Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, inspirovaný skutečnou událostí, v němž je konfrontován obraz blahobytné švýcarské demokracie s otřásající zkušeností přistěhovalců, vystavených neúprosné azylové politice. Utečenec z východní Evropy Jan a Jihoameričanka Elba se sblíží ve švýcarském uprchlickém domě. Jejich snaha o založení důstojné společné existence je však nemilosrdně drcena mašinérií azylového řízení. Snímek vyvolal po svém uvedení ve Švýcarsku živou diskusi v tisku i v parlamentu. Sám režisér byl terčem mnoha politických útoků a zkoumalo se, zda neporušil zákon, zejména ve věci nabádání ke skrývání uprchlíků. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

majo25 

všechny recenze uživatele

Vkĺznutie do sveta imigrantov v západnej krajine je síce zaujímavé, súcitvyvolávajúce a vcelku realisticky podané, ale spracovanie filmu bolo žalostné - od slabo vykreslených postáv cez kameru, ktorá vyzerá horšie ako naše inscenácie, až po toporné herecké výkony. Inak, vykreslenie švajčiarského (západného) sveta vyzeralo dosť fádne a šedo. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Problematika emigrantů konkrétně ve Švýcarsků se objevuje např. V nesnesitelné lehkosti bytí, kde se však dočkáme minima svévole ze strany úřadů. Tenhle snímek se na tuto určitě opomíjenou stránku i současné švýcarské politiky zcela zaměřil a v dnešní době vyznívá minimálně neaktuálně a trochu propagandisticky. Mě osobně nepřesvědčil a stále si myslím, že i v osmdesátých letech velkou část "uprchlíků" tvořili nejen ve Švýcarsku ti, kteří mizeli z ekonomických a nikoliv politických důvodů. Obsah zcela vítězí nad formou, o jejíž kvalitě by se dalo s úspěchem pochybovat, ale o to tady rozhodně jít nemělo. ()

Reklama

Lynn 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi velice líbil. Nešlo v něm o formu, ta je prostě mizerná, ale o obsah, který ukazuje bez obalu jednání s uprchlíky v celé západní společnosti, nejen ve Švýcarsku. Občas sice působí vykonstruovaně - dítě se Janovi a Elbě do tak nevhodné doby skutečně narodit nemuselo, stačilo použít ochranu, ale jinak je až neuvěřitelně pravdivý. Neměli by o něm přemýšlet jen vnímaví diváci, ale hlavně ti, kterých se dotýká nejvíce - imigrantské úřady a jejich úředníci... ()

jjbaraque 

všechny recenze uživatele

Ne, že by filmu nebylo co vytknout, ale pohled na uprchlíky jiným způsobem umožňuje klást si otázky a jsem přesvědčen, že to je hlavní význam filmu. To může vést i k tomu, zda existuje všeobecné právo na azyl, které není odvislé od politického pronásledování. Mimoto, odpvědnost ústřední dvojice je také velmi sporná. Zcela určitě je to film, který za zhlédnutí stojí a čistě v porovnání s Psími dostihy je o mnoho hlubší. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Smutný příběh imigrantů ve Švýcarsku a současně pěkný vhled do švýcarské mentality. 1) 38letý dokumentarista Bernard Šafařík (scénář spolu s Jaroslavem Vejvodou, režie, produkce) emigroval ve 20 letech do Švýcarska, kde psal povídky a natáčel televizní dokumenty. Chladný ráj je jeho druhý a, zdá se, že i poslední celovečerní film. 2) Poloamatérské herecké výkony přispívají k autenticitě výpovědi. 3) Mladý Julius Effenberger (Jan, hlavní role) je sexy. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama