Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Water for Elephants dvadsiatych rokov minulého storočia. Akurát, že tento film je vtipný, úžasne zahraný a funguje v ňom romantická línia. Povedal by som, že niet ideálnejšieho dejiska pre nemú grotesku než je cirkus, ale Chaplinovi je to v podstate jedno. Jeho gagy fungujú vždy a všade výborne, dokonca aj z pohľadu predstaviteľa mladej diváckej generácie. Nebyť miernej straty dychu v druhej polovici, išlo by o ultimátnu klasiku. (8/10) ()

joker.george 

všechny recenze uživatele

Moje první ,,opravdové'' setkání s Charlesem Chaplinem. A bylo to seznámení zdařilé. Úžasné, jak dokázal skloubit humorné scény s dramatickými a vážnými. Pronásledování na začátku nemělo chybu, bylo neskutečně zábavné, až mi u toho tekly slzy (archa), u prostřední části v cirkuse jsem tolik nežasl, ale ,,pouze'' jsem se bavil. Konec byl překvapivý a dojemný. Hudební motiv byl vybrán dobře, ale uškodilo mu, že se neustále opakoval. ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Jeden z najkrajších filmov z oblasti romantickej komédie. Pre mňa veľké prekvapenie, film mal šťavu od začiatku po jeden z najkrajších koncov vôbec. Som ani nečakal, že sa toľko zabavím a nasmejem. Oproti tomuto Diktátor, či Kid sú u mňa len slabšie odvary. Chaplin si to skvelo zrežíroval, pridal hudbu a presvedčivo zahral. Nešťastná láska, ale obetovanie sa pre šťastie iného, to sa mi stalo srdcu blízkym, ale ani scénka s levom nebola zlá, či tá na lane s opicami, vlastne tomu niet, čo veľmi vyčítať, lebo ani často otravné titulky teraz neboli zlé a ani sa mi to nezdalo uťahané, či nudné, skrátka jeden krásny vtipný príbeh. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Večný tulák náhodou, spojenou s nespravodlivým podozrením z krádeže peňaženky, dostane zamestnanie v cirkuse. Takisto náhodou sa stane hlavnou komickou hviezdou predstavení. No ako to tak býva, jeho postavenie sa nezlepšuje, pretože riaditeľ mu namiesto kráľovského honorára, za to, že opäť pritiahol davy divákov do upadajúcej , málo navštevovanej show, vypláca rovnakú almužnu, ako keď mu s ťažkosťami, po prvom vykopnutí, ponúkol miesto kulisáka.  A tak Tulák stráda. V práci i v citoch. Pretože, aj keď si získa kamarátstvo fešnej mladej cirkusantky, jej láskyplné srdce mu ostane uzamknuté. Skvele zrežírované cirkusové podobenstvo, s choreograficky takmer dokonale naservírovanými gagmi, premiešanými s melodramatickým príbehom nenaplnenej lásky by si hádam zaslúžilo aj hodnotiace asolutórium. Od neho ma však odrádza samotné prostredie cirkusu a všetkého čo za ním stojí. Pretože jednak toto umenie považujem hádam za najbiednejšie zo všetkých a za druhé: dodnes mám v pamäti početné detské návštevy cirkusových zvieracích zoo, ktoré z rôznych kútov republiky i krajín socialistického tábora navštevovali pomerne často moje rodné Piešťany. Takú koncentráciu smutnej úbohosti som odvtedy nezažil. Zámerne vyrazené zuby medveďov, minimálne klietky s výkalmi a močou na podlahe, chatrná podstielka v nich. Smútok v očiach takmer každého zvieraťa, kovové kruhy v nozdrách šeliem a spomenuté hororové chuťofky mi natrvalo odpudili cirkus ako taký. A tak ani ten Chaplinov, hoci výborný nemôže získať 100% - koniec koncov, spomeňte si v filme na malinké výbehy leva a tigra, ktoré radšej chrápali, aby sa v tak úbohom priestore pohybovali spôsobom štyri kroky tam- obrat- štyri kroky nazad. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Ten krvelačný poník mě naprosto odzbrojil. Nebo opice, které se pokoušejí ukousnout Charlieho nos. Chaplin byl génius, který zvládl prakticky vše od hudby (v úvodní písni dokonce zpívá!) a vkusného scénáře, přes opět výtečně zahranou hlavní roli až po produkci a excelentní režii. I po více než osmdesáti letech od natočení se u toho válíme smíchy. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Film o filmu obsahuje krátký záběr na Mannovo čínské divadlo, kolem něhož prochází jakási žena, která drží něco u ucha a mluví do toho. Jedna teorie tvrdila, že jde o cestovatelku v čase. Zařízení bylo později rozpoznáno jako naslouchátko společnosti Siemens z roku 1924. (Zdroj: ČSFD)
  • Krásnou akrobatku hraje herečka Merna Kennedy. S Charliem Chaplinem se seznámila prostřednictvím své přítelkyně Lity Grey, která byla od roku 1924 Chaplinovou druhou manželkou. Chaplin poté zhlédl představení muzikálu „All for You“, v němž účinkovala, a její výkon ho zaujal natolik, že jí nabídl jednu z hlavních rolí ve filmu Cirkus. (Fumak)
  • Filmové studio Charlieho Chaplina během natáčení vyhořelo. To, ve spojení s osobními rozpory, vedlo u Chaplina k nervovému zhroucení. (Kulmon)

Reklama

Reklama