teď nemyslím zrovna Podolí). Je to takové jednostranné. ()

Anianna 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dokumentární série, od které si hodně slibuji a která má svým zaměřením ohromný potenciál, protože prakticky nemá v tématu konkurenci a může vytěžit maximum. Po prvním díle se ale cítím ošizená. Pár ukázek architektury je představeno strašně rychle, obrazy střídají komentáře současných architektů, u nichž se jen na sekundu mihne jméno. Zdá se mi to neukotvené, chybí mi souvislosti. Těžko je jako laik nacházím, ale předpokládám, že seriál není určen pro odborníky.  Nebo ano? Takže já, laik, tápu a z toho rychlého sledu informací si sama skládám kontext...aha, tak ty k tomu mluvíš, protože jsi žákem toho či onoho architekta... aha, tak teď asi mluvil o tomhle člověku.... aha, tak se to asi bourat nebude... ne, bude se to bourat... nebo nebude?... Střih dokumentu prostě ubližuje. Jako by se film potřeboval dostat do časového limitu i za cenu, že se okleští sdělení odborníka. Stejně tak nedomyšlené jsou ty malé vteřinové popisky. Musím se naučit nemrkat, abych pak nebyla mimo. ()

Reklama

Reklama