Reklama

Reklama

Marko Čermák - poslední romantik

(TV film)

Obsahy(1)

Ilustrátor a malíř Marko Čermák vešel do povědomí českých čtenářů především ve spojení s kultovním českým komiksem Rychlé šípy a knihami spisovatele Jaroslava Foglara, se kterým spolupracoval od roku 1968. Jako hudebník, významná osobnost českého bluegrassu a country, byl zakladatelem a členem skupin Greenhorns a WhiteStars. Díky skvělým interpretacím a originálním textům jsou písně těchto skupin u nás stále živé napříč generacemi. Skupina Paběrky, kterou založil kvůli interpretaci trojhlasých vokálů, hraje na české scéně již 37 let. Byl také průkopníkem hry na pětistrunné banjo, první nástroj si postavil sám, napsal první české školy a v roce 2007 obdržel jako první Čech americkou cenu IBMA za přínos tomuto žánru. Tramping a láska k pobytu v přírodě je další důležitou věcí v životě Marko Čermáka. Romantické vidění světa uvádí jako svoji základní životní polohu, která se promítá do jeho výtvarné práce, hudebních textů i hudby samotné. (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

Marze 

všechny recenze uživatele

Vliv Zelenacu na nasi hudebni scenu byl mimoradny. Dokument je ke shlednuti v archivu Ceske televize. Tramp ma sympaticky pozitivni pristup k zivotu: "Rikaj vzpominas na to a to, ale rikam dobra doba je prece furt". ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečný film o fascinující a mimořádné osobnosti, kterou nejde s tichým úžasem neobdivovat - komu čest, tomu čest. Až tady ten chlapík jednou nebude, svět bude zase o něco smutnější místo. ()

Kaleidoskop 

všechny recenze uživatele

Marko Čermák - Poslední romantik. To je název nového dokumentárního filmu z produkce české televize, o legendě českého country a trampingu Marko Čermákovi. V prvé řade je potřeba si říci, že Marko Čermák je člověk, který si svůj film zaslouží. Klidně i z produkce ČT. Ovšem příště by ČT mohla za režisérské křeslo angažovat někoho zkušenějšího. Já neříkám, že je to nekoukatelný brak, to určitě ne. Avšak nedokážu pochopit, proč celý film vypadá jako cvičení studentů prvního ročníku dokumentaristiky na jakékoli filmové VŠ (a i takové cvičení by možná vypadalo lépe). Film má sice snesitelných 52 minut, ale tato stopáž je naplněna jen málo vypovídajícími rozhovory, a dějová linka odtéká podobně pomalu jako onen vodácký "olej". Celé vyprávění o ústřední osobě je totiž postavené ná dlouhých rozhovovrech a situací, které většinou v podobných filmech o osobě nejvíce vypovědí, je zde jako šafránu. Dále je zde spoustu nadbytečných záběrů, jejichž vystříhání by celému dílu taktéž prospělo. Ono obecně natočený materiál není špatný, jen by to chtělo jej předat zkušenému dramaturgovi nebo střihačovi, který by z něj jistě dokázal vyrobit opravdu vypovídající příběh. Takhle, abych filmu jenom nekřivdil, nemohu říct, že jsem se o Marko Čermákovi nic nedozvěděl. Jde spíš o ten divácký zážitek a způsob jakým jsem se to dozvěděl. Celý film je dosti nezáživný až nudný a jak jsem již napsal - zkušený střihač by z toho ustříhal víc. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama