Reklama

Reklama

StB: Přísně tajné!


Agent Kroča (E15)

(epizoda)
  • Slovensko Agent Kroča
Slovensko, 2022, 26 min

Režie:

Róbert Šveda

Obsahy(1)

Sir Richard Dearlove vystudoval historii na univerzitě v Cambridge. V roce 1966 se stal příslušníkem britské zpravodajské služby SIS (Secret Intelligence Service), známé jako MI6. Během svého působení na britském velvyslanectví v Praze řídil v utajení v letech 1973 až 1976 významného agenta StB, tzv. „krtka“. Byl jím příslušník československé kontrarozvědky, major Miroslav Kroča. Jejich tajnou spolupráci ukončilo náhlé Kročovo úmrtí, po kterém se o jeho dvojím životě náhodně dozvěděla samotná StB. Podle Dearlovea intenzivní spolupráce Miroslava Kroči s MI6 dlouhodobě ochromovala jakoukoli činnost StB proti Velké Británii a mimořádným způsobem přispěla k boji Západu proti Sovětskému svazu a jeho východnímu bloku během studené války. Podle Sira Richarda Dearlovea, jehož unikátní výpověď uvidí diváci ve filmu, si Miroslav Kroča za tuto činnost jednoznačně zasloužil ocenění státního vyznamenání in memoriam. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvojitý agent väčšinou nemá dlhú životnosť. Kroča by ten život aj tak dlhší asi nemal a chcel lepší život pre svoju dcéru. Zaslúži si preto štátne vyznamenanie? Podľa mňa nie, tie pohnútky boli osobné. A dcéra sa nakoniec dočkala odmeny až po 1989. ()

BestRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podľa mňa vynikajúca časť, ktorá sa venuje iba 1 agentovi, ktorý spolupracoval s britskou tajnou službou. Výborné spracované, doplnené o svedectva dcéry či spolupracovníkov z MI6, zaujímavý je aj pohľad britského bývalého agenta na ľudí v tej dobe jeho ženy o stiesnej atmosfére v tej dobe, ktorí nechápali strach miestnych, že sa náhodou zamiešaju do rozhovoru, či strachu o aktívne zapajanie do nejakej situácie. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama