Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Komedie
  • Horor
  • Animovaný

Recenze (3 628)

plakát

Halloween (2007) 

První půlka zpracovaná jako zevrubný Myersův origin je fajne, ta druhá jako remake původního Halloweenu už méně, neb ta invence krom upgradu v podobě všudypřítomných kůzlátek a hromady poměrně explicitního prcání už moc nepobrala. Je to výrazně krvavější a taky o poznání sprostší než originál, ale přesto stále tak nějak stejný. Když už reimaginace, tak škoda, že ne úplná.

plakát

Vagrant Queen (2020) (seriál) 

Je to lepší než Killjoys, ale ne o moc. Znáte takové to, když se někdo snaží být na sílu strašně vtipný a zábavný, ale nemá na to talent a výsledkem je tak akorát děsivý cringe, kdy je trapně úplně každému? Tak přesně takhle působí několik úvodních dílu Vagrant Queen. Něco tak děsivě špatného a nefunkčního, včetně na ránu hlavní hrdinky, se jen tak nevidí. Postupně se ale writing i herectví k mému překvapení vyklidní a kromě nicneříkajících stupidních zápletek začnou tvůrci vyprávět i jakýsi příběh, který v základu úplně blbý není a různým komiksovým adaptacím vyloženě ostudu nedělá. Třeba zprvu úplně trapný pitvořící se záporák po čase získává slušnej background. Je to hodně levné, ale má to celkem fajn výpravu, barevné CGI a zábavné masky, které jako kdyby kvalitou vypadly někde z 90. let. Ale zrovna tohle konkrétně mi vůbec neva, naopak. To spíš to, že je to pořád jako celek dost podprůměrná záležitost, která dokazuje, že odvysílat dobře napsanou space operu Syfy prostě už dneska nedokáže a raději chrlí podobný trash. Což je jednoznačně škoda, protože si nejsem tak úplně jistý, pro koho je podobná céčková rádoby edgy produkce určená. Asi jen pro blázny, jako jsem já, kteří stále doufají v cokoli, co se alespoň vzdáleně přiblíží... třeba milovanému Firefly.

plakát

Jedna želva za druhou (2024) 

Nemám problém střelit plnou palbu. Zcela věrná adaptace, která pochopitelně postrádá akorát onu iracionální slovní intenzitu utahující se myšlenkové spirály. Na druhou stranu zase si pomáhá vizuálně a zrovna celkově ty vizuály jsou něco, co tenhle film táhne nahoru. Vypadá to fakt dobře, příjemně uhlazeně, ale ne přehnaně uměle. Herci v hlavních rolích jsou hezcí, ale zároveň i velmi sympatičtí, což dnes taky není úplně standardem. Fajn je i doprovodný soundtrack. Pár změn tam oproti předloze je a to, kromě různých drobných zjednodušení, především v chronologii a v tom, kdo jakou repliku řekne (zejména co se filozofických citátů týče). Trochu mi tam chyběla scéna v kanalizaci, kde Green na příkladu naprosté tmy vysvětluje další specifika této nemoci. Naopak příjemně a velmi logicky upgradnutá je celá linka s univerzitou v Chicagu. Každopádně, stejně jako kniha, to je možná na první pohled líbivé a zidelizované, ale zároveň to není ani trochu blbé a vůči OCD jakkoli dehonestující.

plakát

Halloween: Zmrtvýchvstání (2002) 

Jako na houpačce - jeden díl cajk, další díl meh. Každopádně, takhle neuctivě posrat konec jednoho z nejlepších dílů, aby mohl vzniknout díl úplně zbytečný, který se chce jenom svést na found footage vlně, to je prostě umění. Nedává to valný smysl a navíc je to i děsně nudné.

plakát

Halloween: H20 (1998) 

Nejen důstojné pokračování, ale rovnou doposud nejlepší díl z celé série. Prostředí internátní školy je fajn a úvod nenudí a hezky napíná. Tvůrci to trochu přehání s cheap jump scary, ale to asi patří k žánru. Finále s obrácenými rolemi, kde dostává po držce taky trochu antagonista, mě příjemně překvapilo, neb napříč celou sérií měly postavy tolik možností vrazit Majkovi kudlu do krku a pořádně mu pocuchat šlachy, ale nikdo se k tomu z nějakého záhadného důvodu neměl. Ale to by zas Halloween nemohl mít dvacet dílů, že... :) Ne, srsly, není to žádné veledílo, scénář je pořád, někdo by řekl úsporný, já rovnou řeknu primitivní. Ale funguje to, má to slušný drajv a tvůrci si tam nevymejšlí žádné zbytečně supernatural chujoviny.

plakát

Halloween: Prokletí Michaela Myerse (1995) 

Nudná režie, nezáživné mordy, debilní a děravý scénář, který celou sérii stahuje někam úplně jinam. Ani se nedivím, že to po tomhle tvůrci vzdali a raději poslední díly odignorovali a sérii soft rebootli. Pozitivem může být Paul Rudd v jedné ze svých prvních rolí, ale i ten tu působí jako toporná variace na Eugena Toomse. Všichni tu jsou tak nějak zbyteční, občas někdo random zdechne, nemá to ani pořádný konec. Zbytečný díl.

plakát

Halloween 5 (1989) 

Já mám jednoduše pocit, že všechny díly jsou tak nějak stejné, jen se vždycky o fous zlepšuje technická stránka. Je pravda, že mě taky trochu štvala ta telekinetická linka, ale co si budem, ona už i ta odolnost Michaela Myerse je solidní sci-fi. Prakticky všechny postavy (určené k porážce) jsou tu děsně na ránu, ale Mike prostor vyčistí naštěstí poměrně rychle a v momentě, kdy se pozornost plně zaměří na Dr. Loomise a malou Jaimie, zažíval jsem naopak jedny z nejlepších chvil v celé sérii. Už minule Danielle Harris předvedla dobrý výkon, ale tady byla na svůj věk mrtě přesvědčivá a odehrává tu opravdu slušný survival. Hodně tomu pomáhá i dynamičtější ruční kamera, která často postavy a jejich úprk snímá hodně zblízka. Scénu ve výtahové šachtě si rozhodně budu chvíli pamatovat, to bylo solidně nepříjemné.

plakát

The Crossing (2018) (seriál) 

Drama/sci-fi ano, dobrodružný určitě ne. Stokrát ohraný, ale velmi vděčný námět ala 4400, slibuje zajímavou podívanou. A moji pozornost to po několika dílech rozhodně mělo. Jenže zajímavá sci-fi zápletka se rozvíjí natolik pomalu a působí tak banálně (o budoucnosti se dozvíme naprosté minimum), že nadšení brzy vyprchá, a než se to pořádně rozjede, tak je konec. Z šedivého podprůměru to vytahuje akorát fajne obsazení, které je plné známých seriálových tváří + neokoukaný Steve Zahn, který je se svým sympatickým xichtem v roli šerifa úplně super.

plakát

Halloween 4: Návrat Michaela Myerse (1988) 

Slušně pokračování, které je v určitých momentech jak napínavější, tak akčnější než jeho předchůdci. Jinak je to pořád jen obyčejný slasher, tentokrát se slušným body countem, ale nic moc mordy. A dobrou pointou.

plakát

Svět budoucnosti (1976) 

Na jednu stranu lepší a propletenější scénář, jehož duchem se částečně inspirovali i tvůrci daleko komplexnější seriálové adaptace, na stranu druhou je to delší a nudnější, což se opět projevuje u zbytečně zdlouhavé naháněčky na konci. Má to na svou dobu dost zajímavých a pokrokových nápadů, na vjemy poměrně bohaté prostředí, ale film jako celek režijně zas až tak dobrý není.