Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Děj filmu se odehrává v 16. století v Itálii okupované Španěly. Mladý šlechtic Giampaolo nalézá po zavraždění italského zrádce útočiště v ženském klášteře v Monze nedaleko od Říma. Klášter s řeholnicemi, vedený matkou představenou (Anne Heywood), se však oproti očekávání nezdá být místem svatosti; jeptišky naopak podléhají ďábelskému našeptávání, které nakonec vede ke znásilnění, mučení, rouhání a smrti. (Sipora)

(více)

Recenze (2)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce legendární historické aféry Nun of Monzy - Jeptišky z Monzy (matky představené Virginie de Leyvi) která se stala někdy na začátku 17. století v Itálii okupované Španěly. Z mého pohledu jde o překvapivě dobře natočený historický příběh realizovaný s pečlivou péčí o dobové detaily, dále s velmi pěkným herectvím (velmi přesvědčivá Anne Heywood v hlavní roli, vidět byl i Hardy Krüger a dobrý výkon podal i mladý Antonio Sabato, později známý hlavně díky několika velkým rolím v tzv poliziesco filmu), a líbivou Morriconeho komp. hudbou. Pravdivý obraz té doby tady byl velmi přesvědčivě vykreslen, párkrát mě tu skutečně zamrazilo až v zádech jak se říká, především u velmi krutého a znepokojujícího finále. Mě se tedy tahleta verze z celkem 10 filmů doposud natočených (http://www.imdb.com/character/ch0088367/) tedy moc líbila a těším se na další srovnání. Tento film je zároveň jedním ze dvou (často je za ten úplně první považován až Russellův film "Devils" z roku '71) který položil základy kultovního italského subžánru Nunsploitation (který zažil "boom" někdy od poloviny 70. let cca do roku '80), tedy žánru odlišujícího se od běžného historického filmu, tím že se v něm nachází více explicitního násilí (různé druhy psychického a fyzického mučení), nahoty, sexu (především lesbického), fetiše, rouhání, ale také třeba větším negativním pohledem na církevní instituce. Ostatně podle této šablony-tohoto příběhu, byla natočena většina tzv Nunsploitation filmů. Do této doby jsem viděl jen tuto Matteiho notoricky známou sleazy Euro-Cult verzi http://www.csfd.cz/film/34265-vera-storia-della-monaca-di-monza-la/ a jak tak koukám, společně s tímto filmem, jde snad o dva jediné filmy z kategorie snáže dostupných. PS: Jeden uživatel na IMDb dokonce píše že politické pozadí tohoto filmu je přesné do toho nejmenšího detailu, kdy mu to prý řekl jeho středoškolský učitel dějepisu. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Z milostného motivu, který složil Morricone pro western Il grande silenzio rok předtím, udělal v tomto historickém dramatu po menší úpravě ústřední hudební téma. Film odehrávající se většinu stopáže v klášterních zdech stojí za pozornost především kvůli hereckému výkonu Anne Heywoodové. ()

Reklama

Reklama