Reklama

Reklama

Odstřelovač: Bílý havran

  • Ukrajina Sniper. The White Raven (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

V roce 2014 v neoznačené bojové technice a neoznačených uniformách vstupují Rusové na Ukrajinu. Jejich cílem je Krym a Donbas. Učiteli fyziky Mykolovi (Aldoshyn Pavlo) okupanti zastřelí těhotnou manželku (Maryna Koškina) a zapálí dům. Ve zprvu pacifisticky založeném Mykolovi se vznítí nenávist k okupantům a přihlásí se do armádního kurzu pro snipery. Ukrajinské velení má mezitím velký problém s ruským elitním ostřelovačem, kterému den co den padají za oběť ukrajinští vojáci. Právě vycvičení absolventi kurzu jsou tedy vysláni do bojové oblasti k likvidaci škodné. Mezi nimi je i Mykola, který má bojovou přezdívku Havran. (Big Bear)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (46)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Možný -SPOILER- Hlavní hrdina přijde vinou Rusů o ženu a z pacifistického kantora se tak rázem stává elitním sniperem, přičemž památka jeho mrtvé lásky ho provází každou akcí. Klišovitější příběh aby divák pohledal a člověk chtě nechtě zkřiví hubu do ironického šklebu. Nicméně pak přijde celkem solidně ztvárněný výcvik, své si odvede atmosféra a samozřejmě neoddiskutovatelný vliv má i reflexe současných událostí na Ukrajině. Nato přišlo první bojové nasazení a od té chvíle jsem se bavil až do závěrečného zúčtování. Z pohledu akce se možná nejedná o nic kulervoucího, ale mě ty sniperské souboje bavily a Ukrajincům jsem upřímně přál každý zásah, který poslal Rusáka do Pekel. Svým způsobem je to takový ukrajinský Nepřítel před branami bez dějových odboček a výraznějších charakterových linek. Někomu to možná bude vadit, ale podle mě díky tomu film působí autentičtěji. Spokojenost. 75% ()

Reiner 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám radost. Tohle jsou totiž skuteční bojovníci. Žádné kecy kolem. Žádná "ale"... uděláš chybu? Je poslední. Navíc ten film je skvěle natočen a opravdu mu moc nechybí. Btw., Ukrajině fandím, protože agresor - jakýkoliv, tam nemá co dělat! A že tu místní rusácká kolona brečí mi vůbec nevadí. Jen tak dál Ukrajino!! ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Kvalitní kus válečné filmařiny, která produkčními kvalitami a soustředěnou režií připomíná spíše to lepší ze západní produkce. Samotný příběh a sled scén, kdy sledujeme přerod středoškolského hippie učitele v obávaného snipera, je sice jedno velké a mnohokrát viděné klišé, ale jinak je to překvapivě autentické a po emoční stránce to funguje náramně, i bez zabřednutí do takového toho typického ukňouraného patosu. Osobně v tom, až na trochu idealismu, nevidím propagandu, ale dost věrné vyobrazení toho, co běžné ukrajinské vojáky pohání, jakým způsobem nahlíží na vojska nepřítele, která okupují část jejich země, a proč je jejich morálka dlouhodobě takto nezlomná. Vizuálně film vypadá parádně a samotná akce je příjemně minimalistická, rozvážná a velmi přehledná, byť se slušnou dávkou napětí, což k tématice perfektně sedí. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„MUSÍME JE VYHNAT Z NAŠÍ ZEMĚ“…  Začátek vypadá na „prudu“, ale brzo to chytne takový to klasický schéma filmů s touhou po pomstě, kterou je třeba vykonat vstupem do armády. Takže výcvik… a zhruba za hoďku tady máme gratulaci k prvnímu úspěchu. Film nepůsobí levně ani trapně. Nacházíme na Ukrajině po Majdanu, takže je zde pár vlasteneckejch momentů, ale naštěstí vznikl ještě před „Speciální operací“, takže se nedá nařknout z nějaký podjatosti nebo (zákeřnýho) protiruskýho patosu. Naopak – dozvíme trochu o práci odstřelovače a životě v ukrajinský armádě. Řekl bych, že navazuje na dobrou tradici „slovanských“ válečných filmů.   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.)  Sloužím lidu Ukrajiny!  2.) Nesnáším „Skřety“ a chci je likvidovat na dálku.  ///  Thx za titule „7point“.                 PŘÍBĚH  ****  HUMOR  ne  AKCE *  NAPĚTÍ  ** ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Natočené ešte pred inváziou, zároveň ale reflektujúce na naťahovačky na Donbase a tak určite v ukrajinskej réžii nemôžeme čakať nič iné, ako Rusov znásilňujících a zabíjajúcich ženy aj deti. Zároveň je film natočený podľa skutočného snipera menom Mykola Voronin, ktorý sa objavuje na sociálnych sieťach, v rozhovoroch s Američanmi už dlhšie roky a prosiaci o zbrane. No do akej miery je toto celkom pravdivý príbeh bude veľmi sporné, keďže film jednoznačne slúži propagande, je to niečo ako motivačné video na smrť s dobrým pocitom, že hej, vyplatilo sa, lebo je to za vlasť, pritom hlavy, ktoré to môžu vyriešiť sa nevedia dopočítať dolárov, ktoré sa im hrnú buldozerovou lyžicou a smrť je pre nich len číslo. Film je jasne točený z pohľadu jednej strany konfliktu a ako zase vidíme, Ukrajinci tú vojnu zas a znova datujú od roku 2014 a nie od 2022, ako nám médiá začali odpočítavať, aby sme sa zas mali čoho báť. Hrdinské filmy o sniperoch ale nemám rád nech ide o akúkoľvek národnosť a to, či sa z učiteľa fyziky a gitaristu stal ostreľovač desaťročia je na individuálnom posúdení. Avšak je zaujímavé čítať komentáre spred roka a viac, kde istí osvietení recenzenti píšu: "okupanti padají k zemi" alebo "okupant momentálně bohudík prchá", pretože tak im to povedal mainstream, no ale prešiel rok a situácia stále nezmenená, prchá možno len čpavok v nejakom ukrajinskom laboratóriu a hovorí sa o zamrazení konfliktu, pričom odtrhnuté územia ostanú asi odtrhnuté, no a v Kyjeve sa bude naďalej korumpovať ako doteraz. To ale netvrdím ja. To hovorí bývalý Zelenského poradca Arestovyč... Tak ale je to už asi jedno, lebo tí uvedomelí a zodpovední už aj tak menia vlajky a tí, čo to ešte nestihli, s napätím očakávajú, kedy Markíza oznámi, za akú vec sa treba teraz zapáliť. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Štátna filmová agentúra Ukrajiny podporila film sumou 24 miliónov ukrajinských hrivien (asi 800 000 eur), čo tvorilo asi 80% všetkých nákladov filmu. (Arsenal83)
  • Na natáčaní sa zúčastnil vojenský personál a vojenská technika Medzinárodného centra a Severnej operačnej teritoriálnej jednotky Národnej gardy Ukrajiny, ako aj Brigáda rýchleho zásahu Národnej gardy Ukrajiny. Na masových scénach sa zúčastnilo asi sto reálnych členov gardy a asi dve desiatky kusov techniky. (Arsenal83)
  • Na scenári sa spoluautorsky podieľal aj Mykola Voronin, ktorý je skutočným ostreľovačom, ktorého príbeh je zobrazený. (Arsenal83)

Reklama

Reklama