Reklama

Reklama

Plavba za ledem

(TV film)
Česko, 2024, 53 min

Obsahy(1)

Fascinující plavba plachetnice Boomerang pod vedením zkušeného kapitána Jiřího Zindulky ke vzdáleným břehům Grónska. Ryzí krása, nespoutaná, a přesto tak zranitelná příroda v ledovém příkrovu... Dokument mapuje plavbu dlouhou téměř 2000 námořních mil Severním ledovým oceánem. Expedice do míst, kde kraluje mráz a led, ale nebyla jen pouhým dobrodružstvím. Filmové zpracování režiséra Vladimíra Šimka dává divákovi nahlédnout do autentické atmosféry těchto divokých končin, zakusit ohromující, a přesto tak křehkou nádheru, která přesahuje prostou lidskou představivost. Kromě poučení a zábavy tak filmový štáb připravil pro své diváky i neobyčejný estetický zážitek. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Je smutné, že tato část světa za "pár" desítek let už nebude. Rozhodně nebude vypadat takto. Najdeme zde jen a pouze oceán. A o to neuvěřitelnější je naše chování, oč jasnější je, že zvednutá hladina moří a oceánů zasáhne člověka velmi citelně. Tragičtější dopad to bude mít na lední medvědy. Ovšem ta krása je velká a neskutečná. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Černobílá atmosféra dalekých pustých obzorů pěkná. Zajímalo by mě třeba více informací o inuitské vesnici s 300 obyvateli. Jak žijí, jestli mají jako u nás k setkávání kulturní dům nebo aspoň hospody, svátky a festivaly a něco o jejich samozásobitelství. Ale ptát se na to v supermarketu , nebo učitele střelby je zřejmě společenské faux-paux. Fascinující je bílá čistota sněhu, ne ten v Praze po dvou dnech, s luxusními obřími komerčními výletními lodi každá s 650 turisty a členy posádky. "Každý večer se osprchují" říká úsměvně člen posádky a viditelně to nemyslí vážně. Zdá se , že změnou klimatu za padesát let tam češi budou moci ležet na plážích jak v Bibione. Tedy samozřejmě o sedm metrů výše. K shlédnutí na https://www.ceskatelevize.cz/porady/11566440941-plavba-za-ledem/ ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama