Reklama

Reklama

Pád do ticha

  • Velká Británie Touching the Void (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je natočený na motívy rovnomennej knihy Joe Simpsona. Rozpráva skutočný príbeh dvoch britských horolezcov Joe Simpsona a Simon Yatesa, ktorí prežili v roku 1985 tragickú nehodu vysoko v peruánskych Andách. Pri zliezaní západnej steny oboch spájalo jediné lano. Simpson sa však nešťastne zranil a oboch dostal do život ohrozujúcej situácie. Jediné, čo mohol Yates pre oboch spraviť, bolo prerezanie lana, ktoré ich spájalo. Simpson spadol do ľadovej trhliny, odkiaľ sa plazením a v bolestiach bez akéhokoľvek jedla a vody po temer štyroch dňoch dostal späť do základného tábora. Dorazil iba hodinu pred Yatesovým odchodom späť do Británie.

Tento epický príbeh nie je len o horolezectve a horách. Je hlavne o ľudskej duši a sile.Ich návrat sprevádzali zmiešané reakcie. Spoločnosť bola šokovaná. Yates sa nevyhol silnej kritike zo strany horolezeckej komunity za prelomenie a porušenie nepísaného pravidla a tabu - za prerezanie spoločného lana. Nevyhol sa ani pokusu o vylúčenie z Alpine Club. Na základe silného psychického tlaku, ktorý bol vyvíjaný na Yatesa sa Simpson rozhodol publikovať ich spoločný príbeh ako vysvetlenie rozhodnutia priateľa, a aby vyvrátil jednostranný pohľad na jeho počínanie. Simpson veril, že Yatesovo rozhodnutie zachránilo životy obom. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (431)

nunka 

všechny recenze uživatele

Inštruktážno-dokumentárny film o horolezeckej duo výprave na doposiaľ neprekonanú časť peruánskych Ánd je hodný len nemého výkriku... na tak adrenalínovú výpravu sa podľa mňa musí odhodlať len človek silne motivovaný "horolezeckou transcendenciou"...prevedenie filmu bolo skvelé, osobne hory milujem, len tie megaadrenalínové horolezecké výstupy nedokážem triezvo zhodnotiť. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Hranný dokument těžící zejména ze své nepřibarvenosti. Zvukovou stopu tvoří zejména křupání sněhu, funění a okolní vítr. Nejen to je tu prostředkem, díky kterému se divák cítí jako by byl součástí tohoto velkého příběhu. Fascinující není ale pouze onen příběh, svou sílu má celé putování. A i když je zde zprostředkována nadmíru nebezpečná cesta, která se jen díky nezlomné vůli a dávce ohromného štěstí a odhodlání obešla bez největší oběti, snímek nikde nezdvihává ukazováček, nepoučuje ani nevaruje. V podstatě ukazuje, že nebezpečí je přeci jedním z těch prvků, které od podobného dobrodružství jeho účastníci vyžadují. A skoro k takovému dobrodružství diváka láká. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pseudodokument, který by mnoho nefungoval kdyby ho však nevyprávěli přímo Simpson s Yatesem. Díky tomu má snímek dle skutečných událostí roku 1985 ohromnou výpovědní hodnotu. Začátek je klasický horolezecký příběh. Dosud nepokořená hora a těžký výstup na ní. Tam kde začíná výjimečnost tohoto počinu je při sestupu, který se změní v peklo. Nezdolná touha po životě versus naprostá beznaděj, zranění, dehydratace, hlad, ubývající fyzické i psychické síly a především naprostá osamocenost uprostřed Andských velehor. K tomu navíc nejedno zásadní morální dilema, ke kterým se oba účastníci bez servítek či dělání se lepšími vyjadřují. Tady je prostě vše a k oběma horolezcům nelze než mít obdiv; a to i k Simonu Yatesovi. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Sakra, po půlhodině už jsem brousil nože, jak si teďka zanadávám, ale ve druhé polovině si mě film získal. Jedná se o hraný dokument, který je komentovaný samotnými hrdiny filmu. Na toto uspořádání jsem si musel chvíli zvykat, takže v závěru už mi nevadilo, ale i tak ho nepovažuju jako nejlepší formu. Daleko silnější stránkou filmu je samotná ilustrace popisovaných událostí v kombinaci s audiovizuálem peruánských And. Příběh psal život v plné síle ve stylu "neuvěřitelné se stalo skutečností", ale film má tu slabinu, že s komentářem obou mužů je vám prozrazeno to, že oba přežili, což odebírá skoro všechnu kontinualitu napětí. V tomto ohledu musí být kniha super... 80% ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Joe Simpson | Hudba: Alex Heffes | Produkcia: John Smithson | Distribúcia: Pathé (UK), IFC (US), MGM (US) | Štúdio: | Rozpočet: £400,000 | Tržby: 13,885,802 $ | S minimálnou hudbou okorenený videoklip o nebezbečenstvách a kráse horolezectva. Zároveň zrkadlo ľudských fyzicko-psychických možností výdrže a odhodlania jedinca. Objavuje sa tu nádherne vykreslenie nástupu pudu sebezáchovi človeka, a šialene trefné stvárenie divných blúznení (np. prečo nám hraje v hlave pred smrťou pesníčka, ktorú neznášame...) Jedniný dôvod, prečo tomuto kusu nedať za 5* je, že príbehy tohoto typu ma vedia nielen zaujať, ale i neuveriteľne naštvať bezohladnosťou hlavných hrdinov, ktorí egocentricky, nemysliac na svoje okolie, rodinu, priateľov sa vrhajú do sebezáhubných výprav s maximom rizika za jediným účelom: Ukojit svoju túžbu po dobrodružstve. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (13)

  • Ani do roku 2012 se nikdo další o výstup na horu Siula Grande v pohoří And od roku 1985, kdy se pokusili zdolat vrchol Joe Simpson a Simon Yates, nepokusil. (boul)
  • Některé scény, ve kterých vidíme z dálky šplhající Simona a Joea, nejsou hrané hlavními představiteli, ale jejich dabléry, kterými byli samotní Simon Yates a Joe Simpson. (imro)
  • Dokument získal Cenu Alexandra Korda za Nejlepší britský film na oceněních BAFTA. Trailer byl nominován na cenu Golden Trailer. (imro)

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama