Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Mír na zemi (E16)

(epizoda)
  • Slovensko Mier na zemi

Obsahy(1)

Mnoho lidí, do kterých se otiskly hrůzy druhé světové války, se stali pronásledovateli, vyšetřovateli a soudci největšího nepřítele komunismu – církve. Krutosti estébáckých praktik krvavých 50. let se v době normalizace v 70. a 80. letech překlopily do jiných forem. Velké tresty a přímé týrání se změnilo v sofistikovanější hru strachu. Hlavní linií druhého dílu o církvi (první se jmenuje Církev /ne/zlomená) je příběh pátera Michala Grejtovského, který se dramatickým obloukem překlápí z pozitivního hrdiny na antagonistu a horlivého udavače, který mnohým lidem "dopomohl" do vězení, porušoval zpovědní tajemství, aby zachránil svou pověst. Po podpisu spolupráce s StB se stal aktivním a iniciativním agentem, který sloužil StB přes 30 let pod krycím jménem Miloš. Dvojitá realita je zobrazena v duchovním světě, kde Grejtovský působil jako duchovní, kterému lidé důvěřovali a svěřovali se mu, a druhá strana odhaluje několik akcí StB, na které byl nasazen. Lidé, na které donášel, byli z různých sfér, nejen duchovní, ale také lékaři, pošťáci, herci, studenti. Film popisuje Sdružení katolických duchovních Pacem in terris, v jehož rámci spolupracovalo s StB více duchovních. (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

kenkaku odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět stačilo prvních pár sekund a už mi bylo jasné, že se zase někdo umělecky ukájel a epizoda mě štvala. Zase něco o církvi? Kostelní hudba a dramatické zpracování totálně zabilo obsah. Detaily na obžerství… kostelní hudba… detaily na spisy… paní si čte spíš… detail jak někdo kouři… pán si čte spis… ne, fakt tohle ne. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zaujímavá časť, škoda že nešla ešte viac do hĺbky, ale to by potrebovala dlhšiu stopáž. Škoda, že sa zväzky živých vecí po roku 1989 zničili. Kto vie, čo by sme sa ešte dozvedeli. Že ich ale mal ničiť aj Kaliňák v roku 2017? To mi príde divné. Snáď nejde zas len o politickú nadaktivitu RTVS. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....tieto časti s cirkevným námetom  - tu moc v tomto seriáli nejdú....žiaľ.....v Čechách bol s cirkvou asi menší problém ako na Slovensku vzhľadom na počet veriacich resp. neveriacich.....vlastne sa tu nič nedeje a to ,že pacem in terris bol produkt pre socialistických farárov vedel každý - tak isto ako to, že arcibiskup Sokol si veľmi dobre rozumie s komunistickými papalášmi ...... ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama