Reklama

Reklama

Chaplin obchodním příručím

  • USA The Floorwalker (více)

Obsahy(1)

Další z grotesek Charlieho Chaplina (tentokrát pro společnost Mutual) se odehrává v obchodním domě. Jeho dva majitelé mají problémy se zákony a proto chtěji uprchnout s co nejvíce penězi. Ve chvíli, kdy jeden omráčí druhého s vidinou většího obnosu peněz pro něj, se do kanceláře vřítí Charlie Chaplin, jenž už v obchodě natropil pár hloupostí. Oba jsou si k nepoznání podobní, a tak si vyměmí oblečení a tím pádem i své role, což má za následek spoustu nedorozumění a vtipných situací. (Sharlay)

(více)

Recenze (15)

Radko 

všechny recenze uživatele

V úvode divák zisťuje, že vedúci prevádzky a jeho pobočník sú podvodníci. Ďaleko od morálky majú i zákazníci obchodu v podobe počestných vyfintených paničiek a ich sprievodu, ktoré ukradnú z pultov v obchodnom dome, čo sa len dá. Chaplinova anarchia v tomto rámci ni je poburujúca, skôr situačne srandovná. Kto všetko odnáša, je zamestnanec, snažiaci sa o férový prístup. Patrí k radu naivných idealistov, zanovito kopúcich len v limitoch systému. Toho systému, ktorý väčšina obchádza a porušuje. Po štyridsiatke sa takýmto idealistickým typom ich životná tragika veľmi často odráža v tvári i držaní tela. Poznámka: Film obsahuje jedny z prvých bozkov chlapa chlapovi v kinematografii. Minimálne ten prvý stojí za za to. Dáva ho Charlie svojmu náprotivku priamo na ústa. Šťavnato a nekompromisne. Ten druhý bozk je už len čajíkom pre detičky. Dáva ho taktiež Charlie: z radosti staručkému liftboyovi na čelo. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť dlhá groteska, ale stále sa niečo deje a na takom vďačnom mieste ako pohyblivé schody by Chaplin dokázal postaviť celý film. Zaujímavé je aj vidieť, ako sa nakupovalo pred sto rokmi a ako napohľad málo tovaru bolo v obchodnom dome oproti dnešku. Vtedy asi obchodné domy neboli miestom, ktoré si mohol dovoliť ktokoľvek. ()

Reklama

everlong 

všechny recenze uživatele

opět je zde využivo téma "dvojnictví" a opět se můžeme skvěle bavit. Jedna z nejlepších scén se odehrává na jezdících schodech...že na to někdo nepřišel dříve?: DÁLE HRAJÍ: Leo White (Elegant Customer) Charlotte Mineau (Beautiful Store Detective) James T. Kelly (Lift Boy) Frank J.Coleman (Janitor) John Rand (Polliceman) Wesley Ruggles (Policeman) ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

To slabší z druhého období a "The Floorwalker".¬         Jedna z těch slabších nikoli však slabých grotesek natočených Ch. Chaplinem v jeho druhém období, kdy v rr. 1916–18 točil krátko- či nejvýš středometrážní grotesky. Chaplinovi se v tomto období už daří točiti i snímky lepší úrovně, než jaké dosahovaly v jeho prvním období úvodního jeho filmového vyučení v rr. 1914-15, nicméně kvalita snímků je rozkolísaná a ne všechno z tohoto období lze označiti za podařené. Ze strany Chaplina sílí tlak na kvalitu děl, což vrcholí rozvázáním smlouvy s "First National Exhibitors' Circuit" a založením vlastní podílnické společnosti "United Artist Corporation" v lednu 1919, pod jejíž záštitou vytváří prakticky všechna svá zbývající díla, od ještě krátkometrážního "Profesora" po celovečerní komediální drama "Světla ramp".¬                 U příležitosti opoznámkování snímku "The Floorwalker" je mi připomenouti málo známého, leč velmi výrazného herce, jenž doplňoval svou tělesností Chaplina v jeho jedenácti snímcích z rr. 1916–17, Erica Campbella — mohutného chlapíka s knírem, jehož slibné začátky ukončila autonehoda několik dní před vánoci r. 1917. Byl to takový Chaplinův Hardy a "The Floorwalker" byl prvním snímkem, v němž si zahrál. (Pozor, nesplésti si s taktéž tělnatým a kníratým hercem Mackem Swainem, který hrál v Chaplinových snímcích v roce 1914 a po tom ve 20. rocích.)¬                 Jako zajímavost k hodnocení uvádím, že zatímco k dnešku má tento snímek zde na ČSFD 73 %, u horního tisíce uživatelů na IMDb (velice hodnověrná skupina hodnotitelů, více o tom na mém profilu) je průměr 62 %.¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vedoucí obchodního domu je rozvernou hříčkou cirkusového klauna. Předmětem zájmu je pohybová artistika, vlastní dějinné události jsou podružné a není radno o nich hloubavěji přemýšlet. Vedoucího obchodního domu je prvním filmovým výrobkem Charlieho Chaplina pro filmové studio Mutual, tulák dostal hromady peněz a ve Spokojených státech amerických se rázem stal ikonickou modlou. Charlie byl zrozen akrobatickou představou, víří chutě a náladu svou neposedností. Vedle Charlieho, který se shodou nešťastných okolností stává z podezřelého zákazníka ve stíhaného vedoucího obchodního domu, zaujme také skutečný vedoucí na předpokládaném útěku s lupem (Lloyd Bacon), doběhnutý a rozzuřený ředitel obchodního domu (Eric Campbell), podezíravě opatrný prodavač (Albert Austin), k akci připravený detektiv obchodního domu (paní Charlotte Mineau a Tom Nelson), spolehlivá sekretářka (Edna Purviance), či ctihodný zákazník (Leo White). Film Vedoucí obchodního domu aneb Chaplin obchodním příručím je příkladnou zábavou cirkusového klauna a zdravý pohyb grotesce sluší. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama