Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jako dobrou hudbu může hrát velký symfonický orchestr či jeden bluesový muzikant se starou kytarou, tak i dobrý film může vzniknout ve velkých producentských společnostech nebo jen za mizivé náklady. Druhou cestu zvolil kameraman Martin Duba. Vzal svoji ženu, děti, zvířata, kamarády a všichni společně natočili příjemný celovečerní film za rozpočet doslova a do písmene rodinný. Rodina Martina Duby hraje rodinu pana Kuby a jejich kamarádi hrají jejich kamarády. Kubovi žijí přes léto na statku, v němž provozují hospodu, chovají koně. Otec podniká, ale očividně se mu nedaří. Statek chátrá. Až příchod záhadného mladíka Františka obrací všechno k lepšímu a příběh se dále nese v atmosféře umožňující každý den zázrak. Film, který diváka zaujme především pozitivním pohledem na svět, v sobě nezapře svého tvůrce, jednoho z nejlepších českých kameramanů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (38)

Lish84 

všechny recenze uživatele

Léto. Sluníčko, koupání, projížďky na kole... Zní to možná strašně banálně, ale přesně taková atmosféra bezstarostných prázdnin z filmu vyzařuje a dokonale přesvědčí, že snad není lepší způsob trávení léta než tento někde na polorozpadlém statku kdesi na samotě. Že takové hospodářství vyžaduje spoustu práce a obnáší mraky starostí pomiňme :) Správce statku je vlastně poloamatérský film, ovšem to mu spíše pomáhá - působí tak víc přirozeně. Lehce mě zklamal akorát v jednom: v myšlence, že statek a hospodu může zachránit U rampa pro skateboardisty a bruslaře - to mi přišlo docela naivní. Pozitivní dojem z filmu to však nezkazí. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Film Martina Duby, jeho rodiny a přátel působí spíš dojmem kvalitnějšího domácího videa. Scénář není nijak zvlášť zajímavý. Z herců je nejlepší Adam Stivín a z Dubovy rodiny manželka Jarmila, nejhorší určitě sám režisér. Metoda udělej si sám má své limity a naráží na ně i Robert Rodriguez, takže sotva lze čekat, že zrovna Martin Duba bude úspěšnější. Ale po ospalé první třetině to alespoň přestalo nudit. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Správce statku je film veskrze lyrický. Zobrazuje život na statku s jeho obyvateli ve vší jeho přirozenosti nikam nesměřujích prázdninových příhod, atmosférou rytmicky se střídající práce a zábavy (ale i nudy). Neherci působí nesměle, snad (herecky) nemotorně, ale ve výsledku o dost přirozeněji, než by nejspíš přineslo sebevědomé herectví profesionálů. Film jakoby si nekladl za cíl varovat, pobavit, rozebrat, dojmout, sdělit hluboké myšlenky, ale prostě jen vidět. Docela dobře se mu to daří, dokud do sebe nečlení v podstatě jedinou dramatickou zápletku, točící se kolem záchrany statku. Naštěstí je ona zápletka přítomna jen v minimální míře a tak film nepotápí. Slabé ***. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Na mne čišela amatéřina z každé minuty filmu. Ale jinak musím uznat, že jde o pěkné prázdninové podívání. Taková letní idylka. Ovšem s několika nesmysly. Nebo, chcete-li, hloupostmi. Ta největší je ta, že někdo cizí by chtěl pracovat zadarmo. Když už však na tuto hru přistoupíme, začne být onen vševědoucí všeuměl sympatický. A to bylo dobře, jinak by šel snímek asi do kopru. Mně to připomínalo jeden český seriál, ale u toho byla alespoň legrace. Tady legrace dost chyběla. Bylo to také bez děje, jako onen seriál. Na nějakou volovinu s koňmi, a prodejem statku sem se nachytat nedal, takže konec mi nepřipadal překvapivý. Snímek tedy nepřináší nic nového v celkovém pojetí. A to j e škoda. Takže u mne za dvacet ta idylka, dalších dvacet za několik příjemných drobností a pár podařených scén. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi věřit, že člověk, který nasnímal Kousek nebe, Báječná léta pod psa nebo Zapomenuté světlo, zahodí svůj um a zkušenosti. Z výsledku je cítit zaujetí a snaha o přirozené zachycení reality, uzoučký rozpočet ale fackuje diváka od počátku do konce. Nad neherci se dají přimhouřit obě oči, nad nezvládnutou dramaturgií taktéž, ale proč ty pokusy s kamerou? Velké plus bylo obsazení Adama Stivína do role Františka, víc než úsměvné byly naopak všechny scény s "kovbojem". V dnešní překalkulované době se jedná o svěží vítr, celek si ale bohužel nezaslouží plátna kin. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama