Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

classic 

všechny recenze uživatele

Všetko,čo som videl od Charlieho Chaplina sú 5 hviezdičkové maximálne hodnotenia,a Cirkus je tým,ktorý má ambície baviť,zabávať,excelovať v číslach pána s paličkou,ktorý sa stal nesmrteľný v dokonale stvárnených postavách,ktoré bavia a bavia,mňa nadchýnajú preto,lebo osobnosť,ktorú vytvoril je extrémne výrazná,zapamätania hodná v brilantných štúdiach vzťahov jeho osoby okoliu,kde prichádza sa stávajú nekontrolované,čo nastane po jeho príchode na nové miesto. Dokonalý komik,ktorý svojou chôdzou,kostýmom,knírkom,paličkou a klobúkom je tým človekom,kde si každý povie: Charlie Chaplin... Najzábavnejší cirkus,kde návštevníci sa smejú až plačú od smiechu,a to je hlavná pointa snímku. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Člověk se až diví, co všechno bylo možné, hlavně pokus se bezpečnosti herců týká. Pojišťovny by si teď rvaly asi vlasy, anebo by herce prostě nepojistily. Charlie Chaplin je v tomhle směru opět výtečný a jeho číslo se lvem mě dostalo. Místy jsem se docela bavil, takové to milé pohlazení po duši, které u mě groteska umí vyvolat. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Cirkus do dnešného dňa patril medzi tých pár filmov Charlieho Chaplina, ktoré som doteraz nevidel. Charlie potvrdil, že mu prostredie cirkusu svedčí a dokáže v ňom vďaka svojmu talentu a invencii nájsť množstvo príležitostí na rozohratie skvelých komických situácií. Pri jeho sledovaní som si uvedomil, že rozdiel medzi ním a Mr. Beanom spočíva v tom, že aj keď obaja začínali s kratšími dramatickými útvarmi, Charlie v celovečerných filmoch dokázal citlivo prepojiť grotesku s melodrámou a zožať ešte väčšie úspechy tam, kde Rowan Atkinson zažil postupný pád. Vlastne sa tomu ani nečudujem. Charlie bol komikom, aký sa rodí raz za storočie, a pre ďalšieho už niet miesta. Štyri hviezdičky dávam preto, že film bol sledom výborne zahraných vtipných výstupov, ale chýbala mi jednotiaca myšlienka, ktorá by spájala dej do jedného celku. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne vtipna Chaplinovo zalezitost, kde neustale dela nejaky voloviny a fakt to dokaze hodnekrat rozesmat. Jedinej problem je, ze se vtipy opakujou. Ted nemyslim, ze by jednou zakop o klacek, podruhy o pytel a podobne, nektery sceny jak kdyby tu byly proste vickrat. Cemuz ani moc nepomaha neustale se opakujici a po case lezouci na nervy hudba. A celkem me prekvapil zaver, docela smutnej. Ale rozhodne jsem se bavil vic, nez u Zlatyho opojeni. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Cirkus je velice zábavný. Ani po letech Chaplin nepřestává svými skvělými nápady překvapovat. U Cirkusu jsem opět žasl nad Chaplinovým nesmrtelným humorem, ale také nad geniální choregrafií, kerá umí překvapovat i po tolika letech. Navíc i zde Chaplin do filmu plného humoru přimíchal trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, takže se nejedná o žádnou prostoduchou grotesku, jaké se té době běžně produkovali, ale o zábavný film s lidským rozměrem. Ale myslím, že mezi vrcholná díla Chaplinovi tvorby Cirkus nepatří. Oproti nim je ořeci jen o něco jednoušší a nemá takový hluboký morální přesah. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Opice, které se na Charlieho Chaplina v provazolezecké scéně vrhly, ho skutečně pokousaly, a to tak, že se Chaplin musel plných šest týdnů léčit. (everlong)

Reklama

Reklama