Reklama

Reklama

Vynález

  • USA Primer
Trailer

Obsahy(1)

Čtyři přátelé/vynálezci amatéři sestavili po nocích a o víkendech v garáži jednoho z nich cosi, čemu ani jeden z nich nerozumí. Tenhle stroj už není jen obyčejný vyhledávač a kontrolor chyb, je v něm něco navíc. Něco, co žije samo, a dokáže cokoliv… (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

rawen 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejobtížněji pochopitelných filmů na první pokus - Memento je vůči Primeru docela nenáročné pokoukání. Dvojice vědců náhodou vynalezne přístroj, ve kterém ubíhá čas pozpátku a využijí jej k sebeobohacení, je však nutné respektovat zákony kauzality a vše se postupně zvrhne a to velice složitě... Styl vyprávění rozhodně k lepšímu porozumění nepřispěje, přesto se všechno "dá" na několikeré shlédnutí uchopit a dostat jakýs takýs přehled o tom co se vlastně stalo, kdo všecho kolikrát a kam cestoval a kolik "klonů" mu zrovrozatím 7/10 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Jeden opravdový (od Mattella) "WTF?!" film. Ano zamotané je to neuvěřitelně, vysvětleného není nic a natočené je to skutečně amatérsky. Tvůrci se sice sympaticky snažili udělat nezávislý snímek, který bude opravdu zajímavý, netradiční v pojetí a lákavý hlavním tématem. Bohužel zapoměli, že nezávislá tvorba staví především na dobrém a originálním scénáři, ne patlanině několika bláznů. ()

Reklama

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Až mě to překvapilo, jak dlouho ve mně dokázal rezonovat film, v jehož zhruba dvou třetinách jsem se přestal orientovat, co se v něm dělo. Po konzultaci s několika fanouškovskými weby nakonec musím uznat, že to smysl dává, byť od všech lapsů týkajících se časových paradoxů se to podle mě zcela oprostit nedokázalo. Smekám před Shanem Carruthem klobouk za to, že vůbec dokázal takový scénář vypotit (je poznat, že jde původně o technického inženýra a matematika), a snímek doporučuji coby jeden z nejpozoruhodnějších a myšlenkově nejpodnětnějších příspěvků k žánru filmů o cestování v čase, jenž je navíc na laciný nezávislý debut režírován i zahrán velmi obstojně. Na druhou stranu plně chápu, proč jeho záměrně výpustková, nic moc nevysvětlující a výhradně náznaková vypravěčská struktura spoustě lidí nesedne. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Mám velké tendence dát 4 ale může člověk dát čtyři za skvělý nápad a promyšlený příběh, když režie a výprava naprosto selhala? Kámoši se snaží vymyslet nějaký patent aby vydělali, povede se jim vytvořit přístroj snižující gravitaci ale nakonec se z něj vyklube i mašina co vám umožní cestovat do minulosti. Tohle se ještě pochopit dá a do cca půlky filmu je to fajn, příjemné, komorní, amatérské a člověk se s radostí dívá, pak začnou ovlivňovat a přemýšlet o následcích a později už člověk má problém zjistit na kterou verzi postav vlastně kouká, která (respektive čí) časová rovina se zrovna odehrává a jak začali mluvit o více pokusech tak to už byl chaos. Tady režisér absolutně ztratil nad filmem kontrolu a potopil jeho potenciál (který tam opravdu byl a ne, že ne!). Taky mi naprosto není jasné jak do filmu zapadala ta oslava a chlap s brokovnicí, respektive jeho vztah k hlavním postavám, ale to jsem možná jen blbě poslouchal. Kdo film pochopil má ode mě bludišťáka. Podruhé se dívat nehodlám. ()

Prcek008 

všechny recenze uživatele

Po opětovném shlédnutí musím film obdařit pěti hvězdami. I ty situace, které se zprvu zdály neopodstatněné mi nyní dávají smysl. První část, kde čtveřice matfyzáků staví "přístroj" se mi líbila už napoprvé. Ale druhá část, je to proč film vlastně vznikl. To kde se hraje s časem, zprvu zdánlivě opatrně v krabici, v garáži a ve skladu. Ale po podrobném prozkoumání jednotlivých scén se teprve začíná rozplétat mozaika časových konstrukcí Arona a Abea, kteří pilují situace v několikanásobných iteracích časových smyček. Na rozdíl od mainstreamových filmů, které trpí potřebou vysvětlovat situace polopaticky aby i Jarda z Horní dolní měl radost že film pobral, zde je odhalení velkoleposti ponecháno čistě na zvídavosti diváka, který může pátrat po těch nejdrobnějších detailech, jako zvuk nahrávky v pozadí, či sluchátko v uchu. Jednoznačně film doporučuji každému kdo se rád nimrá v časových smyčkách a paradoxech a nebojí se film pustit dvakrát či třikrát. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (9)

  • Snahe Carruth, který je rovněž autorem scénáře, se při jeho tvorbě maximálně soustředil na reálné vyznění dialogů, protože mu vadí, jak umělé rozhovory ve většině filmů jsou. (Pitrsss)
  • Režisér Shane Carruth se snažil ztvárnit zvuk ve filmu co nejreálněji. Například k vytvoření "hučení" stroje času tak použil auto a mechanickou brusku. (Pitrsss)
  • Shane Carruth uviedol, že zo získaných záberov môže byť vyrobený najviac 80-minútový film, konečná dĺžka snímky je 78 minút. Uviedol tiež, že pomer záberu bol 2:1. (Madsbender)

Reklama

Reklama