Reklama

Reklama

Balance

Krátkometrážní / Animovaný / Drama
Západní Německo, 1989, 7 min

Obsahy(1)

Kdesi v hmlistom priestore sa vznáša plošina, na ktorej stojí päť mužov, ktorí udržiavajú jej rovnováhu. Zrazu sa jednému z nich podarí kdesi z neznáma vyloviť červenú hraciu skrinku, no po počúvaní hudby z nej túžia aj ostatní. Kvôli svojmu sebectvu, neprajnosti a chamtivosti sa snažia mať skrinku len každý sám pre seba, pričom postupne padajú z plošiny, až na nej ostane len jeden muž. Ten sa ocitá na jej okraji a oproti nemu na druhej strane leží skrinka, avšak sám je úplne bezmocný aby sa k nej dostal. Krátky film dostal okrem Oscara aj niekoľko ďaľších ocenení. (curunir)

(více)

Recenze (57)

duklak2 

všechny recenze uživatele

Velmi, ale opravdu velmi originální krátkometrážní filmík. Depresivnost-jiné slovo mě po shlédnutí nenapadá. Ještě že to má jen 7 minut, jinak by to ve mě ponechalo určitě nějaké následky. Velmi dobře je zde vykresleno sobectví a chamtivost pěti mužů, kteří chtějí mít hrací skříňku jen každý sám pro sebe. Velice se mi líbilo zakončení, kde vidíme, že na vznášecí plošině zůstane jen jeden muž a hrací skříňka, kteří stojí proti sobě na okrajích plošiny, aby udržely rovnováhu. Myslím si, že takhle tam stojí dodnes:-). Nikdy nedávám krátkometrážním počinům pět hvězd, ale tento se k nim hodně blíží. Hodnotím 89%. ()

Jazzzz 

všechny recenze uživatele

Oskar? Za co? Nevím, ale tuhle myšlenku, kterou tento film celkem jednoduše a celkem i dost otveřeně představuje mě osobně nijak nenadchla. Nebo neneadchla - abych se vyjádřil přesněji - ona ani nadchnout nemůže - a ukazuje lidské vlastnosti a jejich následky. Nejsem moc velkým milovníkem lidí a o jejjich chybách vím už dost dloho a snad proto mě tento kraťoučky filmek ničím nepřekvapil. ()

Reklama

ad-k 

všechny recenze uživatele

Zajímavá a originální myšlenka, poutavé provedení... to jsou možná ty nejdůležitější aspekty krátkých animovaných filmů. Oboje v sobě západoněmecká Balance ukrývá. Navíc nese jednu znepokojivou skutečnost (přičemž intepretací je povícero): a to sice, že člověk je tvor mocichtivý, sobecký a bezohledný. Tedy někdy. A že naše kroky mohou ovlivnit kroky dalších, načež je pak snadné narušit tak křehkou rovnováhu... 80% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Pět paňáků na jedné plošině rozehrává fascinující alegorii na lidskou společnost. Vše musí být v rovnováze, pokud se ji pokusíte narušit, musíte počítat s následky. Ten kdo se zrovna veze nemusí být nutně vítěz a když už, tak jenom dočasný. Každé zvýhodnění nese jisté riziko. K čemu nám je moc, když nemáme nad kým vládnout? ()

pepino 

všechny recenze uživatele

Animák s takto absurdním dějem jsem ještě neviděl. Nějací vysocí lidé. Kdo jsou? Co dělají na té podivné plošině která se vznáší ve vzduchu? Spíše ve vzduchoprázdnu... A co má znamenat ta skřínka? Přitom za zdánlivou absurdností a nejasností se skrývá perfektní metafora na lidskou společnost plnou chamtivosti a zákeřnosti...Nejzvláštnější a přitom nejuhrančivější animák co jsem kdy viděl. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama