Reklama

Reklama

Hlavy

  • USA Heads, The
Animovaný / Krátkometrážní / Experimentální
Československo, 1979, 8 min

Režie:

Petr Sís

Obsahy(1)

Zamyšlení nad postavením člověka v moderní době. Výrazný experimentální film výtvarníka a režiséra Petra Síse. (Česká televize)

Recenze (5)

topi 

všechny recenze uživatele

Surrealistické ztvárnění myšlenky, že každý člověk nosí v hlavě něco jiného. Hudba, nebo spíš zvuky má na svědomí Zdeněk Liška. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

To si tak jednou přepínám kanály na televizi, s tím, že už půjdu spát, jenom si to projedu a bum, na Artu dávají experimentální filmy. A dokonce experiment z Československa. Je zajímavé, ukázat, z čeho všeho je v rámci animace možné udělat hlavu, ale celé to působí jako prezentace nahodilých fotek/videí, co je ještě nahodile pospojovaná. I těch 8 minut je moc. 2* ()

Reklama

bear 

všechny recenze uživatele

Po té, co Petr Sís natočil film "Ostrov pro 6000 budíků", zamířil do Londýna Royal College Of Arts, kde se chtěl něčemu přiučit a zároveň si ověřit, jestli absolvent UMPRUM obstojí na tak prestižní a kvalitní škole, jakou Královská akademie umění bezesporu je. Petr Sís se v Londýně rozhodně neztratil a brzy po návratu natočil zcela nevšední film "Hlavy". Jedním z prvních festivalů, na které tento film zamířil, bylo Berlinale, kde zvítězil a Petr Sís si odvezl hlavní cenu Zlatého medvěda. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Zajímavé hraní si s animací, jenže nic víc, žádný ze záběrů není natolik dobře a zábavně zvládnutý, aby dokázal ospravedlnit absenci děje a kromě jedné myšlenky tu není nic víc, což je na osm minut docela málo, obzvlášť, když je onen nápad kulhavý a animace nijak vyčnívající. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

I naše kinematografie má svého Lynche. Kdybych měl hledat díla co nejpodobnější této kreslené miniatuře, nejpravděpodobněji své hledání ukončím u stejně tak rozsáhlé, o jedenáct let starší "Abecedy" - také zde se nám do cesty připletou, byť ve vedlejším plánu, písmenka a číslice. Zdejší atmosféru však vytváří výtvarná stránka věci, zatímco Lynch se nebojí emoce po všech stránkách značně vyostřit... Nicméně, z málokterého českého animovaného výtvoru vyzařuje takové napětí, přecházející až v tísnivost - vzpomínám si snad jen na některé z děl Jiřího Trnky. Film jsem shlédl v postupně s "Ostrovem pro 6000 budíků" a "Hráči", dílky podobně nápaditými, avšak oproti tomuto kousku výrazně odlišnými svým humorným laděním... Škoda jen, že zbylé "Mimikry" nelze sehnat (neplést prosím s Majorem Zemanem), ale třeba se časem poštěstí. Ke shlédnutí ZDE. 80% ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama