Reklama

Reklama

Horský vůdce

(festivalový název)
  • Slovensko Horský vodca (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dokumentárny film o živote a práci horských vodcov. Horský vodca je povolanie, pri ktorom sa vstup do horského prostredia nedá nazvať vášňou, ale skôr hlbokým vnútorným poslaním. Hoci hory ľuďom dávajú pocit eufórie a oslobodenia od každodenných problémov, jeho profesia zahŕňa maximálnu sústredenosť, zodpovednosť za ľudské životy, zvládanie neočakávaných situácií a popri tom častokrát prekonávanie vlastného pocitu fyzickej aj psychickej vyčerpanosti. Napriek mimoriadnej náročnosti tohto povolania sa dnes teší 150. výročiu vzniku. (RTVS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (15)

FeriusParfax 

všechny recenze uživatele

Záběry jsou krásné a odzbrojující. Dostala jsem hroznou chuť, vydat se zase do Tater. Ovšem na trošku mírnější túry. Jedná se o obrovsky psychicky a fyzicky náročnou práci, kde nemůžete ani na chvíli polevit ze své pozornosti. Ale tak nějak mě do sebe dokument nedokázal úplně vtáhnout. Zkrátka nebyl tak zajímavý, jak jsem očekávala. Nevadí, jede se dál a další dokumenty od Barabáše budou určitě zase luxus. ()

Popinodan 

všechny recenze uživatele

Filmy P.Barabáše jsou pro mě topovka,hlavně ty které se týkají Tater. Tak ani tento nemohl chybět v mé dvd sbírce. Navíc toto téma je mi hodně blízké neboť v roce 2003. jsme absolvovali výstup na Gerlachovský štít s horským vůdcem. Tento  zážitek byl naprosto fascinující a respekt k horským vůdcům. Tento dokument nám trošku víc přiblíží jejich náročné povolání. Perfektní po všech stránkách. ()

Reklama

Tomas_PO 

všechny recenze uživatele

Sklamanie. Barabášov film o slovenských horských vodcoch na Slovensku, ktorý ale postrádal iskru, charizmu, či zaujímavejší obsah. Možno však pre porovnanie s Hollywood produkciou typu Everest (2015), The Summit (2012), Beyond the Edge (2013), či Touching the Void (2003). Áno, Tatry sú strohé, mĺkve, nekomerčné, a zrejme sa nedá čakať, že film o horských vodcov bude opakom. Už len to natočiť výstupy na vrcholy hôr musí byť umenie. No žiaľ, očakávanie tentokrát predčili výsledný efekt. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Tatry nemám rád a nechápu estetiku milovníků šutrovité kultury. Na krásném Slovensku je množství úchvatných zelených pohoří než zaprcatělé Tatry.  Ale musím dát čtyři hvědy, protože dokument nabízí poučný i zábavný hlubší vhled do práce horských vůdců a jejich názorů. Nestačí být jen dobrý horolezec. Musí být dobrý manažer, psycholog, umět několik jazyků, vyznat se v meteorologii, biologii, stravě, strečingu, fyzické připravenosti apod. Sám musí nalézt rovnováhu odpočinku vybalancovat fyickou a psychickou únavu. Bonusem pro mě byl výstup jak zde říká horský vůdce "na nejyšší horu Karpat" Gerlachovský štít. V Tatrách nám říkali, že to není pro turisty a zde uvidíte proč. Ke shlédnutí  zde:  https://dokumenty.tv/horsky-vodca-dokument/ ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Ja milujem Tatry a zároveň milujem Barabášove dokumenty, ktorý dokáže skvelým spôsobom zachytiť to, čo zachytiť chce a v jeho filmoch je vidieť nesmiernu lásku k prírode, ale najmä k horám. V tomto snímku verne a pomerne vyčerpávajúcim spôsobom zachytil profesiu horského vodcu tak, že si divák dokáže predstaviť, čo všetko táto práca obnáša a aký vzťah človek musí mať k prírode, aby to mohol robiť. Dokument sa nevyhol aj spomienkam na zosnulých vodcov a brutálne podmanivým obrázkom tatranskej prírody zachytených z vtáčej perspektívy. Ten, kto miluje hory, si tento film užije. 85 % ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno