Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Rozhodně je to film, který patří k nejzajímavějším sci-fi, jaké byly v předchozím desetiletí natočeny. A to jak příběhem, tak formou. Bohužel si myslím, že to na spoustu diváků nebude mít ten správný efekt. Stalo se to i mně a já jsem si ten snímek prostě neužil, ale spíše protrpěl. Tady jsou myšlenky, ale to podání je těžko stravitelné. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Z hodně mrzkého rozpočtu se Carruthovi povedlo vykouzlit nosný celovečerní film postavený na scénáři, který budí inteligentní dojem a v závěru se i povedeně zkomplikuje. Technická stránka filmu je vzhledem k okolnostem snesitelná, milovníci do maxima vyhnaného vizuálu by ale mohli trpět především v nočních scénách. Carruth režisér/scénárista/producent/herec si ale rozhodně zaslouží velkou poklonu a docela se divím, že Primer i nadále zůstává jeho jediným filmem. S větším rozpočtem by to totiž příště mohlo vyjít, minimálně potenciál dalšího Richarda Kellyho v něm vidím. 75 % ()

Reklama

Defaultovna

všechny recenze uživatele

Autorský egotrip gigantických rozmerov. Zakaždým, keď film dospel do fázy, v ktorej som si vravela, že mu tak trochu asi aj rozumiem, prišiel ďalší a ďalší mindfuck, ktorý ma z tohto nehorázneho omylu vyviedol. Po skončení hmla v mozgu, i keď trochu pomohla interpretácia tuná: https://qntm.org/primer . Ani zďaleka však nemám jasno. No nevzdávam sa a chystám sa zhliadnuť toto divácke peklo ešte niekoľkokrát. A potom ho snáď už aj ohodnotím hviezdičkami. Zatiaľ to, žiaľ, nemá význam. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sebevzhlíživý artistní blábol, který se snaží stát podobným kultem jako kdysi Donnie Darko. Aby toho sebevzhlížení nebylo málo, absolutně vyloučím z rovnice diváka - a to nejen ty tuponě, ale i ty s vyšším IQ, kterým to ale nedá a budou se snažit najít nějakou kauzalitu, protože jsou zvyklí, že bývá přítomna. Málo platné, tady není - i když to s pomocí časové mapy (kterou u své recenze nabízí jiný uživatel) rozpletete, stejně vám zůstanou některé holé větve a nedotažené kousky, včetně vlastně nelogického jednání obou těch chlápků a jejich "kopií". Možná proto to má tak zmatenou strukturu vyprávění - být to vyprávěné lineárně a s vysvětlivkami, dokonce snad možná i vizuálními náhledy akcí, mohlo by právě dojít k onomu prozření, že to celé nefunguje a jde jen o artistní blábol. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Příliš chaotické a příliš šílené... I přes mojí velkou snahu registrovat, co se ve filmu přesně děje, jsem byla schopná zachytit spíš střípky, což je škoda. Případná genialita je zakrytá celkovou zmatečností, takže otázkou je, jestli se zde vůbec nějaká nachází... Naopak s jistotou mohu říci, že další zhlédnutí pro hlubší pochopení by bylo nasnadě, ale nevím, jestli se mi do toho chce. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Jedna zo scén, ktorá sa nedostala do finálnej verzie filmu, ukázala, že bol Abe (David Sullivan) diabetikom. Záber, ktorý ukázal, ako si odskočí behom konverzácie, pretože si potreboval vpichnúť inzulínovú injekciu, mal preukázať, že okolnosti prinútili Abea stať sa starostlivým a metodickým. (Madsbender)
  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)

Reklama

Reklama