Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Cirkus v cirkuse a to doslova. Charlie Chaplin vlétne do cirkusu a okolí se nestačí divit, jak tento popleta pobaví lidi. Líbí se mi, jak Chaplin dokáže do každého filmu i přes komediální nádech propašovat vážné téma jako láska, soucit, osamělost. Je to mistr, protože mě každý jeho film zatím zaujal a měl silné poselství. Některé jsou staré i přes 90 let a přesto jsou lepší než ty dnešní - čím to je? Že by triky nebyly tak důležité ve filmu, ale nápad a myšlenka? Zkuste to ale říci dnešním tvůrcům a divákům... ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Ten krvelačný poník mě naprosto odzbrojil. Nebo opice, které se pokoušejí ukousnout Charlieho nos. Chaplin byl génius, který zvládl prakticky vše od hudby (v úvodní písni dokonce zpívá!) a vkusného scénáře, přes opět výtečně zahranou hlavní roli až po produkci a excelentní režii. I po více než osmdesáti letech od natočení se u toho válíme smíchy. ()

Reklama

tom88 

všechny recenze uživatele

Ďalší úžasný Chaplin a jeho skvelá groteska. Film naozaj dokáže pobaviť aj v tejto dobe, je tu množstvo dobrých gagov a vtipných situácií, ale samozrejme aj menej úsmevných scén. Film funguje aj ako dráma. Dej nie je zložitý, je priamočiari, kvalitný a hlavne nenudí. Scéna v klietke s levom je nezabudnuteľná, podobne aj scéna na lane v cirkuse. Je to slabších 5*, ale predsa. 85% ()

stilgar1 

všechny recenze uživatele

Chaplin se opět převléká za tuláka, aby prožil nová dobrodružství, tentokrát jako velká cirkusová atrakce. Je pro mě nepochopitelné, že se tento Chaplinův snímek nedočkal takové slávy, jako třeba Kid. Myslím si, že je minimálně na stejné úrovni a v některých případech jej i převyšuje. Například hudební doprovod je vybrán skvěle. 9/10 ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Tulák se přimotal k cirkusu, jen tak mimochodem se stal miláčkem davu a zachránil principálovu dceru před týráním z otcovy strany. Zamiloval se, aby se ve vhodný okamžik své lásky nezištně vzdal. Sociálně kritická linka má celkem nabroušené drápky, (světová hospodářská krize se blížila), ale stále převládá situační humor, ten však velice kvalitní. Upřímně jsem se pobavila. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)
  • Krásnou akrobatku hraje herečka Merna Kennedy. S Charliem Chaplinem se seznámila prostřednictvím své přítelkyně Lity Grey, která byla od roku 1924 Chaplinovou druhou manželkou. Chaplin poté zhlédl představení muzikálu „All for You“, v němž účinkovala, a její výkon ho zaujal natolik, že jí nabídl jednu z hlavních rolí ve filmu Cirkus. (Fumak)

Reklama

Reklama