Reklama

Reklama

Luk

Drama / Romantický / Podobenství
Jižní Korea / Japonsko, 2005, 90 min

Obsahy(1)

Dvanáctý Kim Ki-dukův film, elegicky laděné podobenství, vypráví poetický příběh pozdní lásky šedesátiletého muže, který žije na lodi kotvící na otevřeném moři. Společnicí nemluvného lodníka, a také zdatného lučištníka, je půvabná šestnáctiletá dívka, kterou jako dítě nalezl, vychoval a hluboce si ji zamiloval. Trpělivě odpočítává dny s blížícím se datem jejích sedmnáctin, kdy chystá svatbu. Jejich poklidné, pomalu plynoucí soužití oddělené od civilizace občas narušují vetřelci z pevniny, které sem láká rybolov. Až jednou zavítá na starou, pomalovanou loď sympatický mladík. Pěstoun s velkou nelibostí pozoruje, že jeho mladičké nevěstě padl do oka. Pro starého muže, vyznávajícího archaické rituály, má významnou funkci luk. Nejen jako rychlá a přesná zbraň, jíž si hájí svébytnou existenci, ale slouží mu i k věštění budoucnosti nebo jako hudební nástroj. Luk s ostrými šípy je zástupným symbolem jeho síly i mužství. Film zahajoval letošní sekci Un certain regard v Cannes. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (129)

molotov 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jsem nebyl tak sklamaný, jako ostatní místní uživatelé. Včera jsem viděl Samaritan girl a dneska Luk a Luk u mě vítězí. Přestože má horší příběh, tak mě jeho atmosféra zcela pohltila a nekoukal jsem při něm, co dávají v telce. Ocenil bych rozhodně hlavní představitele a nejvíc autora hudby, která má výsledném pocitu z filmu největší podíl. Trošku jsem kroutil hlavou jen ve chvíly, co skončila svatba. Rozhodně mi ale příběh přišel úplnější než ne Samaritan Girl. Na druhou stranu 3-Iron je určitě lepší. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Môj tretí Kim Ki-duk a zároveň moje prvé čiastočné sklamanie (dúfam, že aj posledné). Kim disponuje obrovským filmárskym talentom a jednou zázračnou vlastnosťou, akou len málo iných režisérov - svojím úžasným rozprávaním nie skrz dialógy, ale obrazy vytvára takú neopakovateľnú atmosféru, že to človeka nejak vytiahne z priestoru a času a "núti" ho unášať sa ňou. Problém je, že kým pri 3-Iron alebo "Ročných obdobiach" toto fungovalo bezchybne celý čas, Luk tak od polovice stopáže trochu pokulháva. Začiatok je imho takmer dokonalý, bol som doslova zhypnotizovaný, hrá nádherná hudba, poetická kamera, nevyslovené emócie a všetko to, pre čo mám Kima tak rád. Ale bohužiaľ, čím ďalej sa dostávame k odhaleniu starcových motívov, k podrobnejšiemu vykresleniu jeho psychológie a nakoniec aj k hlavnej myšlienke celého filmu, je to horšie a horšie. Atmosféra upadá, emócie sa strácajú (resp. od "svadby" ma nechávajú úplne chladným) a najhoršia je už samotná myšlienka - oná posledná veta, ktorá by mala plniť rovnakú funkciu ako v prípade 3-Iron, lenže v tomto prípade na mňa pôsobila presne opačne, sklamala ma a nahnevala (že prečo, to z dôvodu možného spoilerovania nepoviem). 7/10 a na štyri hviezdy to vytiahla len Seo Min-jeong, ktorej krásny úsmev mám pred očami ešte teraz... :-) ()

Reklama

Sysel_CZ 

všechny recenze uživatele

Vykuk se v tomhle filmu nezapře. I když s tentokrát v samoúčelnostech omezuje jen na drobnosti typu týrání drůbeže, přesto má Luk bohužel blíže k jeho starší tvorbě (vyplňující spíše autorovy úchylné potřeby) nežli k té novější, smysluplné. Ono ne, že by tu bylo všechno úplně špatné, celkově spíš naopak, ale... jak to říct, bez spoilerů to bude moc bezzubé, ale tak co... Prostě je tu okamžik, kdy se film rozjede ve WTF stylu a pak je těžko ho hodnotit kladně. Nadprůměr spíš za to, že mám ten film radši za sebou než před sebou. ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Podobenství, které se utopilo samo v sobě. Ze začátku sice kvalitní podíváná, i když ta formální stránka není zdaleka tak silná, jako u jiných Kimových filmů. Hlavní hudební motiv není špatný, ale osobně se mi příliš nelíbil, za což mohlo zejména jeho časté (a myslím si, že ne nutné) opakování. Bohužel hudbu, která doprovází scénu svatby, už nemohu nazvat jinak než rušivým elementem. Tak či tak, mnohem problematičtější je obsahová stránka. Luk se postupně stává vykonstruovaným nesmyslem a přechod do nadpřirozené roviny úplně ke konci spíš jen zvýrazňuje marnost snímku, než aby byl novým impulsem. Luk neevokuje žádné pocity, žádné myšlenky, zkrátka nic, natož aby dokázal duchovně povznést. To už je holt důsledek Kimova natáčení co rok, to minimálně jeden film. Je nemožné v takovém kvantu filmů si udržet vynikající úroveň. Tak snad příště to bude lepší. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Být starým mužem, který si na lodi vypiplává mladou dívku za účelem svatby, tak by mě asi taky naštvalo, kdyby začala pokukovat po prvním o sto let mladším konkurentovi. Nicméně splašené hormony se těžko zastavují a mě přitom bavilo zrychlování trhání listů v kalendáři, věštění z vystřelených šípů, hrátky s různobarevným zobrazením lodě i neuvěřitelně pozitivní úsměv dívky, když jí létaly šípy kolem hlavy. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama