Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


StB na lince Vídeň - Bratislava (E08)

(epizoda)
  • Slovensko ŠTB na linke Viedeň-Bratislava
Slovensko, 2022, 27 min

Režie:

Michal Baláž

Obsahy(1)

Druhá světová válka skončila pro Rakousko, které bojovalo na straně poražených mocností a po boku nacistického Německa, nepříznivě. V roce 1945 se do země nastěhovaly armády čtyř vítězných států (USA, Velké Británie, Francie a Ruska), které rozdělily Rakousko na 4 kontrolované zóny a řídily směřování země dalších deset let. Imrich Sucký se do dějin zapsal jako vedoucí detektivní skupiny protikomunistického oddělení Ústředny státní bezpečnosti /ÚŠB/. Sucký pracoval na policejním zpravodajství již během první Československé republiky a v té době participoval i na poměrně závažných případech, které československá policie řešila (případ maďarského špiona a pozdějšího předsedy slovenské vlády prof. Vojtěcha Tuky či odhalování sovětské špionáže v československých zbrojovkách). V éře Slovenského štátu v letech 1939–1945 se podílel na téměř všech zásazích proti komunistické ilegalitě, jeho "rukama" prošla celá plejáda pozdějších komunistických funkcionářů (Viliam Široký, Ludovít Benada, Gustav Husák, Štefan Bašťovanský a mnozí jiní). Během působení na ÚŠB tak získal závažné poznatky, které mohly mnohé kompromitovat. Po obnovení Československa jej lidový soud odsoudil k mimořádně krátkému trestu, řada svědků totiž nechtěla svědčit. StB se snažila unést Suckého opakovaně, již od roku 1949. Všechny pokusy z různých důvodů skončily nezdarem. Nejdále to StB dopracovala s třetím plánem, v prosinci 1954, ale ani tehdy se Suckého unést nepodařilo. V roce 1948 emigroval do Vídně, odkud ho nakonec československá rozvědka v září 1957 unesla a dlouhá léta věznila. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jedna z tých zaujímavých častí o Imrichovi Suckom, ktorého osud mi bol neznámy. Je však zaujímavé, ako to spočiatku fungovalo a že eštebáci nemali problém chodiť do Viedne ľudí nepoplatných režimu unášať. V súvislosti s porovnaním Viedne a Bratislavy je tiež veľmi zaujímavé zamyslenie, kam to dotiahlo Rakúsko ako porazená nacistická krajina a kam to dotiahlo Československo ako víťaz vojny. Nemalo to byť ekonomicky náhodou naopak? ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vynikající díl o Imrichu Suckém, který udělal tu zásadní chybu, že zůstal v Rakousku. Kdyby se přestěhoval do "staré" Spolkové rep.Německo(nebo jinam), nikdy by ho bolševičtí gangsteři z StB nedostali ...  . Tento díl : 5 * a 80 % , je na webu Č.televize, ČT 1, pondělí 22.5.2023, 21.55 . ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přesně tohle na seriálu nesnáším - trapnou uměleckou dramatizací jakou se začalo mi úplně znechutilo se dívat dál (a samozřejmě jakmile to šlo, hned se začalo hrát na umění - neunikly ani závěrečné titulky). Jediné co u mě epizodu drželo, byl příběh o Imrichovi Suckém. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

...... takže v tejto časti išlo hlavne o kauze  Imrich  Sucký....pre mňa nezaujímavá a neznáma persóna...a zasa nejaké prepojenie na nedávnu súčasnosť a spomína sa kauza únosu Michala Kováča ml....to je nejaká mánia miešať dobu do roku 1989 s dobou po roku 1989.....prečo ten mix?? ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama