foto

Luigi Pistilli

  • nar. 19.7.1929
    Grosseto, Itálie
  • zem. 21.4.1996 (66 let)
    Milán, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Luigi Pistilli narozen 19. července 1929, byl herec charismatického vzhledu, který se uplatnil zejména v italském westernu a akčním filmu. Byl rovněž hercem divadelním a televizním. Narodil se v Grossetu ve střední Itálii. Herectví vystudoval Luigi na Piccolo Teatro v Miláně, kterou absolvoval v roce 1955.

Údajným filmovým debutem byla malá role v době studií, roku 1947, ve filmu DARK PASSAGE, pojednávajícím o muži podezřelém z vraždy manželky. Roku 1965, již ale zcela určitě můžeme Luigiho vidět jako Groggyho ve westernu Sergia Leoneho PRO PÁR DOLARŮ NAVÍC. Hned o rok později hraje kněze Pabla Ramireze v dalším velice úspěšném Leoneho westernu HODNÝ, ZLÝ A OŠKLIVÝ (1966). Natáčí další snímky, kde se projevuje jeho herecké nadání. MUŽ PROTI MUŽI (DA UOMO A UOMO) -1967, VELKÝ KLID (IL GRANDE SILENZIO) – 1968. IL TUO VIZIO É UNA STANZA CHIUSA E SOLO IO NE HO LA CHIAVE (1972) je giallo Sergia Martina, kde si Luigi zahrál sadistického alkoholika a neúspěšného spisovatele Oliviera Rouvignyho, který nedobře skončí rukou své ženy (Anita Strindberg). Jednu z rolí také ztvárnil v politickém thrilleru CTIHODNÉ MRTVOLY (CADAVERI ECCELLENTI) – 1976. Jako Gennaro Gramsci se Luigi představil roku 1977 v životopisném snímku politika Antonia Gramsciho I GIORNI DEL CARCERE. Poslední rolí ve filmu byl Athos Magnani v roce 1993 v dramatu L´AMANTE SENZA VOLTO.

Na divadelních prknech byl Luigi považován za jednoho z nejlepších interpretů her Bertolta Brechta. Nejuspěšnější byly hry ŽEBRÁCKÁ OPERA (THE TREEPENNY OPERA) a SAINT JOAN OF THE STOCKYARDS. I přes filmouvou kariéru se velice rád vracel do divadla, zejména pod režisérskou taktovku Giorgia Strehlera.

Luigi měl také pravidelnou roli Barona Giovanni Linori, v populárním televizním seriálu o italské mafii CHOBOTNICE – 5 (1990). V televizní tvorbě hrál také ještě například v seriálu LUIGI GANNA DETECTIVE (1979) v roli Luigiho Ganny. Další televizní tvorbou jsou například PENDOLARI ALLA ROVESCIA (1971), role Paolo Marcucci nebo v roce 1974 seriál IL GIOVANE GARIBALDI a role Cunea.

TOSCA, kterou upravil Terence Rattigan měla být další možností pro Luigiho. Byla ale tvrdě kritizována, a to zřejmě dostalo Luigiho ještě do větší deprese, než ve které byl po nedávném ukončení čtyřletého vztahu se zpěvačkou a herečkou Milvou (*17.7.1939). Tato jeho velká láska mu dodala i odvahu k rozvodu se svou ženou Lilianou Zoboli, se kterou již ale žil Luigi odděleně. S rozchodem s Milvou se Luigi Pistilli nikdy nevyrovnal. Do divadla chodil vždy tak o hodinu dříve, ale 21. dubna 1996 nebyl v divadle ani v 16 hodin, kdy už měl být na scéně. Nebyl k dosažení ani telefonicky. V 16:15 byli povoláni hasiči, kteří se dostavili do jeho bytu ve čtvrtém patře v ulici „via Mozart 2“ v Miláně. Rozbili okno a v ložnici našli prášky roztroušené všude po zemi. Na stolku stály lahvičky od barbiturátů a ve skříni došlo k tragickému objevu, kde visel Luigi Pistilli, který si pomocí několika šátků vyrobil oprátku a spáchal sebevraždu. Bylo mu 66 let.

Petr "Hennes" Hennebichler

Herecká filmografie

Filmy

1993 Amante senza volto, L'
1990 Pod Kilimanjárem přes řeku krve
Prova d'innocenza, Una (TV film)
1986 Casa in bilico, Una
1985 Matka Ebe
1977 Antonio Gramsci: i giorni del carcere
1976 Ctihodné mrtvoly
La principessa nuda
Moglie di mio padre, La
Skříňka s jedem
1975 Cagliostro
Due Magnum .38 per una città di carogne
Peccato senza malizia
1974 Assassini sono nostri ospiti, Gli
Delitto d'autore
Ossessa, L'
Podezřelí
Testimone deve tacere, Il
1973 Gatto di Brooklyn aspirante detective, Il
Krutý New York
Number one
Černá ruka
1972 Bianco vestito per Marialé, Un
Estratto dagli archivi segreti della polizia di una capitale europea
Il tuo vizio è una stanza chiusa e solo io ne ho la chiave
Milán, kalibr 9
1971 Iguana dalla lingua di fuoco, L'
Krvavá zátoka
La coda dello scorpione
Sole nella pelle, Il
Veruschka
1970 Ondata di calore
Studený pot
1969 Intoccabili, Gli
La notte dei serpenti
Monaca di Monza, La
Orli nad Londýnem
Zbojníkova milenka
1968 Il dolce corpo di Deborah
La matriarca
Protagonisti, I
Roma come Chicago
Velké ticho
1967 Každému, co mu patří...
La lunga sfida
Muž proti muži
1966 100.000 dollari per Lassiter
Adios Django
Hodný, zlý a ošklivý
1965 Pro pár dolarů navíc

TV seriály

1990 Chobotnice 5 (TV seriál)
1986 Attentato al Papa (TV seriál)
1979 Luigi Ganna detective (TV seriál)
1977 La mossa del cavallo (TV seriál)
Spia - Il caso Philby, La (TV seriál)
1974 Giovane Garibaldi, Il (TV seriál)
1973 Tre camerati, I (TV seriál)
1972 Donna di picche, La (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace