Reklama

Reklama

Stezka Českem

(seriál)
Česko, 2024, 4 h 27 min (Minutáž: 26–27 min)

Scénář:

Ivana Lokajová

Hrají:

Miroslav Vladyka (průvodce)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Mirek Vladyka v desetidílném cyklu cestopisných dokumentů o nové subkultuře „stezkařů“, osobní svobodě, krajině, historii, lidech, setkávání, poznávání a sebepoznání během putování, představí severní trasu unikátní Stezky Českem. (Česká televize)

Recenze uživatele Anianna k tomuto seriálu (9)

Z Krásné na Klínovec (2024) (E01) 

Co napsat, aby to nevyznělo pateticky? Ten kraj z velké části znám. V Podkrušnohoří jsem vyrostla a stále se tam vracím, protože je to kraj opravdu magický. S historií se tam potkáváte na každém kroku, a není to veselé potkávání. "Člověk má někdy potřebu omluvit se Pánu Bohu do oken za lidské plémě," říká průvodce Miroslav Vladyka a já vím, o čem mluví. I přes slunné dny, kdy se natáčelo, divák vidí ten smutek vylidněného kraje. Jestli průvodce opravdu prošel celou trasu, je mi úplně jedno. On měl cestu ukázat, představit ji, vybavit případné zájemce praktickými radami. A to se mu povedlo. Ukázal krajinu tak, jak já ji znám. Ano, dojal mě. Těším se na další díl. ()

Krušné hory (2024) (E02) 

Jako dítě jsem jezdila na Božák a na Klínovec každý rok. Říkalo se tomu eufemisticky škola v přírodě, ale šlo hlavně o to vyvézt nás, caparty i puberťáky, někam nahoru, nad komíny uhelných kombinátů. Znám i Kovářskou a Mědník. Těší mě zastavení pro mě zatím v nenavštíveném Českém Jiřetíně, kam byl přesunut kostel kvůli zatopení obce Fláje. Na kostel i na vodní nádrž odkazoval i jeden díl povedené série Technické klenoty s M. Táborským. Poutní místo Bohosudov a ta rozhledna v závěru jsou lákavé. Krásná krajina je v dokumentu velmi pěkně nasnímaná shora. Vladyka provází poutavě a hudební doprovod nemohl být lepší. Tyhle dokumenty o Česku si nemůžu nechat ujít a ČT je dělá moc dobře. ()

České Švýcarsko a Lužické hory (2024) (E03) 

Další výborný díl. Kus Česka, který moc neznám. Cyklus s edukačním a motivačním potenciálem. Výborně vybraná místa, výborný hudební doprovod, snímání dronem... už se opakuji. Vladyka opět skvělý. I to závěrečné zhodnocení, dialog se zakladatelem stezky, je přínosné. Zajímalo by mě, kolik lidí z filmového štábu se na stezku spolu s průvodcem a kameramanem fyzicky vypravilo. ()

Jizerské hory a Krkonoše (2024) (E04) 

Nevím, zda to bylo tou absencí slunce, zimou a mlhou, ale tato etapa se neukázala v nejlepší kondici. I tak mě velmi těší seznámení se zajímavými místy. A Vladyka opět skvělý. ()

Adršpach a Broumovsko (2024) (E05) 

Úžasná etapa! Kostely, kaple, skály, vyhlídky... Takový kraj mám ráda. Velmi dobře nasnímané, výborný hudební doprovod.  Vladyku už ani nechválím. Ten svým zapálením a bezprostředností v kontaktu s lidmi kolem stezky nemůže být lepší. ()

Orlické hory (2024) (E06) 

Některá místa znám, o to víc mě díl potěšil. Řekla bych, až dojal. Neratov, Bartošovice... A do toho ta majestátní skladba Victory Thomase Bergersena! No, co víc říct? https://www.youtube.com/watch?v=Qtuj8mpoZHA&ab_channel=Zyronic ()

Z Králíků do Bílé Vody (2024) (E07) 

Opět nádherná místa. Co k seriálu napsat, aby to nevyznělo pateticky? Já to neumím. Zase mě pár známých míst dojalo... ()

Jeseníky (2024) (E08) 

Mlha, zima a samé kopce. Ano, část tohoto kraje znám. Je milé se s ním zase potkat. ()

Podbeskydí (2024) (E09) 

Tenhle kraj neznám. Zvláště ta soustava rybníků a hrad Starý Jičín mě lákají k návštěvě. Snímání z dronů přesně v místech, kde to divák ocení. Slunce na cestu. Vladyka i lidé, které potkal, září pohodou. ()

Reklama

Reklama