Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Vedle Kida a mladšího Diktátora je Zlaté opojení nejlepší chaplinovka, kterou jsem zatím viděl. S doprovodem vypravěče (titulkami) je snímek hned zase o něco bližší dnešnímu divákovi a mnohdy zcela eliminuje pocit z němoty filmu, neboť vyprávěčův hlas je skvěle napasován na pohyby úst a gesta herců. Charlie Chaplin v tomto svém počinu skvěle dokázal skloubit komediální a dramatické prvky, čímž patřičně okořenil svůj příběh, který není prostý ani určitým emocionálnějším situacím. K správné atmosféře scén dopomáhá nejen perfektní prostředí, ale také pěkná hudba. Příběh sám o sobě nemá chybu, romantická linie je právě oním emocionálnějším činitelem. Během pasáže silvestrovské večeře mi bylo hlavního hrdiny docela i líto. Nezapomenutelnou scénou pak je tanec s houskami napíchnutými na vidličkách, vaření a konzumování boty nebo finální napětí v podobě naklánějící se chatrče. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pokud se na začátku filmu ozvou melancholické smyčce a vypravěčův hlas, oboje dvoje patří Charliemu Chaplinovi a vám se dostala do ruky jím upravená a ozvučená verze z r. 1942. I když spoustu času ztratil film pochopitelně na titulcích, jde o zkrácenou verzi, ve které přijdete o pár scén, včetně konce, takového, jaký má prostě být. Komentovaná groteska také ztrácí část svého kouzla, už třeba vnucuje pohled vypravěče. Nevím, proč se k něčemu takovému Charlie rozhodl, každopádně mé hodnocení je za verzi původní, němou. Té nechybí absolutně nic a Chaplin znovu dokazuje, proč v mých očích překonává své jinak výtečné kolegy. Je to právě za momenty, které humorné být nemají, a které tvoří velkou část jeho filmů i osobnosti. PS: Pro onu "director's cut" si 1*-2** odečtěte. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Par Chaplinovych filmov mam za sebou, ale to, co predviedol v tomto filme opät dokazuje, akym geniusom Chaplin bol. Nielenze som sa opät bavil, ale reziser Chaplin pridal i stipku napätia alebo dramy a ta zaverecna scena z domom nemala chybu a taktiez musim pochvalit uzasnu veselu hudbu alebo z klasickej hudby pouziteho znameho "Cmeliaka". Dnes je rok 2010 a tento film bol natoceny v roku 1925, takze ma predomnou poklonu, kedze dokaze stale bavit a dufam, ze bude bavit aj dalsie generacie. Miesto v rebricku na IMDb ma urcite zasluzene... 03.02.2010 _______ Charles Chaplin - (Osamelý zlatokop) +++ Mack Swain - (Big Jim McKay) +++ Tom Murray - (Čierny Larsen) +++ Georgia Hale - (Georgia) +++ Henry Bergman - (Hank Curtis) +++ Malcolm Waite - (Jack Cameron) +++ Produkcia: Charles Chaplin +++ Hudba: Charles Chaplin, pre verziu z roku 1970 William P. Perry +++ ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $923,000Tržby USATržby Celosvetovo €124,798║ Na tento film som nedočkavo čakal odkedy som sa dozvedel, že bude uvedení na filmovom festivale Art Film Fest 2009 a dočkal som sa, a dostal som koniec koncov aj Zlaté "filmové" Opojenie, jednoducho Charlie Chaplin je klenot rannej kinematografie a aj v tomto filme to dokazuje. Svoje kvality predviedol v tom ako dokáže namixovať vyvážene drámu, akciu s jemu spätým klasickým humorom. Okrem skvelého príbehového vykreslenia je perfektne zvládnutá aj technická stránka, Charlie bol génius v tom čo robil. /videl v kine: 100%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ...najstarší film čo som mal možnosť vidieť v kine ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Perfektne gradujúci príbeh, navyše veľké peripetie strieda svojský záver, kde síce dochádza k šoku zo stretnutia, no ďalšiu časť s bohatstvom už nerozoberajú. Film založený na náhodách a absurdnostiach, predvídateľný a so šťastným koncom, no veľmi zábavný a o to tu išlo, navyše je to akoby ozaj ešte raná kinematografia. Chaplin ako sliepka, do toho krásny romantický príbeh, síce miestami kruté, no zároveň neidealizujúce danú dobu. Moderná doba, Svetlá veľkomesta, Cirkus, Zlaté opojenie, to sú diela, za ktoré som okrem iného ako jeho príhovor v diele Diktátor Chaplinovi veľmi vďačný. A pre experimentátorov, topánky vy radšej nejedzte! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (28)

  • Ve scéně, kdy Charlie Chaplin jí botu, si z vedlejšího talířku natočí na vidličku a sní tkaničku a na talířek přesune floky. Hned v dalším záběru je tkanička zpět na talířku a v dalším leží na talířku zase floky. (PaulxH)
  • Během filmování se Charlie Chaplin velmi intimně sblížil s Georgií Hale – jejich závěrečný polibek byl natolik dlouhý, že scénu Chaplin raději natočil ještě jednou a do filmu dal onu kratší verzi. (Kulmon)

Reklama

Reklama