Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

F.man 

všechny recenze uživatele

Taky jsem viděl až novější verzi s Chaplinovým komentářem a samozřejmě jsem se skvěle bavil. Chaplin ve Zlatém opojení pracuje více s příběhem a teprve do něj komponuje prvky grotesky. Tady možná, po stránce narace, sem tam nějaké to kolečko zaškobrtne, ale jinak není co vytýkat... Zastavil se, vykročil, zakopl a uklouznul ... ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Zhlédl jsem ozvučenou verzi, a tu také hodnotím, je tomu pár dní, a doteď si nemohu zodpovědět otázku, jak je možné, že si Chaplin, člověk s citem pro film, neuvědomil, že si tímto tahem naprosto zprasí svoji práci. Jeho expresivní komentář, v němž sám sebe oslovuje Little Fellow a div u toho nepláče, podráží kolena veškeré kvalitní filmařině v tomto kousku obsažené. Ale i bez přídatného zvuku je Zlaté opojení poměrně velkým zklamáním. ()

Reklama

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Geniálna groteska bezchybne zvládnutá po príbehovej aj technickej stránke. Videl som verziu, pre ktorú režisér (plus herec, scenárista, producent a skladateľ v jednej osobe) nadaboval sprievodný komentár, a ten, hoci nijako neškodí, je celkom zbytočný. Bravúrne herecké kreácie Charlieho Chaplina a jeho hereckých asistentov (humorné i vážne) sú totiž dokonale výmluvné a sebestačné pre utiahnutie celého Zlatého opojenia. (9/10) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, jelikoz jsem videl zrestaurovanou verzi, bylo to docela slusne koukatelny, pribyla totiz hudba a hlavne ctenej Chaplinovo komentar, kterej nahrazuje ty desny klasicky napisy, co postavy rikaj nebo co se deje. Jinak asi muj prvni celovecerni film, co jsem od Chaplina videl a docela zabava, ale ze by to bylo nejak masakralni, to se rict neda. Chaplin totiz hodne spoleha na to, ze vypada jak postizenej kreten v smesnym obleceni a spousta scen je postavena jen na tom, jak se nekde mota. No a ten jeho komentar, nevim jestli to byl umysl, nebo tak mluvil normalne, ale ma dost uchylackej hlas. Celkove slusna groteska, diky pridany hudbe a mluvenymu komentari pusobici docela zivym a ne skoro 80 let starym dojmem, ale proste to neni zas tak desna sranda, abych sel na vyssi hodnoceni a navic jsem taky cekal, ze to bude o zlatokopech hledajicich zlato a podobne, ale ona je to spis misty takova dojemna romantarna ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Konečne som videl Chaplina na Aljaške. Čakal som trošku viac, ale celkovo som spokojný. Nie je to vtipné za každú cenu, dokonca sa tu riešia i vážne veci, ale vždy to končí pointou a srandou. Vyzdvihnúť musím hlavne fakt, že ide o ucelený film, ktorý má úvod, pokračovanie i záver a nejde len o nejaký zlepenec vtipných scén na tému "ryžovanie zlata na Aljaške". Očakával som scénu, kde bude Chaplin v nejakej rieke premývať kamene v tanieri, ale nestalo sa. Inak skvelé. 80%. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (27)

  • Podle hlasování časopisu Entertainment Weekly jde o 15. největší film všech dob. (džanik)
  • V roce 1992 byl film vybrán do Národního filmového registru Knihovny Kongresu Spojených států. (džanik)
  • Jediná němá komedie Charlese Chaplina, kdy měl při začátku natáčení kompletně vypracovaný příběh. (džanik)

Reklama

Reklama