Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

misterz 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin to skrátka vedel. V jeho filmoch vždy išlo i nejakú myšlienku, nielen prázdne gagy a vtip. V tomto prípade tu máme krásny príbeh, morálne poučenie a záver pekne pohladí pri srdci. Prekvapila ma aj úroveň trikov, ktoré na svoju dobu neboli vôbec zlé. A samozrejme nájde sa tu aj humor. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Perfektne gradujúci príbeh, navyše veľké peripetie strieda svojský záver, kde síce dochádza k šoku zo stretnutia, no ďalšiu časť s bohatstvom už nerozoberajú. Film založený na náhodách a absurdnostiach, predvídateľný a so šťastným koncom, no veľmi zábavný a o to tu išlo, navyše je to akoby ozaj ešte raná kinematografia. Chaplin ako sliepka, do toho krásny romantický príbeh, síce miestami kruté, no zároveň neidealizujúce danú dobu. Moderná doba, Svetlá veľkomesta, Cirkus, Zlaté opojenie, to sú diela, za ktoré som okrem iného ako jeho príhovor v diele Diktátor Chaplinovi veľmi vďačný. A pre experimentátorov, topánky vy radšej nejedzte! ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Je veľmi ťažké poukázať, ktorý Chaplinov film je najlepší, hlavne preto, lebo každý jeho film prináša niečo nové , niečo do tej doby nevydané a niečo čo funguje doteraz. Rovnaké je to aj zo zlatým opojením. Dostávame sa do atraktívneho zasneženého prostredia Alijašky, ktoré je zo začiatku správne bezútešné a v ktorom zahynie viacej ľudí než je v Chaplinových filmoch zvykom. Potom ale príde na rad typicky tulákovská záležitosť a to hľadať to svoje šťastie, alebo pomôcť ho nájsť ostatným. Bez zbytočného sentimentu a sileného vtipu nám Chaplin predvádza jednu dokonalú scénu za druhou. Zápletka sa neustále rozvíja a neustále sa na plátne niečo deje a je úplne jedno či je to dobré, alebo nie. Jednoducho od toho neviete odtrhnúť oči. Koniec je typický happyendovský. Taký aký má byť a hlavne taký aký mám u Chaplina veľmi rád. 100% ()

Morloth 

všechny recenze uživatele

Zhlédl jsem ozvučenou verzi, a tu také hodnotím, je tomu pár dní, a doteď si nemohu zodpovědět otázku, jak je možné, že si Chaplin, člověk s citem pro film, neuvědomil, že si tímto tahem naprosto zprasí svoji práci. Jeho expresivní komentář, v němž sám sebe oslovuje Little Fellow a div u toho nepláče, podráží kolena veškeré kvalitní filmařině v tomto kousku obsažené. Ale i bez přídatného zvuku je Zlaté opojení poměrně velkým zklamáním. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Zlaté opojení má konečně to, co mě v Kidovi trochu chybělo - příběh. Je až neuvěřitelné, jak precizně je film vystavěn. Nejenže se v něm najde spousta gagů, ale zároveň je tu romantická linie, akce a na řadu se dostane i trochu smutnější podtón. Zlaté opojení je zřejmě to nejpovedenějším, co Chaplin v 20. letech natočil....Ani jsem si nevšiml, že sleduji němý film! 10/10 ()

Galerie (62)

Zajímavosti (27)

  • Jediná němá komedie Charlese Chaplina, kdy měl při začátku natáčení kompletně vypracovaný příběh. (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu jde o 58. největší snímek všech dob (2007). (džanik)
  • Podle hlasování časopisu Entertainment Weekly jde o 15. největší film všech dob. (džanik)

Reklama

Reklama