Reklama

Reklama

Enfieldský poltergeist

(seriál)
  • Velká Británie The Enfield Poltergeist (více)
Trailer
Velká Británie, 2023, 3 h 51 min (Minutáž: 53–62 min)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Zhlédněte děsivý skutečný příběh o nejznámějším případu poltergeista doprovázený originálními zvukovými nahrávkami, které byly pořízeny přímo v domě během událostí. (Apple TV+)

Videa (1)

Trailer

Recenze (6)

Nach 

všechny recenze uživatele

Velice svěží závan do vod dokumentární rekonstrukce. Enfieldský poltergeist jsem znal jen velice zběžně a překvapilo mě o jak vrstevnatý případ šlo. Ano, věřím, že nakonec šlo o případ, který měl ohledně jedné z dcer racionální vysvětlení. Ovšem co se počátku případu týče, souhlasím s některými názory, že tam vážně k paranormální aktivitě došlo. Prostě pokud před zraky svědků najednou začnou levitovat kostky lega, nebo se ohne těžká trubka a vytrhne samovolně topení ze zdi, racionální vysvětlení se hledá těžko. Sám jsem něco podobného zažil v ne tak dramatickém kontextu. Velké plus zde je ono zpracování, kdy herci přeříkávají v přiznaných kulisách přepsané texty nahraných rozhovorů. Suma sumárum dokumentární projekt, který doporučuji zhlédnout milovníkům tajemna a paranormálních jevů. 80%  ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Případ Enfieldského hlučného ducha je mi již dlouho dobře znám, ale tohle zpracování to zvedlo o úroveň výš. Ilustrační záznamy doplněné skutečnými nahrávkami fungovaly dobře. První dva díly jsou pro diváka logicky poutavější s rouškou tajemna a nadpřirozena, zbylé dva už jen zpochybňují celý případ. Osobně mi to nevadilo, já mám tohle téma rád. A jestli je to celý pravda? Co já kurva vím. Trochu lepší nadprůměr, tohle se produkci Apple povedlo, s klidem bych si dal víc podobných případů. 4* a.k.a 70% ()

Reklama

B3n 

všechny recenze uživatele

O tento prípad som sa vlažne zaujímal po zhliadnutí The Conjuring 2 (2016). Videl som na túto tému niekoľko dokumentov, žiadny z nich však nebol takýto obsiahly a podrobný. Pozostáva z hraných častí reálnych nahrávok, ktorých je vyše 200 hodín. Škoda tej štvrtej časti, ktorá už nemusela byť, iba to zdržuje, stačili tri. Štvrtá časť je také lúčenie sa so seriálom a témou, na to stačí pár minút. Mne osobne toto dalo odpoveď na to, čo sa tam dialo. Keďže sú tie nahrávky autentické (tie nikto nikdy nespochybnil) a sú na nich veci, ktoré inde neboli, tak som sa dozvedel, že 60+ ročný Bill Wilkins sa chcel ústami malej jedenásťročnej Janet dozvedieť o ženských periódach a na čo sa používajú kondómy... No a to je game over, už môžu lietať hrnčeky, guličky aj kocky lega, prekacovať sa kreslá, zažínať svetlá, koľko len chcú- pre mňa je toto uzavretý prípad. Conjuring sériu si samozrejme vychutnám aj naďalej, ako každú inú fikciu. A budem šťastný, ak raz niekto urobí seriál o práci Eda a Lorraine Warrenovcov. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Jakožto velký fanoušek The Conjuring 2 jsem si tohle nemohl nechat ujít. Výborně zmapovaný nejznámější případ o poltergeistovi. Dokument je kompletně hraný a jak je na začátku každého dílu řečeno, skutečné rozhovory a hlasy nahrané na magnetofon jsou synchronizovány s herci, což je trošku netradiční ale za mě to není nic, co by dokumentu nějak uškodilo. Jsou tu samozřejmě i autentické fotografie a kamerové záběry z tehdejšího šetření, včetně rozhovorů s hlavními protagonisty. V třetím a čtvrtém díle se tu vyskytnou i ti nejpovolanější, o kterých jsem myslel, že se jich snad nedočkám, takže bomba, a na pár minut se tu mihnou i Warrenovi. Nevím, jestli má cenu tu psát rozsáhlý názor na celou věc. Je to hodně složitý a člověk si musí na konci odpovědět sám. Jde vážně o poltergeista nebo to Janet jen hraje ? Nebo je snad nemocná ? A co když je to kombinace jak poltergeista tak psychické újmy a nátlaku ? Vystoupí zde spousta lidí, kteří se budou snažit podat rozumné vysvětlení a brát v potaz všemožné aspekty. Kvalitních hororových dokumentů je jak šafránu a tím tuplem jsem zde nadmíru spokojen. ()

2-Xtreme 

všechny recenze uživatele

Unikatny hrany dokument, ktory svojim spracovanim posobi ako regulerny hororovy serial. Az 200 hodin zvukoveho materialu, ktory bol nahraty v roku 1977 (udalosti z filmu The Conjuring 2) pocujeme "z ust" protagonistov na obrazovke. Zaujimave spracovanie, ktore som este nevidel. Je to zazitok, vrelo odporucam. ()

Galerie (15)

Reklama

Reklama