Reklama

Reklama

Blažiny lekce

(festivalový název)
  • Bulharsko Urocite na Blaga (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

70-ročná Blaga, nedávno ovdovená učiteľka na dôchodku, sa stane obeťou telefonického podvodu. Je okradnutá o celoživotné úspory a nemá peniaze na hrob svojho zosnulého manžela. Život sa jej obráti hore nohami, keď si uvedomí, že neexistuje spôsob, ako získať svoje peniaze späť, až kým nedostane lákavú, no podozrivú ponuku na prácu. Vezme veci do vlastných rúk i za cenu toho, že by mohla prísť o svoju najcennejšiu vlastnosť: pevné morálne zásady.
Stephan Komandarev vo svojich posledných dielach systematicky kritizuje neblahú sociálnu situáciu v postkomunistickom Bulharsku. V sugestívnej dráme s bravúrnym hereckým výkonom Eli Skorčevy v úlohe Blagy sa tentoraz zameral na generáciu seniorov. Zraniteľnú skupinu, ktorej politici tak často v prejavoch sľubujú právo na dôstojný život, hoci realita nemôže byť od sľubov vzdialenejšia. (ASFK)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (16)

FilmysMartym 

všechny recenze uživatele

Bezchybné, napínavé a vtahující drama, které několikrát dost překvapí. Blažiny lekce bravurně vytváří silný vztah, soucit a slitování k hlavní i vedlejší postavě (její žačce) a přesně tyto pocity film v závěru ždíme na maximum až do toho bodu, že mně i některým ostatním divákům spadla čelist. Problém současnosti v podobě telefonních podvodů by se neměl brát na lehkou váhu a je zde krásně vyobrazeno jak fungují a v jaké situaci se nebohé oběti posléze nacházejí. Bohužel následky jsou nevratné a člověka to naprosto zničí a každý se s tím vypořádává jinak a ten způsob, jaký Blaga zvolila je na filmu skoro to nejlepší! Top3 snímek na KVIFF 57. ()

Koco 

všechny recenze uživatele

Blažine lekcie oživujú vyčerpanú estetiku Dardenneovského/rumunského sociálneho realizmu netradičným motívom podvodov na dôchodcoch, ktorý následne umožňuje zaradenie viacerých žánrovo ladených scén rytmizujúcich sled monotónnych záberov na sídliskovú šeď. Komanderev počas celej stopáže balansuje na hranici doslovnosti, nikdy však neskĺzne ku didaktickosti (napr. Blažin výstup na monument nad mestom je vizuálny vrchol filmu a v horšom prevedení by bol nahradený záberom na bulharskú vlajku). Morálna ambivalentnosť postavy je ďalší prvok, ktorý Lekcie stavia na vyššiu úroveň, ako typické soc-real. misery porná, v ktorých sledujeme utrpenie nevinných postáv. ()

Reklama

hlošík 

všechny recenze uživatele

Blažiny lekce v souladu s tradicí sociálního realismu ukazují na širší společenské problémy perspektivou  jednotlivce, který se ocitá v krajní situaci - zde prostřednictvím bývalé učitelky Blagy, která se stala obětí podvodu. Komandarev skrze její příběh podrobuje současné Bulharsko ostré kritice. Blaga, která je jinak kulturně s vlastní zemí spřízněná, jako by se nedokázala napojit na její současnou podobu. Jejich sblížení se pak musí odehrát za cenu kompromitace vlastních morálních principů. Kromě některých příliš doslovných momentů i trochu vyhroceného (ale rozhodně efektního) konce se tvůrcům daří propojit realistické vyznění i s žánrovými prvky. Více zde . ()

BestRanger 

všechny recenze uživatele

Bolo to moje prvé stretnutie s bulharskou kinematografiou, a musím sa priznať, že trailer ma úplne pohltil a pozitívne hodnotenia na ČSFD ma presvedčili, aby som dal šancu európskemu filmu. V Michalovciach sa takéto kúsky na plátne objavujú len zriedka, a tak som bol pripravený na kino skúsenosť s len niekoľkými ďalšími divákmi. Účasť bola skromná, len štyri duše dokopy v sále, ale to zážitku neubralo. Film bol napínavý od začiatku až do takmer konca, udržiaval si vysoké tempo a neustále ma držal v očakávaní. Jediným malým sklamaním bol záver, ktorý naznačoval veľkolepú pointu, ale nakoniec ju nesplnil. Aj napriek tomu som si celkový zážitok nesmierne užil. V dobe, keď tradičné metódy osvety už nemajú taký dosah, verím, že práve takéto filmové diela by mohli mať oveľa väčší vplyv a mali by byť súčasťou kultúrneho diskurzu. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Blažiny lekce potvrzují, že Stephan Komandarev je mistrem ve vykreslování sociálních poměrů v bulharské společnosti a jeho filmy jsou nejenže výmluvné a hloubavé, ale hlavně zároveň taky zábavné, což není vždy lehké vybalancovat. Po dlouhé době vítězný snímek karlovarského festivalu, u nějž ocenění chápu. [KVIFF 2023] ()

Galerie (8)

Zajímavosti (1)

  • Pro bulharskou herečku Eli Skorčevu znamenala role Blagy návrat na filmové plátno po dlouhých třiceti letech. (Festival bulharských filmů)

Související novinky

Dny evropského filmu začínají 4. dubna

Dny evropského filmu začínají 4. dubna

22.03.2024

Filmy věhlasných režisérů Wima Wenderse, Jessiky Hausner, Alice Rohrwacher nebo Fernanda Trueby, ale i objevné debuty nastupující filmařské generace. Novinky ověnčené cenami z festivalů v Cannes,… (více)

V Karlových Varech byly předány ceny

V Karlových Varech byly předány ceny

08.07.2023

Sedmapadesátý ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary se v sobotu večer po devíti dnech plných filmů, hudby a dalších kulturních zážitků uchýlil ke svému závěru. Ve velkém sále hotelu… (více)

Reklama

Reklama